Sporazum povučen sa dnevnog reda

Izvor: B92, Beta, 18.Jun.2009, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sporazum povučen sa dnevnog reda

Brisel, Hag, Beograd -- Na samitu Evropske unije u Briselu u poslednjem trenutku odlučeno je da se neće ni raspravljati o odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom.

Generalni sekretarijat Saveta ministara EU je tokom popodneva bio uvrstio u dnevni red razmatranje mogućeg odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom. Holandski zvaničnici su u međuvremenu ukazali da neće udovoljiti zahtevu da se taj sporazum primeni, iako su prethodno ponudili njegovu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << delimičnu primenu.

Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić koji je u Briselu, prethodno je rekao da bi šefovi država i vlada Evropske unije mogli večeras da razmotre odnose sa Srbijom i da, na predlog Velike Britanije, "priznaju" Srbiji rezultat činjeničkog sprovođenja Prelaznog trgovinskog sporazuma koji Beograd jednostrano primenjuje od januara.

Đelić je rekao i da bi to moglo da bude uvaženo u trenutku kada se bude odlučivalo o davanju Srbiji statusa kandidata za prijem u EU.

Potpredsednik Vlade Srbije je ukazao i da ne treba očekivati da će Holandija pristati na "odmrzavanje" Prelaznog trgovinskog sporazuma sa Srbijom, ali nije isključio da u zaključke susreta na vrhu EU bude poruka političke podrške Srbiji.

"U ovom trenutku nema nikakvih indicija da će Holandija promeniti stav. Očigledno je da će biti potrebni dodatni napori. Nije nemoguće da dođe do jedne forme zaključka, ali ne treba očekivati odmrzavanje Prelaznog sporazuma", zaključio je Đelić.

Inače, na samitu čelnika zemalja Evropske unije u Briselu trebalo bi da budu utvrđene garancije za Irsku i time otvoren put za podršku Lisabonskom ugovoru na novom referendumu.

Šefovi država ili vlada 27 zemalja članica trebalo bi da usvoje i važne odluke o regulisanju finansijskog sistema. Takođe, oni bi trebalo i da daju podršku Žozeu Manuelu Barozu za drugi mandat na čelu Evropske komisije.

A, Kancelarija za evropske integracije objavila je rezultate najnovijeg istraživanja javnog mnenja koji pokazuju da 61 odsto građana Srbije podržava članstvo u Evropskoj uniji, kao i da nisu zadovoljni brzinom procesa integracija, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Usaglašavanje stavova oko Irske

Samit šefova država i vlada EU počeo je danas popodne u Briselu i to sa jednočasovnim zakašnjenjem zbog problema oko uglašavanja stavova oko Irske.

Učesnici samita nisu postigli dogovor jer Velika Britanija blokira obećanje Irskoj da će u protokol Lisabonskog sporazuma uneti zabranu abortusa, poresku samostalnost i vojnu neutralnost, pa je stoga odlučeno da to pitanje bude prebačeno za sutra.

Da bi zvanični London promenio stav, britanski premijer Gordon Braun zahteva ustupke po pitanju nadzora finansijskih tržišta.

Inače, irski premijer Brajan Kroven je naglasio da garancije koje njegova zemlja traži treba da budu unete, posle stupanja na snagu Lisabonskog sporazuma, u obliku protokola u ovaj dokument, za koji je planiran drugi pokušaj referenduma samo ako se izađe u susret zahtevima Irske.

Pored Irske jedna od glavnih tema Samita je i nominacija predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza za drugi mandat na ovoj funkciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.