Izvor: B92, 14.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština usvojila Zakon o policiji

Beograd -- Skupština Srbije usvojila je Zakon o policiji, koji donosi značajne organizacione promene u MUP-u.

Umesto dosadašnjeg principa zaštite građana uvodi se princip zaštite lica, čime su pod zaštitu policije stavljeni i stranci. Za zakon je glasalo 124 poslanika, dva poslanika je bilo protiv, a poslanici Srpske radikalne stranke nisu glasali.

Jedna od osnovnih organizacionih novina zakona je rešenje prema kojem operativni starešina policije, umesto ministra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unutrašnjih poslova, postaje direktor policije, čiji će mandat biti pet godina, a biće biran isključivo na osnovu kriterijuma stručnosti javnim konkursom.

Zakon predviđa ukidanje činova i rezervnog sastava policije, umesto čega se uvodi pomoćna policija, čiji će sastav biti popunjavan na dobrovoljnoj osnovi. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić prihvatio je, tokom prošlonedeljne rasprave u parlamentu, ukupno 23 amandmana na vladin Predlog zakona o policiji, od kojih su šest podneli poslanici G17 Plus, pet poslanici Srpske radikalne stranke i po jedan poslanici Socijalističke partije Srbije i Socijaldemokratske partije.

Takođe policija će moći po olakšanoj proceduri, da sprovodi mere ciljane potrage, odnosno da prati ili prisluškuje, ali samo ukoliko je reč o osumnjičenima za teška krivična dela ili osobama sa međunarodnih poternica.

Doping, budžet, sudije

Skupština Srbije je usvojila i Zakon o sprečavanju dopinga u sportu, kao uslov za organizaciju velikih takmičenja. Za zakon su glasali poslanici vladajuće koalicije i Socijalističke partije Srbije, a protiv su bili poslanici Srpske radikalne stranke. Poslanici Demokratske stranke ne prisustvuju sednicama parlamenta.

Zakon predviđa da pri Ministarstvu prosvete i sporta bude formirana Agencija za antidoping, u kojoj će biti lekari, sportisti i drugi stručnjaci, a kontrolu će sprovoditi ovlašćene antidoping organizacije. Sportista koji se suprostavi doping-kontroli biće tretiran kao da je na testu bio pozitivan. Zakon utvršuje prekršajnu, ali i krivična odgovornost za povrede antidoping-pravila, a sportski inspektori će obavljati proveru posebno prilikom takmičenja. Utvrđene su i oštre kazne, kao što su diskvalifikacija, suspenzija ili zabrana učešća na takmičenjima. Uvodi se antidoping i za životinje koje učestvuju na takmičenjima.

Skupština je usvojila i Zakon o bezbednosti i zaštiti zdravlja na radu, čija je osnovna ideja prevencija, a jedna od novina obaveza svakog poslodavca da donese akt o proceni rizika na radnom mestu. Zakonom se predviđa formiranje Odbora za bezbednost i zdravlje na radu u preduzećima kako bi zaposleni i poslodavci zajedno radili na poboljšanju radnih uslova.

Usvojen je i Zakon o obeležavanju Dana žalosti. Po zakonu, Vlada Srbije će svojom odlukom proglašavati Dan žalosti, početak i trajanje, najduže tri dana. Zakonom se regulišu obaveze državnih organa, lokalne samouprave, medija i organizatora sportskih priredbi u vreme žalosti.

U paketu usvojenih zakona iz oblasti pravosuđa je i Zakon o prekršajima, kojim se prekršajni organi transformišu u sudove za prekršaje. Prekršajni postupak u prvom stepenu vodiće prekršajni sudovi, a u drugom Viši prekršajni sud. Prekršajni sudovi će izricati kazne, odobravati jemstvo ili izdavati naloge za zadržavnje i privođenje. Uvode se i dve nove kazne, i to rad u javnom interesu i kazneni poeni za vozače, s poništenjem vozačke dozvole. Nova kazna, odnosno vaspitna mera za maloletnike je i izvinjenje oštećenom uz naknadu štete. Uvedene su i dve zaštitne mere, zabrana pristupa oštećenim objektima ili mestu izvršenja prekršaja i javno objavljivanje presude kojima treba da se ukaže na značaj nekog problema.

Skupština Srbije je usvojila Zakon o javnim putevima, po kom će Direkcija za javne puteve biti transformisana u javno preduzeće sa sopstvenim prihodima. Cilj transformacije je obezbeđivanje više novca za putnu mrežu. To javno preduzeće će moći da bez državnih garancija koristi kreditne linije i uzima kratkoročne kredite, odnosno da brzo deluje u trenucima kada je neophodan novac za premošćavanje zastoja u gradnji. Zakonom je propisano i da 10 odsto akcize na benzin bude izdvajano u Fond za puteve.

O budžetu možda

Skupština Srbije danas bi mogla da počne raspravu o budžetu za 2006. ako se glasanje o više zakonskih predloga ne oduži. Predlogom budžeta predviđeno je da u sledećoj godini u kasi ostane 39,6 milijardi dinara viška, uz smanjenje javne potrošnje od 1,3 odsto bruto društvenog proizvoda. Planirani prihodi su 487,9, a rashodi 448,3 milijardi dinara. Usvajanje budžeta i nekoliko pratećih zakona je, prema izjavama zvaničnika, uslov za nastavak pregovora s Međunarodnim monetarnim fondom o poslednjoj reviziji trogodišnjeg finansijskog aranžmana, ukupne vrednosti 995 miliona dolara.

Ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić kaže da nema naznaka da će bilo koja poslanička grupa u Skupštini Srbije davati amandmane koji mogu bitno da poremete suštinu zakona dogovorenih s Međunarodnim monetarnim fondom. Dinkić je za Ekonomist naveo da nema nameru da s poslaničkim grupama pravi kompromise i da on i ministar zdravlja Tomica Milosavljević neće dozvoliti promenu nijednog bitnog člana predloženih zakona.

"U preliminarnim konsultacijama stavljeno je do znanja da zakoni na dnevnom redu Skupštine moraju biti usvojeni jer od njih zavisi okončanje aranžmana s MMF-om, a od toga dalji put Srbije ka Evropskoj uniji. Ako aranžman s MMF-om ne bude uspešno okončan, posledice će biti katastrofalne jer bi tada bili prekinuti i pregovori o stabilizaciji i asocijaciji sa EU, a nijedna ozbiljna zemlja ne bi dala signal svojim investitorima da dođu u Srbiju. To bi bio veliki korak unazad", upozorio je Dinkić, prenosi Beta.

Pre budžeta, poslanici će razmotriti predlog predsednika Srbije za izbor sudija Ustavnog suda Srbije. Boris Tadić je pre 4 meseca predložio da za sudije budu izabrani Svetislava Bulajić i Dragica Marjanović. Uzbor sudija treba da deblokira rad Ustavnog suda, a koji je na momente, zbog odlaska troje od ukupno 9 sudija, otežan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.