Slučaj Kovačević državna tajna do marta

Izvor: Blic, Beta, 24.Feb.2009, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slučaj Kovačević državna tajna do marta

Dogovor srpske vlade i američke administracije o slučaju Kovačević trebalo bi da bude postignut do sredine marta, saznaje „Blic" u Vladi Srbije.

Tada će biti skinuta i oznaka „poverljivo" sa vladine odluke kojom se predviđa isplata 900.000 dolara odštete porodici studenta Brajana Štajnhauera kojem je Miladin Kovačević naneo teške telesne povrede.

„Blicov" izvor iz Vlade Srbije kaže da, kako sada stvari stoje, pregovori bi trebalo da se okončaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << za oko tri nedelje. U pregovorima predstavnik Vlade Srbije je Slobodan Homen, državni sekretar u Ministarstvu pravde, a stavove SAD zastupa američki ambasador u Beogradu Kameron Manter.

Oznaka poverljivosti, odnosno državne tajne stavljena je na slučaj Kovačević po preporuci Ministarstva spoljnih poslova. Međutim, informacija o novcu koji će država Srbija, odnosno njeni građani uplatiti zbog neoprostive i skandalozne greške srpskog konzula u Njujorku, nije i ne može biti državna tajna, slažu se svi domaći stručnjaci. Oznaku poverljivo u Vladi Srbije pravdaju pregovorima koji još uvek traju.

- Na informaciju o slučaju Miladina Kovačevića stavljena je oznaka poverljivosti u interesu uspešnog vođenja pregovaračkog procesa i u interesu svih strana koje učestvuju u pregovorima. Vlada Srbije će skinuti oznaku poverljivosti sa dokumenata vezanih za slučaj po pronalaženju rešenja prihvatljivog za obe zemlje - saopšteno je juče iz Vlade.

- Srbija još ima podelu na državnu, vojnu i službenu tajnu, a ne i jasno definisan pojam tajne, pa je po broju tajni čak i iznad NATO kao vojne alijanse - kaže Dejan Milenković, izvršni direktor Komiteta pravnika za ljudska prava. I on smatra da informacije o odšteti u slučaju Kovačević ni po kojem osnovu ne mogu biti podvedene pod državnu tajnu.

Glavni i odgovorni urednik lista „Borba" Olivera Zekić izjavila je da inspektorima kriminalističke policije, kod kojih je juče bila pozvana na informativni razgovor, nije otkrila ko joj je dao informaciju o tome da je Vlada Srbije odlučila da za slučaj Miladina Kovačevića plati milion dolara odštete.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Borba: Skinuti oznaku službene tajne

Izvor: RTV Pink, 23.Feb.2009, 14:37

. . . Redakcija lista Borba pozvala je danas najviše državne zvaničnike da učine sve što je u njihovoj moći da bude skinuta oznaka službene tajne sa odluke Vlade Srbije da plati milion dolara za Miladina Kovačevića i da odgovorni za taj skandal budu kažnjeni na jedini način koji su posle svega...

Nastavak na RTV Pink...

Podrška kolegama

Izvor: RTV Pink, 23.Feb.2009

UNS: Borba ne treba da odaje izvor informacije. . . Udruženje novinara Srbije (UNS) podržalo je danas odluku uredništva lista Borba da policiji ne otkrije izvor informacije o slučaju studenta Miladina Kovačevića. .

Nastavak na RTV Pink...

Policija u „Borbi", izvor informacije neotkriven

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Feb.2009

BEOGRAD - Glavni i odgovorni urednik lista "Borba" Olivera Zekić izjavila je danas da inspektorima kriminalističke policije nije otkrila ko joj je dao informaciju o tome da je Vlada Srbije odlučila da za slučaj Miladina Kovačevića plati milion dolara odštete.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.