Snežna mećava u Moskvi, 60.000 komunalaca čisti grad

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Feb.2021, 11:48

Snežna mećava u Moskvi, 60.000 komunalaca čisti grad

Visina snežnog pokrivača u Moskvi mogla bi da obori rekord iz davne 1956. godine. Meteorolog Mihail Leus izjavio je da u Moskvi ima 56 centimetara snega, najviše od početka ove zime. Poslednji put je toliko snega bilo u Moskvi u martu 2013. godine, rekao je Leus za agenciju RIA Novosti.

On je dodao da je moguće da će biti oboren rekord za 13. februar po visini snežnog pokrivača u Moskvi, koji iznosi 60 centimetara >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i postavljen je daleke 1956. godine.

U Moskovskoj oblasti visina snežnih nanosa već je dostigla 71 centimetar.

Zbog snežnih padavina u glavnom gradu Rusije od jutros su gužve u saobraćaju, a najveći zastoji su na nadvožnjacima.

Jaka mećava obrušila se danas na Moskvu, a više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čisti ulice i odnose sneg na mesta gde se topi, prečišćava i ubacuje u reke.

Tako moskovske komunalne službe pokušavaju da spreče kolaps koji bi mogao da nastane, jer se očekuje sa će do subote pasti više od 35 centimetara snega, a do ponedeljka bi visina snežnog prekrivača mogla biti veća od pola metra.

Sneg udara u lice, hladnoća ledi dah, vozači ne mogu da kontrolišu vozila na ledu, a većina Moskovljana, koja je jutros na posao krenula automobilima, kasnila je na svoje odredište, prenosi Sputnjik.

Zbog poledice i smanjene vidljivosti, na vozače se apeluje da budu obazrivi, da ne voze brzo i da drže rastojanje.

Ulice su zavejane, komunalne službe neprestano rade, a saobraćaj se odvija usporeno i otežano.

Za dan palo više od trećine mesečne količine padavina

U Moskvi je zabeležen dnevni rekord u količini padavina, pošto je za 24 sata pala trećina proseka padavina za februar, izjavio je danas meteorolog Mihail Leus.

To je za glavni grad Rusije novi dnevni rekord u količini padavina za 12. februar, a prethodni rekord bio je postavljen davne 1973. godine.

Visina snežnog pokrivača u Moskvi dostigla je 40 centimetara, što je najviše od početka ove zime.

Leus je za RIA Novosti naveo da je za 13. februar rekord u visini snežnog pokrivača u Moskvi 60 centimetara, koliko je bilo snega 1956. godine.

Jaka mećava obrušila se juče na Moskvu, a više od 60.000 komunalaca i 13.500 vozila specijalne tehnike danonoćno čiste ulice i odnose sneg.

Korisnici društvenih mreža aktivno komentarišu i objavljuju fotografije, a vremenske (ne)prilike jedni vide kao "apokalipsu", dok drugi govore o "zimskoj idili" i "zimskim čarolijama", piše Sputnjik.

Snegu se najviše raduju deca i ljubitelji zimskih sportova, koji planiraju da vikend provedu na skijalištima u okolini Moskve ili u gradskim parkovima.

Radi se bez prekida, ali pošto sneg ne prestaje da pada, teško da postižu.

U gradu neprekidno radi 56 stacioniranih "topionica", a takođe i 38 mobilnih "topionica" snega - specijalnih vozila koja tope i prečišćavaju sneg "u hodu".

Ulicama neprestano prolaze i vakuumski usisivači i manja mehanizacija, ali i "teška mašinerija".

Mehanizovano se otopljava i led na kolovozima i trotoarima, a sneg se izvozi i na specijalne deponije.

Čitave brigade ljudi raščišćavaju sneg i u dvorištima zgrada i parkinzima, a nakon što snežna stihija prođe radiće se i na čišćenju krovova.

Poslednji put Moskovljani su ovako veliki sneg videli 2018. godine, a ovog puta mećavu je u Moskvu doneo balkanski ciklon "Volker".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Moskva pod snegom, „na vidiku“ rekord star 65 godina

Izvor: N1 televizija, 13.Feb.2021

Visina snežnog pokrivača u Moskvi mogla bi da obori rekord od pre 65 godina, a od juče je u saobraćaju sneg izazvao potpuni kolaps, prenosi ruska novinska agencija "Sputnjik".

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.