Šmit: Priznavanje Kosova nije preduslov za članstvo u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Jun.2011, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šmit: Priznavanje Kosova nije preduslov za članstvo u EU

BEOGRAD -

Međunarodno priznanje Kosova nije nikakav uslov za pregovore Srbije i EU, istakao je danas zamenik ministra odbrane Nemačke Kristijan Šmit dodajući da je preduslov rešavanje praktičnih pitanja bitnih za svakodnevni život građana.

"Međunarodno priznanje je poželjno, ali ne i uslov za pregovore sa EU", kazao je predstavnik nemačke vlade na konferenciji za novinare u nemačkoj ambasadu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u Beogradu.

Prema njegovom mišljenju, ko vezuje pitanje formalnog priznavanja Kosova za evropsku integraciju Srbije "izbegava suštinu".

"Dalji koraci ne zavise od toga šta će biti za 10 ili 15 godina, sada su na dnevnom redu pragmatična pitanja", poručio je on.

"Kopenhaški kriterijumi su glavna i jedina osnova za proces pristupanja, a mogu da ponovim da granice treba da budu regulisane", rekao je Šmit i dodao da Pariška Povelja isto tako jasno utvrđuje da u Evropi ne smeju da se sprovode nasilne promene granica".

"Dolazimo iz zemlje koja je u 20-tom veku imala puno iskustva sa prihvatanjem realnosti, a ako se realnosti pragmatično prihvate, moguće je dobro se razvijati unutar EU", dodao je on objašnjavajući da kada govori o prihvatanju realnosti ne misli na priznavanje Kosova.

“Prepreka bi sigurno bila kada se ratni zločinci ne bi našli pred sudom, a tu je, hapšenjem i izručenjem Ratka Mladića, napravljen veliki korak napred.

To nije bio jedini uslov, ali o ostalim pitanjima može da se razgovara intenzivno narednih meseci, naglasio je Šmit.

"Ko pitanje evropske sposobnosti Srbije vezuje za formalno priznavanje Kosova izbegava suštinu. To ne znači da Srbija ne treba da radi na regionalnoj saradnji. Niko nije ostrvo u Evropi, i to važi i za Srbiju", istakao je Šmit.

"Nemačkoj vladi je u prvom planu rešavanje veoma praktičnih problema koji se tiču života građana na Kosovu, a kada se nađu rešenja za praktična pitanja svakodnevnice stanovnika to je jedan od preduslova za prijem u EU", poručio je zamenik ministra finansija Hartmut Košik precizirajući da su to upravo to kopenhaški kriterijumi.

Šmit je istakao da je svima jasno da ove godine neće uslediti prijem Srbije u EU, i da zbog toga nije ni na dnevnom redu ratifikacija Sporazuma u nemačkom Bundestagu, sada se radi o prvim koracima posle Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, i putem kojim dalje idemo.

Dalje je dodao da članstvu Srbije u NATO nije preduslov za prijem u EU.

Šmit i Košik su danas u Beogradu završili jednodnevnu radnu posetu, tokom koje su razgovarali sa premijerom Mirkom Cvetkovićem, potpredsednikom Vlade Božidarom Đelićem i šefom pregovaračkog tima Beograda Borkom Stefanovićem, kao i ministrom odbrane Draganom Šutanovcem.

Sa ministrom odbrane Šmit je razgovarao o bilateralnoj saradnji, kroz razmenu oficira, i podoficira, međusobnu posetu vojnih akademija, ali i konkretna saradnja u oblasti sanitetskih službi.

"Razgovarali smo i o evropskoj perspektivi Srbije, jer smatramo važnim da treba skrenuti pažnju na strategiju za čitav zapadni Balkan, u trenutku kada se otvaraju vrata Hrvatskoj", kazao je Šmit.

Košnik je, govoreći o privrednim temama, izrazio zadovoljstvo što je u Srbiji prošle godine zabeležen privredni rast, i što se takav trend prognozira i u ovoj godini, kada privreda treba da raste tri odsto.
Pogledaj vesti o: Kandidatura Srbije,   Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.