Izvor: B92, 19.Okt.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi sa Kosova donose odluku u ponedeljak

Beograd -- Predstavnici kosovskih Srba nisu u subotu na sastanku u Kosovskoj Mitrovici doneli konačnu odluku o tome da li će izaći na lokalne izbore na Kosovu zazakane za 26. oktobar. Šef poslaničke grupe koalicije "Povratak" Rada Trajković rekla je Radiju B92 da će odluka o izlasku Srba biti doneta u ponedeljak ponavljajući zahteve koje su kosovski Srbi prosledili UNMIK-u: "Naši uslovi su na vreme predočeni međunarodnoj zajednici, šefu civilne misije. To je ono što je u funkciji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << organizacije, omogućavanja života i opstanka Srba na tom prostoru, a to je decentralizacija s obzirom na to da smo došli do novih saznanja. Između nas je došlo do novih dogovora da odluku odložimo do ponedeljka. Moram vam reći da su i dalje u opticaju 4 opcije - neizlazak Srba na izbore, selektivni izlazak Srba tamo gde mogu da se organizuju demokratski i fer izbori, otprilike u sredinama gde su Srbi u većem broju, treća opcija je izlazak na izbore svih Srba i organizovanja sopstvenih izbora".

Upitana kojoj su opciji naklonjeni predstavnici kosovskih Srba i da li je to mogućnost selektivnog izlaska na izbore, Rada Trajković je odgovorila u svoje ime: "Ja lično ne. Verujte, s obzirom na to da svoje vreme i ostanak na prostoru Kosova i Metohije provodim u okviru SPC-a, zaista sam najbliža opciji koju SPC sa patrijarhom i vladikom Artemijem na čelu u kojoj neće biti odvajanja Srba".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.