Srbija će 2012. biti spremna za članstvo u EU

Izvor: S media, 12.Okt.2009, 18:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija će 2012. biti spremna za članstvo u EU

Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić izjavio da Srbija čini sve da do 2012. godine bude spremna za ulazak u EU, ali da to ne znači da će te godine biti i primljena u članstvo Unije.

Djelić je, predstavljajući kvartalni izveštaj o sprovodjenju Nacionalnog programa za integraciju u EU (NPI), rekao da je Srbija jedina zemlja koja nije kandidat za članstvo u EU a koja je pripremila takav program, što, kako je istakao, "demonstrira" njene administrativne >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << kapacitete.

Prema njegovim rečima, NPI je "izuzetno snažan argument za saveznike" Srbije koji su, kako je ocenio, brojni i žele da se "što pre zatvori jaz izmedju formalnog satatusa" Srbije, odnosno činjenice da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju potpisan ali se ne primenjuje i "njenog istinskog kapaciteta".

"Dobri poznavaoci će vam reći da je Srbija spremna da počne koliko sutra pregovore za ulazak u EU. Srbija još nije spremna da postane članica EU, a ovaj program je konkretan dokaz da mi radimo sve što je u našoj moći da budemo spremni u administrativnom smislu za ulazak u EU pri kraju ovog perioda (2012)", rekao je on.

Djelić je naglasio da to ne znači da će Srbija i ući u EU krajem 2012. godine već da zakonodavstvo treba da bude uskladjeno sa evorpskim "aki komunoterom".

Povodom pada podrške gradjana Srbije integracijama u EU, direktorka Kancelarije za evorpske integracije Vlade Srbije Milica Delević je ocenila da je podrška gradjana i dalje solidna, uz moguće varijacije, koje uzrokuju pozitivni ili negativni dogadjaji.

Djelić je ocenio da je podrška gradjana na "izuzetno visokom nivou".

"Nema mnogo tema u Srbiji gde se dve trećine gradjana slažu da treba ići u tom pravcu. EU i promene na političkoj sceni Srbije proteklihmeseci doprinele su tome da imamo veoma široki i stabilan konsenzus za ulazak u EU", rekao je potpredsednik Vlade Srbije i istakao da se sada i "ogroman deo desnice" zalaže to.

Nacionalnim programom za integraciju u EU predvidjeni su koraci koje Srbija treba da preduzme u primeni standarda EU do 2012. godine

Od početka primene Nacionalnog programa za integraciju Srbije u Evropsku uniju (NPI) u julu prošle godine do septembra ove godine ostvareno je 81 odsto tog programa, rekao je Djelić.

Djelić je, predstavljajući redovni kvartalni izveštaj o sprovodjenju NPI, rekao na konferenciji za novinare da je tokom ove godine uložen veliki napor da se nadoknadi prošlogodišnji zaostatak u usvajanju i sprovodjenju neophodnih zakona, propisa i uredbi.

Naveo je da je, prema izveštaju o sprovodjenju NPI iz decembra prošle godine, bilo ispunjeno samo 29 odsto programa.

Direktorka Kancelarije za evropske integracije Milica Delević rekla je na konferenicji za novinare u Vladi Srbije da je ove godine u periodu od jula do septembra ispunjeno čak 96 odsto NPI.

Prema njenim rečima, tako visok procenat ukazuje da se institucije mnogo odgovornije odnose prema obavezama i na efikasniji rad Skupštine Srbije. Istakla je da je posebno važno to što setežište rasprave pomerilo sa pitanja usvajanja zakona na njihovu primenu.

U izveštaj za jul-septembar 2009. godine navodi se da je skupština usvojila 20 zakona, "čime je zakonodavno telo ispunilo 222 odsto

obaveza".

Milica Delević je rekla da je razlog za to usvajanje predloga zakona zaostalih iz ranijih perioda i dodala da je rad skupštine meren standardima EK - "usvojeno-sprovedeno".

Djelić je rekao da će najopterećenija brojem obaveza iz NPI i u poslednjem tromesečju ove godine biti ministarstva finansija, poljoprivrede i životne sedine i prostornog planiranja.

U izveštaju o primeni NPI za jul-septembar 2009. se navodi da je od 81 propisa planiranih za usvajanje usvojeno 78, a da je vlada utvrdila predloge devet od planiranih 13 zakona i time ispunila svoj plan sa 69 odsto.

Vlada je od planiranih 10 uredbi i strategija usvojila osam (80 odsto), a ministarstva su od planiranih 58 usvojila 50 pravilnika.

Izveštaj je dostupan na sajtu kancelarije za evropske integracije www.seio.gov.rs

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Đelić očekuje pozitivnu ocenu ekspertske misije EK

Izvor: NaDlanu.com, 12.Okt.2009

BEOGRAD, 12. oktobra 2009. (Beta) - Potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije Božidar Đelić u ponedeljak je rekao da očekuje da ekspertska misija Evropska komisije, koja danas dolazi u Beograd, utvrdi da je Srbija ispunila sve preostale uslove za viznu liberalizaciju. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.