Skupština usvojila dopune Zakona o radu

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 16.Jul.2009, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila dopune Zakona o radu

Skupština Srbije usvojila je danas dopunu Zakona o radu koja omogućava poslodavcu da zaposlenog pošalje na prinudni odmor u trajanju dužem od 45 radnih dana. Poslanici su potom počeli objedinjenu načelnu raspravu o Predlogu izmena i dopuna zakona o informisanju i Predlogu zakona o kulturi.



Poslodavac to može učiniti uz saglasnost nadležnog ministra, koji prethodno traži mišljenje reprezentativnog sindikata. Prvobitan predlog je bio da je za upućivanje na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prinudni odmor potrebno samo mišljenje ministra, ali je usvajanjem amandmana poslanika Socijalističke partije Srbije utvrđeno da ministar treba da traži saglasnost sindikata.

Za vreme prinudnog odmora poslodavac je dužan da isplaćuje zaposlenom iznos od 60 odsto zarade ostvarene u poslednja tri meseca, s tim da ta zarada ne sme biti manja od minimalne zarade utvrđene zakonom.

Opozicija je u raspravi o tom vladinom predlogu ukazivala da će nova rešsenja više odgovarati poslodavcima nego zaposlenima, dok je vladajuća koalicija ocenila da su ta rešenja dobra u uslovima finansijske krize i smanjenja obima poslovanja u nekim preduzećima.

Opozicija kritikuje zakone o javnom informisanju i kulturi

Poslanici opozicije kritikovali su danas predložene izmene Zakona o javnom informisanju i Predlog zakona o kulturi, navodeći da neće doprineti uređenju tih oblasti. U objedinjenoj načelnoj raspravi o ta dva zakona, poslanici Srpske radikalne stranke ocenili su da će predloženi zakon o kulturi dovesti do još veće nedorečenosti u toj oblasti i da neće rešiti elementarne probleme u kulturi. Radikali su ocenili da je kultura u Srbiji postala "deo sive zone" i da se "jedan deo mafije nalazi i u oblasti kulture" navodeći "pljačku" u Muzeju istorije Jugoslavije u kojem je radio "falsifikator umetničkih dela".

Poslanica Demokratske stranke Srbije Svetlana Stojanović ocenila je da je predloženi zakon o kulturi prazan, deklarativan i da neće rešiti konkretne probleme. Ona je dodala da se u zakonu ne dotiče pitanje privatizacije i da nije određeno koje se institucije kulture mogu privatizovati, a koje ne mogu.

Šef poslaničke grupe Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović ocenio je da predloženim rešenjima u zakonu o kulturi neće biti moguće sprovesti departizaciju i depolitizaciju u toj oblasti. Jovanović je rekao da je potrebno postojanje Saveta za kulutru, ali je kritikovao njegovu strukturu ocenjujući da savet treba da bude efikasno telo, što neće biti moguće predloženim rešenjima. Kada je reč o izmenama Zakona o informisanju, Jovanović je naveo da je ministar kulture Nebojša Bradić propustio da kaže da li postoji podrška vladajuće koalicije za taj zakon, ali nije rekao kako će se LDP o tom zakonu izjasniti.

Saša Milenić iz poslaničkog kluba G17 plus kazao je da će ta poslanička grupa glasati za predložene izmene Zakona o javnom informisanju i ocenio da su "vrlo neadekvatne ocene poluprivatnog karaktera" koje su se mogle čuti tokom rasprave da je zakon "interes jedne stranke, jedne vlade i jednog čoveka".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.