Solana očekuje pozitivnu ocenu Haga

Izvor: B92, 22.Jul.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Solana očekuje pozitivnu ocenu Haga

Beograd, Brisel, Hag, Pariz, Bon, Ljubljana -- Havijer Solana je siguran da će glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozitivno oceniti saradnju Srbije sa Hagom.

Visoki predstavnik Evropske unije Havijer Solana je, na pitanje novinara o tome da li će hapšenje Karadžića omogućiti primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, odgovorio da je uveren, nakon razgovora s Bramercom, da će "on reći da saradnja ide u dobrom pravcu".

"Veoma se nadam da će >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saradnja koju je srpska vlada pokazala omogućiti tužiocu da kaže - u to sam siguran - da saradnja ide u dobrom pravcu", rekao je on pred početak ministarskog sastanka EU.

"Moramo da razgovaramo s tužiocem. Ja sam skoro siguran da će on reći da postoji puna saradnja", naglasio je visoki predstavnik EU.

Na pitanje da li sada postoje saznanja i o tome gde se nalazi Ratko Mladić, Solana je odgovorio da "nema drugih naznaka sem volje koju je srpska vlada juče pokazala".

Solana je prethodno izjavio da su, po njegovom mišljenju, "nove vlasti u Srbiji pokazale da su spremne da u potpunosti sarađuju s Haškim tribunalom".

Evropski komesar za proširenje Oli Ren izjavio je u Briselu da je hapšenje Radovana Karadžića "prekretnica" u saradnji Beograda sa Hagom i da pokazuje da je Srbija "veoma ozbiljna" po pitanju te saradnje.

"Hapšenje Karadžića je istorijski trenutak za međunarodnu pravdu i pomirenje na Balkanu, kao i prekretnica u saradnji Beograda s Hagom", izjavio je Ren.

Evropski komesar je naglasio da taj čin pokazuje da je "Srbija veoma ozbiljna i sposobna da sarađuje s Haškim tribunalom i da vrši ozbiljne, kompetentne operacije".

"Hapšenje pokazuje da nova Vlada Srbije ima opredeljenost da okrene leđa nacionalističkoj prošlosti i okrene se evropskoj budućnosti, a takođe dokazuje da politika uslovljavanja funkcioniše”, istakao je evropski komesar.

Na pitanje o tome da li će hapšenje Karadžića omogućiti primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, Ren je odgovorio da se "nada raspravi (Saveta ministara) tokom koje ćemo razgovarati o daljim koracima o evropskoj budućnosti Srbije".

"Ovo bi trebalo da ima uticaja na odnose između EU i Srbije", izjavio je evropski komesar.

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo pozdravio je u ime Komisije hapšenje Radovana Karadžića i ocenio da ono dokazuje "odlučnost nove srpske vlade da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom".

"U ime Evropske komisije, pozdravljam vest o hapšenju Radovana Karadžića. To je veoma pozitivan razvoj događaja koji će doprineti pravdi i dugoročnoj stabilnosti na zapadnom Balkanu", rekao je Barozo.

"Ono dokazuje opredeljenost nove srpske vlade da ostvari punu saradnju s Haškim tribunalom. To je veoma važno za evropske aspriracije Srbije", naveo je predsednik Evropske komisije.

I evropska komesarka za međunarodne odnose Benita-Ferero Valdner pozdravila je hapšenje Karadžića.

"U svakom slučaju, to je veoma važan korak koji pokazuje rešenost nove srpske vlade da se pridruži EU. O tome ćemo svakako razgovarati i mislim da je to signal da je počelo novo otvaranje u tom pravcu", izjavila je ona.

Šef britanske diplomatije Dejvid Milibend je, dolazeći na zasedanje, ocenio da je hapšenje Karadžića "veoma važan potez za ceo Zapadni Balkan i za odnose Srbije s međunarodnom zajednicom".

"Smatram da zadovoljenje pravde za žrtve strašnih zločina devedesetih godina zahteva saradnju srpsih vlasti i Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju", dodao je Milibend.

Ministarka inostranih poslova Austrije Ursula Plasnik ocenila je da hapšenje Radovana Karadžića omogućava Srbiji "brz napredak u saradnji sa EU".

