Skupština završila rad, nastavak sutra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Dec.2011, 20:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština završila rad, nastavak sutra

BEOGRAD -

Skupština Srbije završila je večeras raspravu o odlukama o davanju saglasnosti za finansijske planove Agencije za energetiku za 2011. i 2012. godinu.

Poslanici će rad nastaviti sutra raspravom o izmenama Zakona o Ustavom sudu, koje predviđaju da će taj sud ubuduće moći da odlučuje i u užem sastavu - na sednicama velikog i malog veća.

Poslanici su danas završili raspravu o nekoliko međunarodnih sporazuma iz oblasti borbe protiv teških krivičnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << dela, terorizma, uslovima putovanja, socijalnoj sigurnosti.

U današnjoj raspravi, radikali su se usprotivili ratifikaciji tih sporazuma, navodeći da su sve zemlje o kojima je reč priznale nezavisnost Kosova i ocenvši da one "otvoreno rade" protiv suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije.

O poseti Merkelove Prištini

Poslanici skupštine Srbije postavili su danas niz pitanja nadležnim državnim institucijama, a dominirala su ona vezana za Kosovo i Metohiju, u kontekstu jučerašnje posete nemačke kancelarke Angele Merkel Prištini.

Poslanik DSS Željko Tomić je podsetio na jučerašnje izjave Merkel u Prištini i rekao da ona, pored ostalog traži rasformiranje, kako ih je nazvala, paralelnih institucija.

"Vruća šamarčina stranog diplomate"

On je, u delu sednice predviđenom za postavljanje poslaničkih pitanja, upitao Vladu Srbije da li će republički i lokalni izbori biti organizovani na severu Kosova i Metohije.

On je rekao da takvi stavovi od Merkelove "ne čude" ali se postavlja pitanje da li će (predsednik Srbije Boris) Tadić poslušati te preporuke i rasformirati institucije Srbije na severu pokrajine.

Tomić je zapitao i da li Srbe sa severa Kosova treba ukloniti na putu ka Evropskoj uniji, gde su šef pregovaračkog tima Beograda i ministar za Kosovo i Metohiju Borislav Stefanović i Goran Bogdanović da se pojave i odu među građane na severu pokrajine, šta je sa skupštinskim odborom za Kosovo i Metohiju...

On je rekao i da je nemački ambasador Volfram Mas rekao da problem regionalnog predstavljanja može lako da se reši i predložio, kako kaže Tomić, da se stavlja sa jedne strane tablica države Kosovo, a sa druge država Srbija.

Poslanik DSS je naveo da se tim povodom nije oglasio nijedan predstavnik države Srbije, niti je reagovao na ovako "vruću šamarčinu stranog diplomate.

SRS: Tadić da objasni pojam "dvojnog suvereniteta"

I za SRS je tema bila Kosovo i Metohija i Nemačka pa je poslanik te stranke Dejan Mirović tražio pojašnjenje izjave predsednika Tadića da jedno od rešenja za Kosovo i Metohiju može da bude dvojni suverenitet, ali i neki model koji se bazira na međunarodnom rešenju, kao što su irski model, Južni Tirol ili onaj iz vremena dve Nemačke.

Mirović je ocenio da se radi o "neprimerenom poređenju, koje nije dobro za srpske nacionalne interese" i dodao da je ta stranka zabrinuta zbog "zanemarivanja Rezolucije 1244".

"To upućuje da je pritisak Nemačke veliki, a Srbija očigledno popušta pod tim pritiskom", rekao je Mirović.

Halimi o albanskom jeziku na RTS-u

Poslanik Riza Halimi rekao je da je od ministra kulture Predraga Markovića zatražio odgovor na pitanje šta će preduzeti u vezi problema nedostatka informisanja na albanskom jeziku na RTS-u i da mu je ministar odgovorio da je to pitanje za Republičku radiodifuznu agenciju.

Halimi je naveo da je taj odgovor ministra prebacivanje odgovornosti i deo "neodgovornog pristupa vlade Srbije u rešavanju veoma ozbiljnih životnih problema u Preševskoj dolini".

On je zapitao i koliko je ljudi zaposleno u Koordinacionom telu Vlade Srbije za Preševo, Bujanovac i Medveđu i naveo da nije ostvaren dogovor da u tom telu ravnopravno rade i budu zaposleni i Albanci sa tog područja.

Liberali su pitali ministra unutrašnjih poslova Ivicu Dačića zašto Niš već dve godine nema načelnika policije, ocenjujući da je ozbiljan problem da grad takve veličine nema načelnika.

"Pitam kao Nišlija koji je zabrinut da li moj grad tone u sivilo beznađa juga Srbije. Ozbiljan je problem da grad te veličine nema načelnika policijske uprave", rekao je poslanik LDP Nebojša Ranđelović.

Opozicija protiv novog zaduživanja države

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas tekuću sednicu, a nakon poslaničkih pitanja raspravljali su o tri zakonska predloga o zaduživanju države, kojima se predviđa novo zaduživanje u ukupnom iznosu od 83 miliona evra.

Opozicija je najavila da neće podržati zakonske predloge o zaduživanju države u ukupnom iznosu od 83 miliona evra, jer smatra da vode prezaduživanju zemlje, a rezerve prema tim predlozima izneli su danas i poslanici nekih stranaka vladajuće koalicije.

Ministar Oliver Dulić, koji je predstavio predloge poslanicima, naveo je da su tri zakona o zaduženju potrebna kako bi se rešili neki od gorućih problema koji će pomoći bolji rad pravosudnih organa, ali i rešavanja životnih problema građana kao što su grejanje, vodovod i kanalizacija.

