Socijalisti prelomili, traže izlaznu strategiju

Izvor: Politika, 19.Jun.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Socijalisti prelomili, traže izlaznu strategiju

Iz proevropskog bloka i vrha koalicije okupljene oko SPS stižu najave da će formirati vladu za nedelju-dve, ali posle susreta Mrkonjića i Ilića raste optimizam i kod narodnjaka

Za nekoliko dana i zvanično će biti obelodanjeno postizanje dogovora koalicije okupljene oko socijalista sa listom Za evropsku Srbiju, tvrdi za „Politiku” izvor iz vrha koalicije Socijalističke partije Srbije, Partije ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvene Srbije.

Vest >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << bi, kako kaže, bila saopštena i ranije, jer su u socijalističkom taboru „prelomili” još pre izvesnog vremena, ali se kupuje vreme kako bi bila napravljena izlazna strategija, odnosno kako bi se saopštilo da su pregovori sa Demokratskom strankom Srbije i Srpskom radikalnom strankom propali.

Naš izvor takođe tvrdi da će koalicija za Beograd koju su napravili SRS, DSS i SPS opstati uprkos najavama iz G17 plus da neće podržati ni republičku vladu ukoliko socijalisti ne raskinu savez za glavni grad sa radikalima i narodnjacima. Na pitanje da li takva odluka može da izazove podele u SPS-u, naš sagovornik kaže da postoje različiti stavovi u Glavnom odboru stranke, ali da će se ipak i oni koji se tome protive na kraju prikloniti volji većine i samog vrha SPS-a.

Izvor „Politike” potvrđuje da bi, prema načelnom dogovoru, lider SPS-a Ivica Dačić trebalo da bude potpredsednik vlade zadužen za bezbednost.

I iz koalicije okupljene oko DS-a juče su stizale i zvanične izjave da se vreme do objavljivanja vesti o dogovoru socijalista sa proevropskim blokom meri danima.

Tako je ministar za ekonomiju i lider G 17 plus Mlađan Dinkić izjavio juče u Briselu da se evropski komesar za proširenje Oli Ren, interesovao za formiranje nove vlade Srbije i da mu je on preneo uverenje da će se to desiti do kraja iduće nedelje, eventualno početkom one naredne"

„Očekujem da od naredne nedelje krenu zvanični pregovori sa Socijalističkom partijom Srbije i da vlada bude formirana relativno brzo”, rekao je Dinkić, a preneo Tanjug.

Potpredsednik Srpskog pokreta obnove Srđan Srećković bio jejoš precizniji u prognozama. On smatra da će ta vlada biti formirana do kraja ovog meseca.

S druge strane, stranke nacionalnih manjina u Skupštini Srbije izrazile su juče želju da učestvuju u proevropskoj vladi.Poslanik Bošnjačke liste za evropski Sandžak Esad Džudžević i lider Mađarske liste Ištvan Pastorrekli su da će manjinske stranke svakako, ukoliko razgovori oko proevropske vlade budu završeni uspešno, i same pregovarati o učešću u vladajućoj većini. Džudžević je rekao da Bošnjačka lista za evropski Sandžak računa na jedno ministarsko mesto u novoj vladi Srbije, a od G17 plus je već dobila podršku za formiranje ministarstva koje bi se bavilo poslovima ravnomernog regionalnog razvoja.

S druge strane, posle višednevnog skepticizma, iz redova narodnjačke koalicije juče se mogla čuti i nešto optimističnija izjava. Portparol DSS-a Andreja Mladenović rekao je da su Velimir Ilić i Milutin Mrkonjić pokrenuli pregovore o formiranju „nacionalne vlade” sa mrtve tačke. Mladenović je agenciji Beta rekao i da će oni narednih dana intenzivno razgovarati, „a s obzirom da je reč o praktičnim ljudima, sasvim je moguće da će oni napraviti napredak u pregovorima”. Mladenović je naveoi da će Mrkonjić i Ilić razgovarati osvim principima i temama koje se odnose na budući rad nacionalne Vlade Srbije.

Mrkonjić i Ilić su se sastali prekjuče i, kako je rečeno, razgovarali o infrastrukturnim projektima koje bi trebalo da realizuje nova vlada.

U međuvremenu je i potpredsednik DSS-a Borko Ilić saopštio da ranije najavljivana sednica Predsedništva DSS,na kojoj bi trebalo da bude doneta odluka da li treba nastaviti pregovore sa socijalistima, još nije zakazana.

A generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić je potvrdio pisanje nekih medija da se Nikolić sastao sa liderom SPS Ivicom Dačićem i da su razgovarali o sednici parlamenta i o koaliciji sklopljenoj na nivou Beograda. Vučić je rekao i da su radikali spremni za nastavak razgovora o formiranju vlade sa narodnjacima i koalicijom okupljenom oko socijalista... „Mi smo voljni za razgovor, ali je očigledno da se razgovori vode i na nekoj drugoj strani”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare. On je, kao i Andreja Mladenović, istakao da je dogovor koalicije DSS–NS, SRS i koalicije oko socijalista na nivou Beograda stabilan.

P. R.

-----------------------------------------------------------

Šutanovac ponovo ministar odbrane

Ministar odbrane Dragan Šutanovac nagovestio je juče, tokom vojne vežbe „Vidra 2008", održane kod Turije, da će i u narednoj vladi biti ministar odbrane. On je, govoreći o osnovama odnosa između ministra i generala, kao i o značaju uvežbavanja vojske, rekao: „Tako će i biti dok budem ministar odbrane, a i biću ministar odbrane". Ne obrazlažući ovu izjavu, on je novinarima samo kratko rekao: „Vlada se formira, biće sve u redu".

M. G.

[objavljeno: 20/06/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.