Izvor: Politika, 21.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spekulacije uoči pregovora Beograda i Prištine

Posrednička trojka Kontakt grupe zaključila je da se Kosovo ne može vratiti pod vladavinu Srbije, objavio je juče prištinski dnevni list "Koha ditore", pozivajući se na evropske diplomatske izvore, a prenela je agencija Beta. "Koha" je navela da poseduje pismo koje je poslato Beogradu i Prištini i koje sadrži zaključke slične onima koji se nalaze i u planu specijalnog izaslanika za Kosovo Martija Ahtisarija.

Uvid u ovaj dokument imao je i B92, koji prenosi da se Išinger, Vizner >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i Harčenko nadaju da bi dve strane mogle da postignu saglasnost po 14 predloženih tačaka. Prema dokumentu međunarodnih pregovarača, Kosovo će biti potpuno samostalno u finansijskom smislu i moći će da, bez mešanja Beograda, sklapa aranžmane sa međunarodnim finansijskim institucijama. Beograd i Priština razvijaće "posebne odnose" i nastaviti, ali odvojeno, procese evroatlantskih integracija. Dokument predviđa i nastavak međunarodne civilne i vojne misije na Kosovu. Prema saznanjima B92, pregovarački tim Srbije ima prigovore na dokument, ali ih neće iznositi u javnost pre nego što se o njima bude raspravljalo s međunarodnim pregovaračima. S druge strane, bivši ministar inostranih poslova SCG Vuk Drašković ocenio je za novosadski "Građanski list" da će bez obzira na ishod pregovora Priština 11. ili 12. decembra jednostrano proglasiti nezavisnost Kosova.

– Priština bi jednostrano mogla proglasiti nezavisnost Kosova 11. ili 12. decembra, ili bi eventualno, zbog božićnih praznika, to bilo odloženo za januar, a nakon toga bi mogao uslediti talas priznavanja te nezavisnosti – prenela je Beta Draškovićevu izjavu za novosadski list. Prema njegovim rečima, talas priznavanja nezavisnosti Kosova mogao bi pokrenuti "jedan lanac, pre svega islamskih zemalja".

– Pretpostavljam da se Evropska unija i SAD neće istrčavati u priznavanju i da će se one na kraju pridružiti tim zahtevima, kako bi se popunio magični broj od 192 države, budući da tog trenutka priznanje postaje legitimno – kazao je Drašković.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.