Smederevo: Železara polako staje na noge

Izvor: Šumadija Press, 20.Maj.2015, 12:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smederevo: Železara polako staje na noge

Peter Kamaraš i Džon Gudiš, glavni partneri u poslu sa Srbijom, dopunili su upravljački tim „HPK menadžmenta”, a prvi rezultati rada govore o povećanoj proizvodnji železare.

Kako piše „Politika“, novi članovi tima su Tom Keli, nekada prvi generalni direktor „Ju-Es stila Srbija” u smederevskoj fabrici i Vladan Mihailović, generalni menadžer za primarnu proizvodnju, takođe u vreme „Ju-Es stila”. Keli će u novoj raspodeli funkcija biti izvršni >> Pročitaj celu vest na sajtu Šumadija Press << direktor za komercijalne poslove, dok će se Mihailović vratiti na svoju staru poziciju

Od ovdašnjih stručnjaka, još jedna Smederevka našla je mesto u najužem timu koji će upravljati domaćom čeličanom. Reč je o Danki Nikolić koja je kod bivših američkih vlasnika vodila sektor prodaje, a sada je postavljena za direktora prodaje HSM i CRM, dok će menadžer prodaje biti Julius Szoke.

Većina novih direktora su Slovaci, inženjeri po struci. Marsel Borgon postavljen je za izvršnog direktora za tehničko-tehnološku podršku, Lucija Juskova biće generalni menadžer za sirovine, Štefan Boda, generalni menadžer za pristup fondovima EU. Sektor za čelični otpad i sekundarne sirovine vodiće inženjer Peter Vilk, dok će generalni menadžer inženjeringa biti Marsel Nemet. I „Nabavku” će voditi žena – Iveta Rakacka, a aglomeraciju će voditi dvojica menadžera: Ištvan Roscei i Tibor Braz.

HPK registrovao firmu u APR-u

Kompanija „HPK inženjering” iz Holandije registrovala je 18. marta firmu u Srbiji sa sedištem u Beogradu, pod nazivom „HPK menadžment d.o.o”. Delatnost su konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem, a osnivački ulog iznosi deset miliona dinara. Kao direktor naveden je Peter Kamaraš, a u rubrici „ostali zastupnici” na sajtu APR-a, još uvek stoji ime Miroslava Torde, koji je u međuvremenu „sklonjen” sa funkcije generalnog menadžera železare, gde je proveo manje od mesec dana.

U poruci koja je prosleđena zaposlenima navodi se da ovo nije kraj spiska rukovodećih ljudi u železari, te da će o daljim imenovanjima biti obavešteni. U najkraćem roku očekuje se uspostavljanje nove organizacione strukture. Zaposleni, na čijim radnim mestima će takođe doći do nekih promena, biće obavešteni o detaljima rasporeda, navodi se u dopisu koji su potpisali Stanislav Barica, generalni direktor „Železare Smederevo”, Pavol Vrhovinski izvršni direktor za finansije i Ivan Milošević, generalni direktor fabrike ispred države kao vlasnika, koji je na tom mestu bio i do dolaska HPK.U međuvremenu, nešto manje od dva meseca od kako je poslovanje smederevske “Železare” povereno kompaniji “HPK Inženjering”, stigli su i prvi rezultati koji pokazuju povećanje proizvodnje. Zaposleni se nadaju i povećanju zarade, a dva reprezentativna sindikata već su pokrenula inicijativu za zaključenje novog kolektivnog ugovora kojim bi im satnica do kraja godine bila povećana za 15 odsto.- Bilo koju proizvodnju da postave pred radnike mi smo sigurni da će naši zaposleni to uspeti da ostvare a naravno to mora da prate i zarade i očekujemo i tu od poslodavca veće razumevanje – izjavio je Mileta Gujaničić, predsednik Nezavisnog sindikata metalaca “Železare Smederevo” za Tanjug.

Saša Čolić, predsednik Asocijacije samostalnih i nezavisnih sindikata kaže da sadašnji kolektivni ugovor važi do 31. maja, pa su sindikati podneli zahteve prema poslodavcu za povećanje satnice i za ovu godinu, ali i za 2017. i 2018. godinu jer bi on trebalo da bude potpisan i važeći u naredne tri godine.

Pripreme za remont druge visoke peći su u toku i očekuje se da ona bude puštena u rad do jeseni. Sa dve peći i proizvodnjom punim kapacitetom železara bi mogla da proizvede oko dva miliona tona gotovih proizvoda godišnje, što bi, kako se ocenjuje, uticalo i na privredni rast naše zemlje.

„HPK inženjering” i Vlada Srbije 21. marta potpisali su ugovor o upravljanju i savetovanju za železaru. Najavljeno je da će upravljački tim HPK činiti 24 menadžera. Kasnije se pročulo da će država imati „paralelni” menadžment u skoro svim oblastima upravljanja, te da će njihova uloga biti kontrolne prirode. “Politika” navodi da zvaničnih informacija o tome još nema i da javnost nije obaveštena koga je država imenovala na te pozicije, niti ko će ih plaćati.

Nastavak na Šumadija Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Šumadija Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Šumadija Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.