Skupština završila raspravu o antidoping zakonu

Izvor: Studio B, 13.Okt.2014, 07:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština završila raspravu o antidoping zakonu

Skupština Srbije završila je danas raspravu u načelu o Predlogu zakona o sprečavanju dopinga u sportu i sutra će nastaviti sednicu na čijem dnevnom redu je više međudržavnih sporazuma.

Poslanici vlasti i opozicije najavili su da će glasati za predloženi zakon, kako bi se poslala jasna poruka da je doping u sportu zabranjen, posebno jer su doping sredstava, kako su naveli, rasprostranjena pojava u srpskom sportu.

Obrazlažući zakon, ministar omladine i sporta >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << Vanja Udovičić rekao je da on uvodi stroga pravila kontrole upotrebe nedozvoljenih supstanci, ali i da obezbeđuje neometano učešće sportista iz Srbije na međunarodnim takmičenjima, s obzirom da naredne godine stupa na snagu novi Svetski antidoping kodeks.

"Od 2015. godine naši sportisti, ako se ne donese ovaj zakon, neće moći da učestvuju na međunarodnim takmičenjima", kazao je Udovičić u parlamentu. Ukoliko se otkrije korišćenje doping sredstva zakon predviđa oduzimanje registrovanih sportskih rezultata, prava na bavljenje poslovima iz sistema sporta, ali i gubljenje prava na kategorizaciju sportiste na državnom nivou, rekao je Udovičić.

Sportske organizacije ili sportisti, ali i svi oni koji podstiču ili obezbeđuju doping sredstva mogu biti kažnjeni i zatvorom od šest meseci do 12 godina ili novčanom kaznom od 50.000 do million dinara.

Udovičić je prezicirao da doping kontrolu obavlja 36 kontrolora, a da su sportisti dužni da pristanu na pregled i mimo održavanja takmičenja, pa kontrolori mogu da dođu i na kućnu adresu.

"Jedna doping kontrola košta oko 400 evra, tako da smo se trudili da povećamo mogućnost antidoping kontrole. Lično sam ove godine povećao doping kontrolu za 100 odsto, tako da smo imali oko 1.000 pregleda", kazao je ministar i dodao da se analize šalju u laboratoriju u Beču, jer sličnih nema u regionu.

Antidoping agencija Srbije (ADAS) je od 1. januara 2006. do 25. novembra 2013. godine sprovela 4.347 doping kontrola. U tim kontrolama otkriveno je 48 doping pozitivnih sportista i tri druge povrede antidoping pravila - najviše doping pozitivnih bilo je u rvanju (6), bodibildingu i bodifitnesu (6), boksu (5) i rukometu (5), dok je u ostalim sportovima zabeleženo 26 doping pozitivnih.

Rasprava u Skupštini Srbije o amandmanima na predložen zakon, trebalo bi da počne u sredu, posle čega se očekuje glasanje.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Skupština o sprečavanju dopinga u sportu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Okt.2014

 Poslanici Skupštine Srbije završili su načelnu raspravu o predlogu Zakona o sprečavanju dopinga u sportu, kojim će se ova oblast u potpunosti uskladiti sa međunarodnim propisima i novim Svetskim antidoping kodeksom koji stupa na snagu naredne godine...Rasprava o 16 amandmana trebalo bi da počne...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.