Sporazum - signal za investitore

Izvor: B92, 10.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum - signal za investitore

Brisel, Beograd, Sofija -- Privremeni sporazum sa Srbijom je, zapravo, najbolji pokazatelj za one koji žele da investiraju u Srbiji, smatraju stručnjaci.

Onoga trenutka kada se aktivira Prelazni sporazum, Srbija će moći da koristi povoljnosti u oblasti trgovine, pre svega bescarinskog izvoza iz Srbije u zemlje Evropske unije. Pored toga, Srbiji će biti dostupni i mnogo veći pretpristupni fondovi od onih koji su planirani.

Profesor Ekonomskog fakulteta Jurij Bajec >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << objašnjava da je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji dobar signal i stranim investitorima da u Srbiji postoje mogućnosti da se napravi kvalitetna proizvodnja koja se može izvoziti.

Italijanska kompanija "Fijat" je taj potencijal, kako kaže, već prepoznala.

"Ovde se radi o jednom velikom svetskom proizvođaču koji hoće da proizvede 200 do 300.000 automobila godišnje, od kojih će većinu moći da izveze. Moći će bez carine da izvozi u Evropsku uniju i Rusiju, u zemlje CEFTA-e, i tako 'Fijat' sa puno ambicija dolazi ovde jer mu se ovde otvara jedno veliko tržište", kaže Bajec.

Stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ukidaju se carine i količinska ograničenja na uvoz industrijskih proizvoda poreklom iz Srbije u EU i obrnuto. Te carine će se postepeno smanjivati i ukidati u prelaznom periodu.

Tadić potpisao ukaze

Predsednik Srbije Boris Tadić potpisao je ukaze o proglašenju zakona o potvrđivanju Sporazuma sa Evropskom unijom o stabilizaciji i pridruživanju i Energetskog sporazuma sa Rusijom.

Tadić je potpisao i ukaz o proglašenju zakona kojim je ratifikovan Prelazni sporazum o trgovini i trgovinskim pitanjima Evropske unije i Srbije.

Pres služba predsednika Srbije saopštila je da je Tadić potpisao i ukaze o proglašenju još 11 zakona o potvrđivanju međunarodnih finansijskih sporazuma i ugovora, ukupne vrednosti od 286,5 miliona evra.

Reč je o zakonima kojima se potvrđuju krediti koje bi Srbija trebalo da dobije od Međunarodne banke za obnovu i razvoj, Evropske investicione banke i Međunarodnog udruženja za razvoj.

Te zakone je usvojila Skupština Srbije na juče završenom vanrednom zasedanju.

Solana: Nadam se "zelenom svetlu"

Havijer Solana nada se da će Savet ministara Evropske unije 15. septembra dati "zeleno svetlo" za primenu Privremenog sporazuma sa Srbijom.

Havijer Solana (FoNet)

"Nadam se da ćemo 15. septembra uspeti da odblokiramo situaciju u vezi sa Privremenim sporazumom", izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana u obraćanju članovima Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta u Briselu.

Savet ministara EU će o eventualnoj odluci o stupanju na snagu Privremenog sporazuma raspravljati 15. septembra na sastanku u Briselu, posle posete glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca Beogradu.

Solana, Evropska komisija i velika većina članica Evropske unije zalažu se za deblokiranje Privremenog sporazuma, dok je Holandija i dalje glavni protivnik takve odluke pre dobijanja jasne ocene o "punoj saradnji" Beograda s Haškim tribunalom.

Đelić: Očekujem odmrzavanje sporazuma

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da očekuje da će na skupu ministara spoljnih poslova država članica EU u ponedeljak u Briselu biti odmrznuta primena Privremenog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije Đelić je rekao da "nije optimista već samo objektivan" i da očekuje da ta odluka bude doneta u ponedeljak.

