Izvor: B92, 09.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbi bojkotovali i drugi krug

Priština -- Na Kosovu juče održan drugi krug izbora za predsednike opština u kojima 17. novembra niko od kandidata nije dobio neophodnu većinu.

Glasanje je, prema podacima Centralne izborne komisije, proteklo bez problema i incidenata. Na izborima je učestvovalo preko 30 odsto glasača, ali Srbi u multietničkim opštinama, kao i u prvom krugu, bojkotovali su nastavak izbora. U pet opština sa srpskom većinom drugi krug nije ni idržan, na osnovu odluke šefa UNMIK-a Joakima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Rikera.

U većini od 23 kosovske opštine, u kojima u prvom krugu nijedan od kandidata nije dobio potrebnu većinu, izborna borba se vodila između kandidata Demokratskog saveza Kosova predsednika Fatmira Sejdiua i Demokratske partije Kosova Hašima Tačija, koji je kandidovan za budućeg premijera nakon pobede na parlamentarnim izborima 17. novembra.

Proces glasanja je posmatralo oko 26.000 posmatrača. Koalicija nevladinih organizacija "Demokratija na delu" ocenila je da se proces odvijao normalno i da je registrovano samo nekoliko "tehničkih neregularnosti".

Kosovska policijska služba je takođe navela da nije bilo incidenata i da je proceš protekao mirno.

DSK proglasila pobedu svog kandidata u Prištini

Demokratski savez Kosova proglasio je pobedu svog kandidata za gradonačelnika Prištine Ise Mustafe u drugom krugu izbora.

"Prema preliminarnim rezultatima on je dobio oko 63 odsto glasova, dok je njegov protivkandidat Fatmir Ljimaj iz Demokratske Partije Kosova dobio oko 37 odsto glasova", rekao je portparol DSK-a Vehbi Miftari.

Isa Mustafa rođen je 1951. godine. Profesor je ekonomije i od februara 2006. godine je visoki savetnik predsednika Kosova Fatmira Sejdiua. Bio je aktivno angažovan u stručnim timovima tokom procesa pregovora o statusu Kosova koji je vodio specijalni izaslanik UN Marti Ahtisari.

Tači: Opet pobedilo demokratsko Kosovo

Lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači rekao je sinoć da je i u drugom krugu izbora za predsednike opština, Kosovo pokazalo da je spremno za državu i funksionisanje demokratskog društva.

Tači je kazao da je njegova partija pobedila u većini opština, uključujući i neke velike gradove u kojima je dosad vlast pripadala Demokratskom savezu Kosova, kao što su Gnjilane, Prizren, Uroševac i Kosovska Mitrovica.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.