Ona je u Briselu istakla da je hapšenje Karadžića "veliki korak"."To se dugo očekivalo i predstavlja korak ka smanjenju nekažnjenosti u novoj Evropi", podvukla je Plasnikova.

Šefovi diplomatija Evropske unije bi iz Brisela trebalo da pošalju poruku da Srbija može da ubrza napredak ka EU, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Predsedavajuća Francuska pozdravlja hapšenje

Ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner izjavio je danas u Briselu, pred početak sastanka Saveta ministara Evropske unije, da je hapšenje Radovana Karadžića "svakako dobra stvar za približavanje Srbije i Evropske unije".

Na pitanje novinara o tome kakva će biti reakcija EU, on je odgovorio da očekuje da će Unija reći: "Dobro, Karadžić je uhapšen, ali Ratko Mladić nije".

"Ne treba prejudicirati, ali sada će stvari, ipak, biti lakše", dodao je Kušner, predsedavajući Saveta ministara EU. "Konačno! Čekali smo ovaj trenutak 13 godina!", uzviknuo je francuski šef diplomatije.

Francusko predsedništvo Evropske unije saopštilo je da hapšenje Radovana Karadžića predstavlja važnu etapu na putu približavanja Srbije Evropskoj uniji.

"Evropska unija pozdravlja hapšenje Radovana Karadžića, optuženog od Tribunala za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji za genocid, zločine protiv čovečnosti i ratne zločine", stoji u saopštenju predsedništva Evropske unije posle hapšenja bivšeg političkog vođe bosanskih Srba.

"Ovakav razvoj situacije pokazuje rešenost nove vlade u Beogradu da doprinese miru i stabilnosti na Balkanu", poručeno je iz Ministarstva spoljnih poslova Francuske, koja se od 1. jula nalazi na čelu rotacionog predsedništva Evropske unije.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi pozdravio je "sa velikim zadovoljstvom" hapšenje Radovana Karadžića i rekao da to ukazuje na "spremnost nove vlade u Beogradu da Srbiju približi Evropskoj uniji".

"Ovo hapšenje, dugo očekivano, jasno odražava spremnost nove vlade u Beogradu da približi Srbiju Evropskoj uniji, doprinoseći miru i stabilnosti na Balkanu", navodi se u saopštenju Jelisejske palate.

Holandija: Ogroman korak napred

Holandija, koja uslovljava pristupanje Srbije Evropskoj uniji potpunom saradnjom s Haškim tribunalom, ocenila je da su vlasti u Beogradu načinile "ogroman korak unapred" hapšenjem bivšeg lidera bosanskih Srba Radovana Karadžića, objavila je holandska agencija ANP.

"Ostaje još da tokom narednih nedelja vidimo kakve će odluke Evropska unija doneti u vezi sa Srbijom," rekao je holandski ministar spoljnih poslova Maksim Ferhagen.

"Nema sumnje da hapšenje Karadžića predstavlja džinovski korak napred," dodao je holandski ministar, a prenela agencija ANSA.

Holandski premijer Jan Peter Balkenende na vest o hapšenju Karadžića sa odmora je poručio da je zatečen informacijom o hapšenju. Ministrastvo inostranih poslova Holandije saopštilo je da se veoma raduje, prenose holandski mediji.

Bivši premijer te zemlje Vim Kok, čiji je kabinet podneo ostavku 2002. godine kada se povela javna rasprava o mogućoj ulozi holandskog bataljona u masakru u Srebernici, rekao je da oseća olakšanje i da su to veoma dobre vesti.

Bivši holandsi ministar odbrane Joris Vorhuve, koji je funkciju ministra obavljao od 1994. do 1998. godine, hapšenje je nazvao "malom pravdom za žrtve".

Belgija, kao jedna od najzahtevnijih zemalja po pitanju saradnje sa Tribunalom u Hagu, pozdravila je hapšenje Karadzića, ali je pozvala Beograd da "nastavi napore za hapšenje Ratka Mladića".