"Objektivno, Srbija je uradila sve što je u njenoj moći da zaokruži saradnju sa Haškim tribunalom. Imajući u vidu da je to jedini uslov da bude odmrznuta primena prelaznog sporazuma, očekujem da u ponedeljak bude doneta jedina logična i normalna odluka, a to je da se primeni taj sporazum sa Srbijom", rekao je Đelić.

On je dodao da zna da takva odluka još nije doneta, ali je rekao da Srbija ima dosta saveznika i da će i on biti u ponedeljak u Briselu kako bi ostvario dodatne kontakte.

On je rekao da je na današnjem sastanku sa ambasadorima zemalja članica EU predočio sve aktivnosti Srbije na putu ka kandidaturi za članstvo u Uniji i ulazak na "belu šengensku listu".

"Oni su to primili k znanju. Cilj današnjeg sastanka bio je da informišu njihove vlade kako bi zastupali poziciju odmrzavanja prelaznog sporazuma u ponedeljak", rekao je Đelić.

Ljoveras: Sada je prilika

Šef delegacije Evropske komisije u Srbiji, ambasador Žozep Ljoveras, ocenio je da je sada prilika za ubrzanje procesa integracije Srbije u Evropsku uniju.

Ambasador Ljoveras je naveo da će tržište EU, sa više od pola milijarde ljudi, biti otvoreno za Srbiju kada Prelazni sporazum, kao deo Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, bude stupio na snagu.

Bugarska pozdravlja ratifikaciju

Bugarska pozdravlja ratifikaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom u Skupštini Srbije, izjavio je portparol bugarskog ministarstva inostranih poslova Dragovest Goranov.

U svom saopštenju, Goranov navodi da Bugarska smatra da su Sporazum i njegova ratifikacija izuzetno važan korak u institucionalizaciji odnosa Srbije sa EU i da to predstavlja afirmaciju evropske perspektive Srbije.

Kao i mnoge druge zemlje u regionu, Bugarska želi stabilnu, demokratsku Srbiju integrisanu u EU, zaključio je Goranov.

Ljoveras je ukazao da nakon jučerašnje ratifikacije SSP-a u Skupštini Srbije postoji pozitivna kombinacija elemenata "koja nas ohrabruje da se nadamo da možemo ubrzati integraciju Srbije u EU", napominjući, međutim, da u tom procesu ima "još mnogo toga da se uradi".

"U poslednje dve godine je održano mnogo izbora, bilo je i političke nesigurnosti, tako da je određeni broj reformi bio odložen", kaže Ljoveras.

Evropska komisija će, predočio je on, u narednih nekoliko sedmica proceniti ukupan napredak Srbije i sačiniti "Godišnji izveštaj o napretku" koji će biti objavljen 5. novembra.

"Ne mogu unapred da predvidim zaključke tog izveštaja, ali mislim da se može reći da nije postignuto onoliko koliko se očekivalo", naveo je Ljoveras.

Sada je prilika, rekao je on, da damo novu dinamiku procesu integracija u EU, a to je sigurno ono što građani Srbije žele jer su shvatili da je to način da poboljšaju ekonomske, socijalne i sve druge uslove života.

Ljoveras je ocenio da ratifikacija SSP-a potvrđuje proevropsku orijentaciju većine građana Srbije i predstavlja važan korak napred koji otvara put za njenu bržu integraciju u EU.

"Evropska komisija je na najvišem nivou, u izjavama njenog predsednika Žozea Manuela Baroza i komesara za proširenje EU Olija Rena, jasno dala do znanja da bi želela da se SSP i odredbe Prelaznog sporazuma mogu primeniti što je pre moguće i da posle toga Srbija može da ubrza proces približavanja EU, uključujući na kraju i dobijanje statusa kandidata 2009. godine", rekao je Ljoveras.

Ambasador Ljoveras je naglasio da su to "veoma konkretne reči i veoma opipljive naznake spremnosti EU da na tom putu podrži Srbiju".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.