Smenjen ministar odbrane Bratislav Gašić

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 05.Feb.2016, 06:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smenjen ministar odbrane Bratislav Gašić

Poslanici Skupštine Srbije danas su sa 195 glasova izglasali smenu ministra odbrane Bratislava Gašića. Niko od poslanika nije bio protiv smene Gašića. Glasali su i poslanici vladajuće koalicije i opozicije. Premijer Aleksandar Vučić pozvao je prethodno danas poslanike Skupštine Srbije da podrže njegov predlog o razrešenju Gašića.

Vučić je početkom decembra rekao da Gašić posle izjave "volim novinarke koje lako kleknu" ne može da ostane na funkciji ministra. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Zahtev za Gašićevo razrešenje upućen je Skupštini pošto je uputio seksističkog komentara novinarki Televizije B92 Zlatiji Labović.

Vučić je sa predlogom za razrešenje Gašića istovremeno ovlastio ministra finansija Dušana Vujovića da obavlja funkciju ministra odbrane do izbora novog ministra.

Sednicu, koja je trajala nešto više od sedam sati, je obeležio izlazak poslanika vladajuće koalicije iz skupštinske sale, u znak protesta zbog poruke poslanika DS Dragana Šutanovca na "Tviteru", kojom je, prema njihovom mišljenju, uvredio predsednicu Skupštine Srbije Maju Gojković.

Prema Zakonu o vladi, predsednik vlade je dužan da u roku od 15 dana od prestanka mandata ministra predloži njegovog naslednika, a novi ministar će biti izabran većinom glasova od ukupnog broja narodnih poslanika.

Vučić je, govoreći pred poslanicima u skupštini, rekao da je predlog za razrešenje Gašića po svemu redak i "gotovo neuobičajen zahtev"

"Podneo sam zahtev zbog jedne izjave, ali zato što je to mnogo više od te jedne izjave i jedne uvrede", rekao je Vučić dodajućio da nikome nece da se zbog toga pravda, ni sebi, niti poslanicima.

Vučić je naglasio da se od ministara zahteva učtivo, moralno i pošteno ponašanje.

"Odluku o razrešenju Bratislava Gašića s mesta ministra potpisao sam zato što naše društvo mora biti pristojno, a Srbija pristojna, normalna i moderna država", rekao je premijer.

"Tražim od vas da tu odluku potvrdite zbog učtivosti, moralnosti, poštennja i poštovanja, koje moramo da pokažemo prema drugima", rekao je Vučić i dodao da samo pristojnost može da nam pomogne da nam život ne liči na rijaliti i "balkansku krčmu".

Činjenica da je nepristojnost pokazao jedan od njegovih najbližih saradnika, kako je rekao, navela ga je na razmišljanje i o sopstvenoj odgovornosti i o tome koliko se poštujemo i koliko poštujemo i one koji su van našeg života, a žene su.

"Pristojnost je nešto što se traži od svih nas i ovde i u svakom drugom prostoru. To je naša obaveza, utoliko ukoliko želimo da živimo u zemlji u kojoj ćemo poštovati sve druge i oni nas. To je model koji ćemo pružiti svim građanima", poručio je premijer.

Prema njegovim rečima, ponašanje ministara istovremeno daje i okvir i ritam društvu, koje će i samo biti onoliko pristojno, koliko su pristojni članovi vlade.

"Zato i naše odluke moraju da budu pristojne, i zato - i samo zato, potpisao samo doluku o razrešenjuz koju sam pre više od mesec dana doneo, a koja je danas pred vama", rekao je Vučić poslanicima dodajući da od njih očekuje da tu odluku i potvrde.

On je, međutim, naglasio da rezultate koje je Gašić postigao na mestu ministra odbrane ne spori, jer su oni, primetio je, jako dobri.

"Gašić je uradio mnogo i za ministarstvo i za vojsku i za namensku industriju", konstatovao je premijer.

