Izvor: B92, 12.Dec.2002, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smanjen procenat manjina u Hrvatskoj za 70%

Zagreb -- Predsednik Istarskog demokratskog saveza Damir Kajin izjavio je u četvrtak da je Hrvatska u poslednjih deset godina smanjila broj pripadnika nacionalnih manjina za 70 odsto, čime je "vrlo efektno rešila manjinsko pitanje". Kajin je na sednici Sabora rekao da statistike pokazuju da se u Hrvatskoj od 1991. godine broj pripadnika nacionalnih manjina smanjio sa 900 na 300 hiljada i da se o toj istini ćuti. On je rekao da se od 168.000 Srba, koliko ih po popisu ima u Hrvatskoj, samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 12.000 odlučilo za glasanje u posebnoj izbornoj jedinici za poslanike svoje manjine u Saboru, te da je ukupno četiri poslanika ostalih nacionalnih manjina izabrano sa 30 do 35 hiljada glasova.

On je naglasio da sporno i stanje svijesti hrvatskih građana prema manjinama, jer bi, po anketama, svaki četvrti građanin izbacio iz Hrvatske Srbina ili Bošnjaka. Kajin je istakao da srpska zajednica živi pod ratnom hipotekom izbeglištva i nemogućnosti povratka i da pitanje povratka i prevladavanje osjećaja prezira neće riješiti ni ustavni ni izborni zakon.Predsednik Hrvatskog sabora Zlatko Tomčić je zbog ove izjave na sednici Sabora, koji raspravlja o Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina, Kajinu izrekao opomenu zbog vrijeđanja hrvatskog naroda.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.