Predloženo je zaduživanje kod Komercijalne banke u iznosu od 13 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti, za kupovinu zgrade "Aeroinženjeringa" i radove na njenom renoviranju za potrebe smeštaja Prvog osnovnog suda. Takođe je predviđeno i zaduživanja od 45 i 25 miliona evra kod "KfW - Frankfurt na Majni" za program rehabilitacije sistema daljinskog grejanja i za program vodosnabdevanja i kanalizacije u opštinama srednje veličine.

SRS: Sve se daje nemačkim bankama i firmama

Poslanici SRS, koji su najviše učestvovali u raspravi, istakli su da je ta stranka protiv zaduživanja kod "KfW - Frankfurt na Majni". Prema rečima poslanika te stranke Dejana Mirovića, uslovi kreditiranja su loši i služe poboljšanju rada nemačkih firmi, dok firme iz Srbije gube posao.

"Sve se daje nemačkim bankama, nemačkim firmama koje rade posao, nemačkim konsultantima i svima onima koji povećavaju nezaposlenost u Srbiji", rekao je Mirović i dodao da je to posledica politike "Evropa nema alternative" u kojoj se povećava nezaposlenost u Srbiji, a posao na srpskom ekonomskom i finansijskom tržištu dobijaju Nemačka i njoj bliske firme.

Radikali su govoreći o tom predlogu zaduživanja pomenuli i politiku Nemačke prema Srbiji i njenom odnosu prema Kosovu i Metohiji, dok su u LDP ocenili da se u parlamentu danas i u medijima "vodi hajka protiv Nemačke".

Lider LDP Čedomir Jovanović je rekao da poslanici te stranke neće podržati predloge, ne zato što nemaju razumevanje za potrebe pravosuđa i vodosnabdevanja, već zato što će Srbija sutra zbog toga biti u još većem problemu.

"Kada vidite ove tačke dnevnog reda izgleda da Srbi mogu da računaju na struju i vodu samo ako to plati nemačka vlada, pošto naša nije sposobna nizašta drugo nego da Nemcima traži pare", rekao je Jovanović.

Srpska napredna stranka je iznela kritike na predlog o zaduživanju za kupovinu zgrade "Aeroinženjeringa" i radove na njenom renoviranju i ocenila da će samo adaptacija trajati mnogo duže u "tako staroj zgradi" nego izgradnja nove.

Ilić: Ko se još to zadužuje pred Novu godinu?

Šef poslanika Nove Srbije Velimir Ilić kritikovao je nova zaduživanja, uz stav da poslanici treba da odbiju te predloge.

"Ko se još to zadužuje pred Novu godinu i kakve će to radove vladajuća koalicija da izvodi u januaru i februaru", zapitao je Ilić.

Poslanik "Za evropsku Srbiju" Branka Ljiljak je novinarima u parlamentu rekla da sa novim zaduživanjem neće biti probijena granica od 45 odsto BDP, odnosno da će biti u okviru javnog duga od 45 odsto BDP zemlje.

Poslanici SVM najavili su da će podržati te predloge "iako je pitanje koliko je nužno bilo sklapanje tih sporazuma i nova zaduživanja države".

Poslanik SPO Aleksandar Jugović smatra da dodatno zaduživanje zemlje nije dobro, ali da je zemlja u takvoj situaciji da drugog rešenja nema.

"Videćemo dokle će moći na ovaj način država da funkcioniše, budući da smo prag zaduživanja od 45 odsto BDP dostigli", rekao je Jugović novinarima u parlamentu.

Poslanik URS Vlajko Senić, takođe, smatra da je stanje zaduženosti Srbije ozbiljno budući da je zemlja dostigla dozvoljeni prag zaduženosti.

On je novinarima rekao da se nada da će na sednici skupštinskog Odbora za finansije poslanici dobiti dodatno objašnjenje od vlade zašto je Srbiji potrebno novo zaduživanje i naveo da će se u skladu sa tim poslanička grupa u narednom periodu izjasniti.

Nakon završetka rasprave o tim predlozima poslanici su nastavili rad objedinjenom raspravom o potvrđivanju više sporazuma o saradnji Srbije sa nekoliko zemalja u oblasti borbe protiv teških krivičnih dela, terorizma, uslovima putovanja, socijalnoj sigurnosti…

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malović: Izmene Zakona za efikasniji rad Ustavnog suda

Izvor: S media, 21.Dec.2011, 09:15

Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je danas da predložene izmene Zakona o Ustavom sudu treba da omoguće efikasniji rad tog suda i ojačaju njegovu samostalnost...Obrazlažući predložene izmene zakona u Skupštini Srbije, ona je navela da izmene Zakon treba da reše problem preopterećenosti...

Nastavak na S media...

Parlament o izmenama zakona o Ustavnom sudu

Izvor: NaDlanu.com, 21.Dec.2011

Skupština Srbije nastaviće u sredu sednicu raspravom o izmenama Zakona o Ustavom sudu, koje predviđaju da će taj sud ubuduće moći da odlučuje i u užem sastavu - na sednicama velikog i malog veća... Ta rešenja predviđena su jer, kako se navodi u obrazloženju, Ustavni sud nije u mogućnosti...

Nastavak na NaDlanu.com...

Skupština o biračkim spiskovima

Izvor: RTS, 21.Dec.2011

Skupština Srbije završila raspravu o predloženim izmenama Zakona o Ustavom sudu koje bi, prema rečima predlagača, trebalo da omoguće efikasniji rad tog suda i ojačaju njegovu samostalnost. Poslanici u nastavku rada počeli razmatranje amandmana na izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku...Pošto...

Nastavak na RTS...

Završena rasprava o jedinstvenom biračkom spisku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Dec.2011

Poslanici Skupštine Srbije prešli su danas posle podne na pretres amandmana na predloženi zakon o kinematografiji, pošto su završili raspravu u pojedinostima o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.