Belgijski ministar spoljnih poslova Karel de Guht rekao je u saopštenju da je hapšenje Karadžića u ponedeljak uveče "važan indikator ozbiljne namere nove vlade u Beogradu da sarađuje sa međunarodnim tribunalom u cilju pronalaženja i hapšenja svih osumnjičenih za ratne zločine, uključujući i Ratka Mladića".

De Guht, koji u Ženevi prisustvuje pregovorima Svetske trgovinske organizacije, rekao je da će presuda Karadžiću doprineti da se "zatvori izrazito tragično poglavlje novije evropske istorije" i dodao da takođe danas misli na rođake žrtava koji su "godinama čekali ovaj momenat".

Doris Pak: Za hapšenje zahvaliti Srbiji

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugostiočnu Evropu Doris Pak izjavila je za Radio Dojče vele da se raduje se što je Radovan Karadžić konačno uhapšen i nada se da će uskoro biti isporučen Hagu.

Evropski socijalisti: Dokaz saradnje

Socijalistička grupa u Evropskom parlamentu pozdravila je hapšenje Karadžića kao "dokaz da je nova vlada u Beogradu spremna na saradnju sa Haškim tribunalom".

"Hapšenje će poboljšati odnose Srbije sa susedima i sa zemljama Evropske unije", ističe se u saopštenju ove grupacije.

"To je moglo još mnogo, mnogo ranije da se desi da su svi u Bosni i Hercegovini sarađivali, uključujući i međunarodnu zajednicu jer i ona (međunarodna zajednica) je kriva zbog toga što Karadžić nije toliko dugo bio dostupan pravdi", rekla je ona.

"Mi smo tamo imali svoje predstavnike, mnogo vojnika i policajaca i zbog toga je ovo uspeh za koji treba pre svega, nadam se, zahvaliti Srbiji", rekla je Doris Pak.

"Tokom predstojećeg procesa u Haškom tribunalu očekujem mnogo laži, ali i po koju neprijatnu istinu što, takođe, treba istražiti. Verujem da će Karadžićevo hapšenje u BiH omogućiti pomirenje", izjavila je Pakova.

Ona je dodala da su do sada bili hapšeni samo zločinci nižeg ranga i sada bi stvarno bilo dobro kada bi Karadžić preuzeo odgovornost.

"Biljana Plavšić je to prva učinila. Sramota je što on nije ranije uhapšen odnosno što se nije predao. Zbog toga je za divljenje to što je ona (Biljana Plavšić) to jedina do sada učinila", kaže ona.

"I na kraju, nadam se da se ovim završava jedan tužan deo evropske istorije", zaključila je šefica delegacije Evropskog parlamenta za jugoistočnu Evropu Doris Pak u izjavi za Dojče vele.

Nemačka: Prekretnica u odnosima Srbije i EU

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter-Štajnmajer izjavio je za nemačke medije, a prenosi Dojče vele, da hapšenje Radovana Karadžića predstavlja prekretnicu u istoriji odnosa između Srbije i Evropske unije.

"Mislim da to, s jedne strane, pokazuje da predsednik Srbije Boris Tadić i nova Vlada Srbije ozbiljno žele stabilnost za Srbiju, uključujući i unutrašnje pomirenje", rekao je Štajnmajer.

Nemački ministar takođe smatra da se ovim hapšenjem izražava poštovanje pre svega prema ljudima koji su u prošlosti patili pod Miloševićevim režimom.

Nemačka kancelarka Abgela Merkel pozdravila je danas hapšenje srpskog lidera u Bosni i Hercegovini Radovana Karadžića i ocenila da je to hrabar potez predsednika Borisa Tadića koji je ovim hapšenjem podvukao evropsko opredeljenje Srbije.

"Hapšenje Karadžića je dobra vest za celi Balkan. To je ključni korak ka pravdi, miru i pomirenju u regionu", istakla je Merkelova u pisanom saopštenju.

Nemačka kancelarka je takođe ocenila da je Tadić ovim hrabrim potezom (hapšenjem Karadžića) podvukao evropsko opredeljenje Srbije.

"To je istorijski moment. Žrtve mogu slobodno da se odmore jer teško narušavanje ljudskih prava neće proći nekažnjeno", navodi se u pisanom saopštenju nemačke kancelarke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.