"Licemerje i zloupotreba nesreća"

Premijer Srbije kritikovao je danas opoziciju zbog licemerja po pitanju pada helikoptera i podsetio na niz tragičnih slučajeva koji su se dogodili u Vojsci Srbije za vreme bivše vlasti, ali koje niko iz tadašnje opozicije nije zloupotrebljavao u partijske svrhe.

„Za vreme vaše vlasti bilo je toliko tragedija i smrtnih slučajeva, a nikada niko nije po tom pitanju vodio kampanju histerije, laži i brutalnih neistina", poručio je Vučić.

On je naveo da se 21. maja 2008. godine, kada ministar odbrane nije bio Bratislav Gašić, u regionu sela Baranda dogodio udes aviona Orao, u kojem je pilot Janik Tomas pri katapultiranju zadobio povrede.

Dalje je ukazao da je 24. septembra iste godine avion tipa Supergaleb imao udes na aerodrom Batajnica, u kojem je komandant eskdrile Ištvan Kanas zadobio povrede sa smrtnim ishodom.

On je podsetio da je 7. jula 2009. na aerodromu Batajnica došlo do udesa aviona MIG 29, u kojoj je Rade Ranđelovcih pilot, nastavnik letenja, zadobio povrede sa smrtnim ishodom, a na mestu pada pronađeno je telo Mihajla Ulemeka vojnik iz sastava PVO.

Vučić je ukazao da je 3.juna 2010.na jezeru Gruža kod Knića u toku obavljanja zadatka došlo do udesa aviona tipa Orao i da je tom prilikom pilot Slobodan Jocić pri katapultiranju zadobio povrede.

Takođe je podsetio i na nesreću na poligonu Pasuljanske livade, kada je došlo do eksplozije projektila, koja je imala za posledicu smrt dva kadeta, teške telesne povrede četiri kadeta, i tri lakše povrede kadeta.

On je podvukao da niko tada nije želeo ove nesreće da koristi u političke svrhe.

Kada je reč o padu helikoptera, Vučić je rekao da je u toj strašnoj nesreći živote izgubilo sedmoro građana, i da su svi u vladi bili zabrinuti, a da je ministar Gašić, kojem nije bilo lako, obišao lice mesta dok su drugi spavali.

Isto tako je kazao da je, kada je on došao na mesto ministra odbrane, bilo dva smrtna slučaja, koja su bila vezana za odluke prethodnika, pa tada nije to koristio u političke svrhe.

O akumulatorima, prisluškivanju, novinarima...

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da dosadašnji ministar odbrane Bratislav Gašić neće biti upamćen po problematičnoj izjavi upućenoj novinarki, već zato što nije mogao da nađe akumulator za Mig29.

"Gašić će biti upamćen što nije mogao da nađe akumulator za mig 29, nego je to morao Putin da mu traži", rekao je Živković tokom skupstinske rasprave.

On je rekao da bi Gašić trebalo da bude smenjen, ali i poručio da je radio ono što je video i u čemu se ugledao na premijera, objašnjavajući da je "nedopustivo i ono što je uradio Vučić Olji Bećković i Danici Vučetić.

"One su obe morale da pobegnu iz novinarstva, jer ih je Vučić smenio", rekao je Živković.

On je rekao da je visoki nehat ministra odbrane što je naredio da se podigne helikopter, kako tvrdi, bez potrebe, jer je dete moglo kolima da se preveze.

"Za to ima jasnih podataka, a helikopter je dignut u nemogućim uslovima za let, da pokuša sletanje na aerodrom gde nikad nije sletao, a na sajtu ministarstva odbrane stoji taj izveštaj", rekao je on dodajući da je to nedopustivo da je trebalo da se uradi ozbiljna istraga, a ne da "krivci budu kažnjeni tako što ne mogu da napreduju dve godine".

Akumulatore je zagubila prethodna vlast, naveo je premijer Aleksandar Vučić odgovarajući Živkoviću.

