Šljivančanin: Žalim, al nisam kriv

Izvor: B92, 09.Jul.2011, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šljivančanin: Žalim, al' nisam kriv

Beograd -- Žao mi je svih žrtava sukoba, ali nisam kriv za Ovčaru, kaže za B92 Veselin Šljivančanin. Bivši oficir JNA kaže da se pri odlasku izljubio sa Antom Gotovinom.

"Ja ne izražavam kajanje za zločine za koje se optužujem pošto znam da nisam počinio te zločine", kaže Šljivančanin u prvom intervjuu po povratku iz Haga.

Šljivančanin je rekao da se pozdravio sa svima, između ostalog i sa Antom Gotovinom, sa kojim se izljubio, a on mu je poželeo srećan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << put.

Dva dana po povratku iz Haga, gde je odslužio predviđeni deo kazne od deset godina, oficir nekadašnje JNA Veselin Šljivančanin kaže da nije odgovoran za mučenja i ubistvo hrvatskih zarobljenika na Ovčari.

Odluku o Šljivančaninovom oslobađanju sud je doneo jednoglasno, a njegova odbrana jedina je pred Haškim tribunalom uspela da izdejstvuje promenu pravosnažne presude pošto je uverila sud da je Žalbeno veće, koje je Šljivančaninovu prvostepenu kaznu od pet godina zatvora povećalo na 17, pogrešilo.

Predsednik Tribunala navodi da je Šljivančanin "izrazio žaljenje zbog svih užasnih događaja, ne samo u Vukovaru, već širom teritorije bivše Jugoslavije". Šljivančanin, međutim, "nije izrazio kajanje za svoje zločine, zato što ne povezuje sudbinu žrtava sa svojim delovanjem".

Šljivančanin kaže da je ranije već rekao da žali "za svim žrtvama na prostorima bivše Jugoslavije".

"Ja ne izražavam kajanje za zločine za koje se optužujem pošto znam da nisam počinio te zločine", kaže Šljivančanin.

Sudija u odluci navodi i da se Šljivančanin primerno ponašao u pritvoru, gde je redovno pomagao u biblioteci i bio vrlo uključen u reorganizaciju pritvora u korist svih pritvorenika.

Šljivančanin je naveo da mu je teško bilo kada je odlazio iz Haga, i da se sa svima družio bez obzira koje su nacionalnosti i zašto su tamo.

Šljivančanin je rekao da se pozdravio sa svima, između ostalog i sa Antom Gotovinom, sa kojim se izljubio, a on mu je poželeo srećan put.

Bivši oficir JNA je takođe naveo da želi da se sretne sa ministrom za rad i socijalnu politiku Rasimom Ljajićem, koji mu je mnogo pomogao dok je bio u pritvoru.

Ovde možete pogledati i celokupni intervju sa Veselinom Šljivančaninom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Šljivančanin: Žalim, al nisam kriv

Izvor: Nezavisne Novine, 09.Jul.2011

BEOGRAD - Žao mi je svih žrtava sukoba u Jugoslaviji, ali nisam kriv za Ovčaru, kaže bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin u prvom intervjuu po povratku iz Haga.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Šljivančanin: Žao mi je, ali nisam kriv

Izvor: S media, 09.Jul.2011

Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin izjavio da žali za žrtvama na celom prostoru Jugoslavije. Ne izražavam kajanje za zločine, to nisu moji zločini i nije me ni sud zato osudio, rekao je Šljivančanin. ..Bivši oficir JNA Veselin Šljivančanin rekao je danas da mu je žao žrtava tokom ratova...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.