Srbi u pregovaračkom timu Prištine?

Izvor: B92, 07.Dec.2010, 15:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi u pregovaračkom timu Prištine?

Priština -- Srbi sa Kosova trebalo bi da učestvuju u pregovaračkom timu Prištine, izjavio je predsednik Srpske liberalne stranke sa Kosova Slobodan Petrović.

Oni koji imaju najveću podršku u svojoj zajednici, smatra Petrović, trebalo bi da budu deo tog tima.

"To je i logično da oni ljudi, koji i štite interese Srba u institucijama Kosova, budu deo pregovora, pre svega u onim stvarima koje interesuju te ljude", dodao je.

"Ukoliko to bude SLS, mi ćemo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kao i do sada, ozbiljno pristupiti tom poslu", najavio je Petrović za Fonet i dodao da bi trebalo "videti format tih pregovora i ko je sve učesnik u svemu tome".

"Ono što možemo da vidimo već sada je da će te razgovore voditi ljudi koji nisu baš od najvećeg političkog uticaja, kako u Beogradu, tako i u Prištini", napomenuo je Petrović.

Ali u svakom slučaju, zaključio je Petrović, razgovori su dobrodošli i trebalo je da "počnu već juče".

Poziv za neučestvovanje na izborima

Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije pozvalo je danas Srbe koji žive na Kosovu da bojkotuju vanredne parlamentarne izbore koje su za 12. decembar raspisale kosovske institucije.

U saopštenju tog veća ističe se da izlaskom na izbore Srbi daju legitimitet stvaranju nezavisne države Kosovo i rizikuju mogućnost dobijanja odgovarajuće institucionalne zaštite kroz pregovore Beograda i Prištine.

Ti pregovori bi im mogli, kako je navedeno, omogućiti opstanak i povratak na Kosovo i Metohiju, ali i zaštitu državnih i nacionalnih interesa Srbije u pokrajini.

Iz Srpskog nacionalnog veća su poručili da dosadašnjom participacijom Srba u kosovskim institucijama nije ostvaren nijedan vitalni, nacionalni i egzistencionalni interes, a da učešće Srba na izborima treba da "posluži zaokruživanju nezavisnosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.