"Gašiću niko nije rekao ni da oni postoje", rekao je premijer i dodao da, što se Vučenićeve tiče, "njen rad ceni".

Helikopter je Gašić digao ne zbog turizma, već da se spase dete i nije nateran da sleće na aerodrom na koji se ne sleće, već je otišao tamo gde su nadležni rekli da može da se sleće, rekao je Vučić.

"Katastrofa je svaka priča koju ste vi pokretali, vi pričate o tome da Vučić ide da obilazi toalete i to kažete za novine koje ste cepali na konferenciji za novinare i nazivali đubretom. Ja sam ponosan sto ću ići da obilazim toalete koje ste vi ostavili u katastrofalnom stanju", poručio je Vučić.

Živković je takođe rekao da drugi ministri uče od svog predsednika, primetivši da je ova vlada najmanja u istoriji čovečanstva.

"Vlada ima jednog ministra, svi ostali su statisti. Kad god nekog neko pita nešto ozbiljno, oni kažu 'kako odluči predsednik vlade'", rekao je.

DS: Duga lista grehova

Seksistička uvreda novinarke nije jedini razlog za smenu ministra odbrane, rekla je danas šefica poslanika DS Nataša Vučković.

"Naš glas za razrešenje Gašića nije amnestiranje od odgovornosti i njega i cele vlade", rekla je šefica poslanika DS Nataša Vučković, dodajući da je lista razloga zbog kojih je Gašić trebao odavno da bude smenjen podugačka.

Među te razloge je svrstala odnos prema zaštitniku građana Saši Jankoviću, te pad helikoptera.

Vučković je napomenula da su žene posle Gašićeve izjave novinarki doživele još jednu uvredu i poniženje, a da je reakcija bila takva da ni premijer Aleksandar Vučić nije mogao da ga odbrani.

DS, prema njenim rečima, ne veruje da se Gašiću ta izjava omakla, jer je to samo jedna u nizu neprikladnih izjava ljudi koji su na vlasti, jer je "politički dijalog nepristojan, jer se kreira i podstiče tabloidna mašinerija, štancuju se partijska saopštenja sa jezikom mržnje. . . ".

Ona smatra i da današnju sednicu treba posmatrati u kontekstu predstojećih izbora, na kojoj premijer i Vlada Srbije žele da stvore iluziju pincipijelnosti, boraca protiv diskriminacije i zastupnika evropskih vrednosti.

Poslanici podržavaju smenu Gašića, razlozi različiti

Poslanici SPS i NS podržaće predlog premijera Aleksandra Vučića za smenu ministra odbrane Bratislava Gašića, zbog toga što ministri svojim izjavama moraju da pruže primer celom društvu, dok će poslanici opozicije to učiniti zbog afere helikopter i što se izvinio novinarki "kad je shvatio da su kamere uključene".

Šef poslanika SPS Đorđe Milićević izjavio je danas da će ta stranka prihvatiti sugestiju premijera za smenu Gašića, ali i predlog da poslanici moraju da budu primer za čitavo društvo.

"Podržavamo razrešenje, ali ne zato što nije dobro radio, već zato što ministri svojim izjavama moraju da budu primer celom društvu", istakao je on.

Milićević je naveo da je potrebno da se iz javnog diskursa izbaci sve negativno što može da se definiše kao nasilje, kako bi Srbija postala pristojna zemlja u kojoj će se pristojno komunicirati.

Prema njegovim rečima, ovo je prva vlada koja nije bežala od odgovornosti, "nisu se skrivale greške i plasirale laži da se pokriju bilo čije brljotine"

"I to je suština pristojnosti, pošteno raditi i biti odgovoran", ukazao je on.

Šef poslanika SPS je naveo da je mišljenje te stranke da je i Gašić pošteno i odgovorno radio svoj posao, te da je radio bar 10 puta više i bolje od onih koji ga kritikuju.

