Izvor: B92, 11.Dec.2008, 03:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slovenci odložili donaciju Kosovu

Ljubljana -- Vlada Slovenije odlučila je da ranije predviđena donatorska sredstva za Kosovo od 500.000 evra vrati u budžetsku rezervu, a realizaciju donacije prenese u 2009.

U Briselu je u julu ove godine održana donatorska konferencija za Kosovo na kojoj su države članice Evropske unije za pomoć socijalnom i ekonomskom razvoju Kosova najavile donacije u visini 1,24 milijarde evra. Slovenija je tada obećala 500.000 evra pomoći Kosovu.

Uoči te konferencije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vlada Kosova predstavila je najvažnije prioritete među kojima su investicije u infrastrukturu, koja bi Kosovo povezala sa regionom i time poboljšala uslove za obrazovanje, razvila kosovske institucije za jačanje demokratije i odgovorno vođenje države, kao i jačala pravnu državu u multietničkom društvu.

Donatori smatraju da je pomoć socijalnom i ekonomskom razvoju Kosova važna za obezbeđenje stabilnosti na zapadnom Balkanu.

Projekti koje bi finansirala Slovenija sa najavljenom donacijom bili bi usmereni u razvoj energetike i rudarstva, saobraćaja, okoline, poljoprivrede, privatnog i finansijskog sektora, pravne države, decentralizacije, nove institucije, obrazovanje, povratak izbeglica, i druge sektore.

Slovenija je priznala Kosovo 5. marta, a pre toga Ljubljana je izdvajala značajana sredstva za pomoć u razvoju Kosova.

Slovenci su takođe prisutni na Kosovu u mirovnoj misiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.