Skupština sutra o administraciji

Izvor: B92, Beta, 01.Nov.2009, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština sutra o administraciji

Beograd -- Poslanici Skupštine Srbije počinju raspravu o predlozima zakona o maksimalnom broju zaposlenih u republičkoj i u lokalnoj administraciji.

Zakonom se predviđa smanjenje broja zaposlenih za oko 8 i po hiljada. Opozicija kritikuje predložene zakone, a Samostalni sindikat zaposlenih u upravi, pravosuđu i društvenim organizacijama uputio je poslanicima brojne amandmane.

Zakonom o republičkoj administraciji o kojem će poslanici početi raspravu predviđa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << samanjenje broja zaposlenih na neodređeno vreme za 2224, a na određeno za 560. Zakonom o broju zaposlenih u lokalnoj samoupravi predviđeno je smanjenje od 5.648 radnih mesta.

Vlajko Senić iz G17 plus kaže i da će pored toga što će država morati da isplati otpremnine, ušteda za budžet biti značajna.

"Vlada Srbije imala je dva puta – jedan je da povećava porez na dodatu vrednost (PDV) i na taj način nadoknadi manjak sredstava u budžetu, a drugi je bio smanjivanje rashodne strane", navodi Senić.

"U prvom koraku mi ne možemo računati na kvantitativno veliku uštedu, ali moramo uspostaviti sistem koji će u narednom periodu donositi mnogo manje troškove nego što je to danas", poručuje on.

"To je početak, biće i pozitivnih i negativnih strana, ali već u srednjem roku očekujemo i efikasniju javnu upravu, i mnogo manje troškove, i kvalitetniju uslugu za građane", navodi poslanik G17 plus.

Opozicija kritikuje predložene zakone, a Jorgovanka Tabaković iz Srpske napredne stranke najavljuje veliki broj amandmana i žestoku raspravu.

"Neverovatno uvećavanje administracije nekoliko godina unazad i to iz političkih motiva treba sada da plate otpuštanjem neki službenici koji verovatno nisu po volji onih koji treba da sprovedu politički nalog", ocenjuje Tabakovićeva.

"Nema tu brige ni o građanima, ni o zaposlenim ljudima, ni o državnom budžetu. To su mere pod prisilom defenisane, vrlo površno i neodgovorno, i ono što je najvažnije – bez ikakvih efekata", navodi poslanica SNS-a.

Sindikat koji okuplja zaposlene u državnoj upravi uputio je svim poslaničkim grupama veliki broj amandmana na predložene zakona.

Predsednik Sindikata Njegoš Potežica kaže da je potrebno da u postupku ocenjivanja zaposlenih, što će biti kriterijum za otpuštanje, bude formirana i drugostepena komisija.

"Koja bi bila sastavljena upravo od stručnih ljudi, meritornih ljudi, koji bi procenili da li je izrečena ocena kvalitetna, merodavna ili je subjektivnog karaktera ili dominira neka politizacija, politički stav neke opcije i tako dalje", objašnjava on.

Potežica traži i da kriterijum za određivanje broja zaposlenih na lokalnom nivou ne bude 4, već 5 činovnika na hiljadu stanovnika.

"Nisu u istoj poziciji neke teritorijalne celine koje imaju velike prostore, koje imaju udaljene mesne zajednice, stanovništvo koje treba da ostvaruje neka građanska i lična prava... I onda će to za državu da bude mnogo veći trošak u odnosu na onaj koji mi predlažemo", poručuje on.

Prema rečima Potežice, postavlja se i pitanje otpremnina i one moraju biti u istom nominalnom iznosu za zaspolene na republičkom i lokalnom nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.