Slučaj Šešelj: Kolinda u UN objašnjava sadržaj pisma

Izvor: Večernje novosti, 20.Apr.2016, 00:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Šešelj: Kolinda u UN objašnjava sadržaj pisma

Pismo Kolinde Grabar-Kitarović Ban Ki Munu, u kojem je napisala da je presuda Vojislavu šešelju opasan presedan, došlo je do generalnog sekretara UN ZAGREBOD STALNOG DOPISNIKAPismo Kolinde Grabar-Kitarović Ban Ki Munu, u kojem je napisala da je presuda Vojislavu šešelju opasan presedan, došlo je do generalnog sekretara Ujedinjenih nacija istovremeno kako je i hrvatska predsednica doputovala u središte svetske organizacije. Naime, Grabar-Kitarović učestvuje na svečanosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Večernje novosti << potpisivanja sporazuma o klimatskim promenama, pa će sa sadržajem pisma upoznati o predstavnike članica UN.Kolinda Grabar-Kitarović u svom pismu upozorava na štetne posledice što prvostepenska presudi Šešelj nije prisustvovao i izražava duboko razočaranje i zabrinutost samom presudom.”Sasvim je jasno kako je ova presuda ne samo protivna temeljima i svrsi međunarodnog suda već je i duboko štetna za proces uspostave trajne pomirbe i nacionalne i verske snošljivosti na prostoru jugoistoka Evrope”, stoji u pismu predsednice Hrvatske.Grabar-Kitarović je napisala da je presuda ”vrlo opasan presedan za sve druge oružane sukobe u kojima se vojni ciljevi nastoje ostvariti provođenjem genocida i etničkog čišćenja temeljem nacionalističke ili rasističke ideologije i zločinačko-huškačke propagande”. ”U kojoj je meri takvo postupanje narušilo verodostojnost i kvalitetu svjedočenja, možemo samo nagađati, no neosporna je činjenica kako su važni svedoci u slučaju Šešelj bili zastrašivani, potkupljivani i ometani u svedočenju. U tom kontekstu prvostepenska presuda dodatno je pravno upitna i s motrišta njezine verodostojnosti sasvim kompromitovana”.Hrvatska predsednica je generalnom sekretaru UN-a napisala da očekuje kako će ”Srbija u potpunosti sarađivati sa Hagom i prestati da ignoriše činjenice da se prema svedocima u slučaju šešelj postupalo na nedopušten način”.”Ova presuda će negativno delovati na mir, pomirenje i dobrosusedske odnose u širem području jugoistočne Evrope i svim kriznim žarištima sveta. Ovom presudom jednog sudskog veća duboko je poljuljano poverenje u međunarodni sud i razloge zašto ga je Veće bezbednosti UN-a osnovalo”, zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Nastavak na Večernje novosti...






Povezane vesti

Nikolić na potpisivanju Pariskog sporazuma o klimatskim promenama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2016

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić učestvovaće u Njujorku na ceremoniji potpisivanja "Pariskog sporazuma o klimatskim promenama", na poziv predsednika  Francuske Fransoa Olanda i generalnog sekretara UN Ban Ki Muna, saopšteno je danas...U saopštenju se navodi da će ceremonija biti održana u petak,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Večernje novosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Večernje novosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.