Srbija će u KiM uložiti 450 miliona dinara

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Maj.2011, 14:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će u KiM uložiti 450 miliona dinara

BEOGRAD -

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović izjavio je danas da je u pregovorima s Prištinom potrebno više pragmatičnosti radi rešavanja konkretnih pitanja, ali da dogovore opterećuje to što se "sve teme, u krajnjoj liniji, tiču statusa Kosova", dodajući da će Srbija ove godine, u investicije na Kosovu i Metohiji, infrastrukturu, kuće i stanove, uložiti 450 miliona dinara.

"Ove tri runde razgovora Beograda i Prištine pokazale su da je kompromis moguć, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << iako su teme o kojima se razgovara jako osetljive i teške", rekao je Bogdanović u intervjuu agenciji Beta i ukazao da je ta specifičnost tema jedan od razloga zašto je "iluzorno očekivati da se konkretni rezultati dijaloga vide odmah".

Otvorili smo mnogo tema

Bogdanović je ukazao da je za postizanje kompromisa potrebno više pragmatičnosti i konstruktivnosti.

"Možda je jedina zamerka u svemu tome da smo otvorili mnogo tema, (struja, telekomunikacije, sloboda kretanja, matične knjige, katastar, lična dokumenta, registarske tablice, carinski pečat...), a da nijednu nismo priveli kraju, ali, mislim da ćemo uskoro početi da dolazimo do rezultata. Dugo smo imali dijametralno suprotne stavove i nije bilo ni pomisli da je kompromis moguć, ali su ove tri runde pokazale da se on može postići", rekao je ministar.

Srbija će u KiM uložiti 450 miliona dinara

U investicije na Kosovu i Metohiji, infrastrukturu, kuće i stanove, Srbija će ove godine uložiti 450 miliona dinara, izjavio je danas Bogdanović.

"U izgradnji je trenutno 38 stanova u Štrpcu, Kosovskoj Kamenici, Prilužju i Zvečanu. Ove godine imamo nameru da sagradimo 48 stanova i 45 kuća za interno raseljene osobe, povratnike i socijalne slučajeve, a za tekuću godinu planirano je da uložimo 450 miliona dinara", rekao je Bogdanović "Politici".

Prema njegovim rečima, obezbeđeno je i 2,5 miliona evra iz IPA fondova EU za opremanje stanova i kuća, a biće nastavljena izgradnja puteva i ulice u urbanim sredinama.

Ministar je podsetio da je prošle godine izgrađeno 120 stanova i 35 kuća i da će i ove godine veći deo novca biti uložen upravo južno od Ibra.

U 2010. se gradilo, podsetio je Bogdanović u Novom Brdu, Vitini, Gnjilanu, Kosovskoj Kamenici, Štrpcu, Osojanu, Goraždevcu, Klini, a Izgrađeno je i 12 stanova u Kosovskoj Kamenici za ljude u kolektivnom centru.

Bogdanović je ponovio da podela pokrajine nije rešenje, već da je to tema stara 30 godina koja je intenzivirana poslednjih dana.

Kao ostale razloge zbog kojih je potrebno vreme da bi rezultati postali vidljivi ministar je naveo političku krizu u pokrajini, to što Priština pokušava da istisne Beograd sa Kosova i to što "je svaka tema opterećena statusom".

Prema Bogdanovićevim rečima, očigledno je da će status Kosova biti tema dijaloga, jer se svi problemi tiču statusa.

"Svi problemi koji postoje tiču se statusa, i sada, kada razgovaramo u Briselu, svaka tema je opterećena statusom, o tome se mora razgovarati", rekao je on i ocenio da će i "međunarodna zajednica postati svesna da status još nije rešen".

"Ako želimo da imamo ne samo evropsku budućnost, ako želimo da idemo ka Evropi, moramo da rešimo neke probleme, a da bismo ih rešili moramo da rešimo status Kosova koji neće biti rešen ako ga ne prihvati i Srbija", kazao je on.

Iluzija Prištine da po svaku cenu istisne Beograd

Bogdanović je ocenio da su razgovori prilika da se dođe do istorijskog pomirenja čiji izostanak opterećuje i Srbe i Albance i ceo zapadni Balkan.

"Mislim da ta iluzija kod Prištine da po svaku cenu istisne Beograd sa Kosova i Metohije neće uroditi plodom. To donekle opterećuje razgovore, taj prištinski stav da je Kosovo nezavisno i da Beograd nema tu šta da traži, da Priština o svemu treba da odlučuje, a da Beograd može samo da pomogne i utiče na Srbe da prihvate kosovske institucije", kazao je Bogdanović.

Ministar je ocenio da je to nerealno jer na Kosovu postoje dve realnosti - jedna severno od Ibra, a druga južno. "...Zato smo i svedoci da postoje raznorazne strategije,.. koje pokušavaju da nametnu rešenje za kosovskometohijske Srbe, pogotovo na severu".

"Naš stav je jasan: bez saglasnosti Srba i Beograda svako rešenje je 'utopija'", rekao je on.

Bogdanović je rekao da Beograd nema uvid u novu strategiju za sever Kosova čija je izrada u toku i dodao da samo iz prištinskih medija može da vidi najave o pisanju novog rešenja za sever, nakon što prvo koje je pre godinu dana usvojeno u Prištini uz podršku Međunarodne civilne kancelarije nije dalo rezultate.

Prema njegovim rečima, ogromna većina Srba se protivi strategiji, integraciji i jačanju kosovskih institucija na severu, što se moglo videti i na pokušaju jednostranog rešenja za sud u Kosovskoj Mitrovici.

"Sve to se ne može ni tolerisati a ni prihvatiti - jednostrani potezi Prištine prema severu su neprihvatljivi i za zvanični Beograd, a i za žitelje severa", kazao je ministar i dodao da će se Beograd tome suprotstaviti na demokratski način.

Spremni da razgovaramo i o podeli

Na izjave da je Beograd spreman da razgovara i o podeli Kosova, ministar je rekao da je to moguće eventualno u kontekstu toga što na Kosovu postoje dve realnosti - severno i južno od Ibra.

"Podela nije naš stav, ne samo zbog Ustava već i zato što smatramo da to nije način rešavanja problema", kazao je Bogdanović i ponovio da je jasno da se Beograd bori za čitavu teritoriju Kosova i Metohije.

Ministar je podsetio da deo međunarodne zajednice, koja po pitanju Kosova nije kompaktna, misli da je podela rešenje.

"Stav Beograda je potpuno jasan, da smo spremni da razgovaramo o svemu, pa i o toj temi, ako se kandiduje, ali to ne znači da ćemo je mi kandidovati i biti inicijatori te teme", kazao je Bogdanović.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.