Skupština završila rad, sutra propitivanje

Izvor: Studio B, 24.Okt.2012, 18:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština završila rad, sutra "propitivanje"

Skupština Srbije završila je načelnu debatu o Predlogu zakona o preuzimanju imovine i obaveza određenih banaka radi očuvanja stabilnosti finansijskog sistema Srbije,

A u petak, 26. oktobra, razmatraće amandmane, nakon čega bi poslanici o tom zakonu trebalo i da glasaju. Poslanici će sutra, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu, u skladu sa Poslovnikom o radu "propitivati" ministre od 16 do  19 sati. 

Tokom današnje debate opozicija je oštro kritikovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << zakon koji omogućava prenos imovine i obaveza "Nove agorbanke" na Poštansku štedionicu, ocenjujući da se radi o presedanu, koji vodi "u pravno nasilje i nesigurnost", dok je ministar finansija Mlađan Dinkić odbacio te tvrdnje i naglasio da je donošenje zakona najbolje rešenje kako bi se održala finansijska stabilnost. On je naglasio da se radi o iznuđenom rešenju i da bi bilo bolje da parlament nije morao da raspravlja o takvom zakonu, ali da se na taj način sprečava širenje problema u bankarskom sistemu i skandala koji je napravljen u "Agrobanci". 

Stranke vladajuće koalicije najavile su podršku zakonu, dok je većina opozicionih stranaka saopštila da neće podržati takva rešenja, pa su tako demokrate ocenile da se radi "o još jednom eksperimentu uživo Mlađana Dinkića u bankarskom sistemu", a liberali da vodi u pravnu nesigurnost i ne može doprineti poboljšanju ambijenta za strane investicije. 

Najavljujući podršku zakonu, socijalisti su rekli da se radi o iznuđenom potezu, ali da veruju da je vlada izabrala najrealnije rešenje kako bi spasila 250.000 deponenata, a naprednjaci odbacili kritike opozicije da Ministarstvo finansija može da zloupotrebi zakon, budući da se ne može primenjivati na druge banke bez saglasnosti NBS. Debata se povela i oko Razvojne banke Vojvodine, za koju je Dinkić rekao da bi bilo najbolje da njenu imovinu i obaveze preuzme neka druga stabilna banka. 

Dinkić je pozvao pokrajinsku vladu da preispita nameru da dokapitalizuje Razvojnu banku Vojvodine sa novih 150 miliona evra ocenivši da je "suludo" to činiti sa bankom koja ima 75 odsto nenaplativih kredita. Međutim, poslanici LSV su istakli da Vojvodina ima nadležnosti da iz svog budžeta dokapitalizuje banke ukoliko misli da je to najbolje rešenje, a da Dinkić pokušava da prisvoji nadležnosti koje nema. 

U popodnevnom delu rasprave Marjan Rističević iz Narodne seljačke stranke, koji je čan poslaničkog kluba SNS, optužio je bivšeg ministra finansija i predsednika kompanije "Ces Mekon" za probleme u "Agrobanci" i ocenio da su funkcioneri bivše vlasti bili "umešani u pljačku narodnih para", te zatražio od aktuelne vlade da "podstakne" tužilaštvo da se istraže sve zloupotrebe. "Tražim da se utvrde sve zloupotrebe bivših državnih funkcionera i da se utvrdi ono zbog čega su pripadnici bivše vlasti ovde večeras nervozni. Tražim da se ispita poslovanje i u Razvojnoj banci Vojvodine i tu se možda krije razlog večerašnje nervoze", rekao je Rističević. 

Na to je reagovala poslanica DS Teodora Vlahović, koja je istakla da se mora sačuvati dostojanstvo parlamenta, gde sede poslanici a ne tužioci. "Da li ćemo dozvoliti da se u ovoj sali prave spiskovi želja ko bi trebalo da bude uhapšen, ovakav način razgovora u Skupštini  degradira sve institucije u državi", rekla je Vlahovićeva. D S S je izrazio bojazan da se ovakvim predlogom ne postiže pravna sigurnost, kao i da on može biti paravan za amnestiju ljudi koji su te gubitke napravli. 

Dinkić je rekao da odgovrnost mora da se utvrdi, ali da to nije posao ni za njega, ni za poslanike, već za nadležne organe. On je naveo i da mu je bivši ministar finansija Mirko Cvetković tokom primopredaje dužnosti nakon promene vlasti priznao da ga kao novog ministra najveći problem čeka u "Agrobanci", pored "Sartida" i smederevske Železare.  Na pitanje demokrata da li je konsultovan MMF prilikom predlaganja zakona, Dinkić je odgovorio da se vlada konsultovala sa MMF-om - da li da se ide sa leks specijlisom za Agrobanku ili ovakvim zakonom, ali da je MMF rekao da nema smisla da se usvaja leks specijalis ako je i Razvojna banka Vojvodine u istoj dubiozi.

Inače, načelna debata o tom zakonu počela je sa dva sata zakašnjenja, trajala je oko devet sati, a na kratko je bila prekinuta i zbog dima koji se pojavio na galeriji velike sale Doma Narodne skupštine oko 17 sati, ali koji je ubrzo saniran.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nastavljena sednica nakon pauze zbog dima

Izvor: Press, 24.Okt.2012

Sednica Skupštine Srbije nastavljena je danas nakon polusatne pauze, koja je određena pošto se osetio dim na galeriji velike sale Doma Narodne skupštine, gde je u toku bilo zasedanje..Pauza je određena nešto pre 17 sati, a pošto je dim primećen odmah je interevenisalo obezbeđenje skupštine,...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.