Slovenija saveznik Srbije na putu ka EU

Izvor: S media, 26.Maj.2010, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenija saveznik Srbije na putu ka EU

Premijeri Slovenije i Srbije, Borut Pahor i Mirko Cvetković založili su se danas u Ljubljani za ulazak Srbije u EU i istakli da je Slovenija saveznik Srbije na evropskom putu.

Cvetkovićev dolazak u Ljubljanu je prva zvanična poseta predsednika Vlade Srbije Sloveniji koja otvara novo poglavlje u odnosima dve zemlje i doprinosi regionalnoj saradnji.

Slovenački premijer istakao je da Srbija u njegovoj zemlji ima saveznika za ulazak u EU.

“Želimo da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbija udje u EU. Srbija u nama ima saveznika i mi često u okviru EU upozoravamo da je potrebno dalje širenje Unije. Mi ćemo pomoći našim prijateljima u Srbiji i preneti im naša iskustva”, rekao je Pahor na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Cvetkovićem.

Premijer Cvetković je naglasio značaj Slovenije za ulazak Srbije u EU kao i da Srbija može da koristi njena iskustva u evropskim integracijama.

Cvetković je naglasio da Slovenija i Srbija dobro ekonomski saradjuju, ali da bi trgovinska razmena mogla da bude i veća, kao i zajedničko učešće na trećim tržištima.

"Slovenački investitori u Srbiji su najbolji po pitanju kvaliteta i nema slovenačkih firmi koje su učestvovale u neuspešnim privatizacijama", dodao je premijer Srbije.

On se osvrnuo i na pregovore koji se vode sa Misijom MMF-a, izrazivši uverenje da će biti uspešno okončani.

Po mišljenju Pahora, Slovenija i Srbija imaju prijateljske odnose, koji svakodnevno napreduju, ali je zbog svetske ekonomske krize tokom prošle godine došlo do smanjenja medjusobne privredne razmene.

Kad je reč o regionalnoj saradnji, premijer Srbije je istakao jučerašnje hapšenje pripadnika narko klana Darka Šarića u Sloveniji kao važan uspeh u borbi protiv organizovanog kriminala.

Na pitanje novinara o saradnji Srbije sa Haškim tribunalom i potrazi za Ratkom Mladićem, Cvetković je rekao da je 90 odsto kapaciteta službi bezbednosti angažovano u rešavanju tog pitanja.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.