Izvor: B92, 13.Nov.2009, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Španović osuđen na 3,5 godine

Sisak -- Županijski sud u Sisku osudio je danas hrvatskog Srbina Milana Španovića na tri i po godine zatvora za ratni zločin na području Gline 1991. godine.

U kaznu mu je uračunato vreme koje je proveo u zatvoru u Velikoj Britaniji i u pritvoru u Hrvatskoj, pa je pušten na slobodu. Optužnica ga je teretila da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija učestvovao u mučenju civila hrvatske nacionalnosti u mestima Maji i Svračicama, na području Gline, kao i za pljačku >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i paljenje imovine Hrvata na tom području.

Na početku ponovljenog suđenja 5. oktobra ove godine, Španović se izjasnio da nije kriv.

Španović je još 1994. u odsutnosti osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog ratnog zločina protiv civila, koji je počinio kao pripadnik srpskih paravojnih formacija.

Na osnovu međunarodne poternice u avgustu ove godine Velika Britanija ga je izručila Hrvatskoj. Za njega se saznalo 2006. kad je počinio krađu u prodavnici u Satonu, u Velikoj Britaniji.

Krajem avgusta vanraspravno veće Županijskog suda u Sisku obustavilo je izvršenje kazne Španoviću, a Vrhovni sud je dopustio obnovu procesa. Španović je od izručenja Hrvatskoj bio u pritvoru sisačkog zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.