Toj tvrdnji u prilog, Milićević je naveo da je Gašić imao jasnu viziju o razvoju sistema odbrane, da Vojska Srbije uživa ogromno poverenje i da je položaj i standard pripadnika vojske poboljšan,a u namenskoj industriji je u prošloj godini uposleno preko 1.000 ljudi.

Takođe, u skladu sa vojnom neutralnošću Gašić je gradio bolje odnose i sa Istokom i Zapadom.

Dubravka Filipovski izjavila je da će poslanička grupa Nove Srbije podržati predlog premijera o razrešenju, ali ne zato što, kako je navela Gašić nije imao zapažene rezultate, već zato što je zbog umora ili okolnosti, rekao novinarki nepristojnu rečenicu.

Ona je rekla da želi da, kao članica skupštinskog odbora za obranu i unutrašnje poslove ukaže i na dobar rad Gašića i saradnika, koji su tom odboru podnosili izveštaje o rezultatima rada.

Gašić je u 2015, kako je navela, ostvario rezultat u izvozu naoružanja od 1,1 milijardu dinara, a prema ugovorima koje je već potpisao za ovu godinu, ta cifra je povećana za 400 miliona.

Filipovski je dodala da je više od 900 vojnika dobilo krov nad glavom 2015, a od 2012. do danas rešeno je ukupno 4.082 stambena pitanja pripadnika Vojske Srbije.

Prema njenim rečima, od 2012. do danas vojska je učestvovala u 97 međunarodnih vežbi, 33 sa SAD-om, šest sa Rusijom i 58 sa zemljama EU, a za dve vežbe, Srbija je bila domaćin.

"Zbog umora, raznih okolnosti, izletela mu je rečenica kojom je uvredio novinarku, ali je dobro što se odmah izvinio i pokajao", rekla je Filipovski.

Marko Đurišić ispred poslanika Socijaldemokratske stranke-Zajedno za Srbiju-Zeleni Srbije poručuje da, ako se želela pokazati politička pristojnost, Gašić je trebalo da se izvini novinarki odmah, "a ne tek uveče kada je shvatio da je sve snimljeno i kada je njegova izjava postala tema u javnosti".

On je rekao da će te stranke glasati za razrešenje Gašića, ali zato što nije rasvetljena afera helikopter, šta su radili pripadnici u obezbeđenju brata premijera i gradonačelnika Beograda, što nije rasvetljeno nezakonito praćenje predstavnika političkih stranaka od strane VBA, što nije dobijen odgovor o aferi prisluškivanja, i zbog vređanja novinarke, kao i što se ministar izvinio tek nakon što je to postala tema.

Đurišić je kritikovao premijera što je rekao da odbija da sluša kritike na račun pada helikoptera, i dodao da se u Skupštini nije raspravljalo o sukobu žandarmerije i Kobri koje su čuvale brata šefa srpske vlade.

On je kazao da se čeka na razrešenje raznih afera već godinama i da ne veruje da je politika koja se vodi poslednje četiri godine nije politika koja vodi Srbiju u boljitak.

Živković: Sednica farsa da se premijer pokaže kao zaštitnik prava

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je današnja sednica parlamenta o smenjivanju ministra odbrane Bratislava Gašića farsa u kojoj premijer Vučić želi da se predstavi kao zaštitnik civilizacijskih vrednosti.

"Naravno da je ova sednica pokušaj vlasti i Vučića da se od sednice napravi farsa u kojoj će se on (Vučić) predstaviti kao zaštitnik civilizacijskih vrednosti i prava žena", rekao je Živković novinarima u Skupštini Srbije.

On je kazao da za seksistički komentar novinarki televizije B92 Zlatiji Labović nije kriv Gašić, već Vučić iz najmanje dva razloga.

"Zato što je stavio čoveka od koga se očekuje da bude vašarski raspoložen. To se ne bi desilo da je Vučić smenio Gašića zbog ubistva iz nehata sedmoro ljudi nakon pada helikoptera", rekao je Živković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.