Skupština se nastavlja - u ponedeljak

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Dec.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština se nastavlja - u ponedeljak

BEOGRAD - Predsednica Skupstine Srbije Slavica Đukić-Dejanović prekinula je današnju sednicu parlamenta i nastavak zakazala za ponedeljak, 15. decembra, u 10 sati, pošto su poslanici dela opozicije i posle konsultacija nastavili reklamiranje poslovnika.

"Ova sednica nema smisla ako vas šezdeset nastavi da govori o poslovniku", rekla je Đukić-Dejanović i prekinula sednicu, najavljujući da će se u ponedeljak raditi prema dnevnom redu.

Neuslišeni >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << apel za dostojanstvo

Pošto su poslanici SRS, DSS i NS od početka današnjeg rada negodovali što parlament zaseda subotom, Đukić-Dejanović je održala konsultacije sa šefovima poslanickih grupa, ali ni posle toga nije uspostavljen rad po dnevnom redu kojim je predviđeno razmatranje amandmana na izmene Zakona o osiguranju deopozita.

Većina šefova poslaničkih grupa bila je za to da se danas radi, ali se manji broj nije složio sa tim, rekla je Đukić-Dejanović i ocenila da će, "ako se današnja sednica pretvori u sednicu po poslovniku to biti zloupotreba."

Ona je pozvala poslanike da se, u interesu građana i dostojanstva parlamenta, vrate dnevnom redu, ali to nije dalo rezultate.

Dogovoreno kad se ne radi

Predsednica parlamenta obavestila je poslanike da su se na konultacijama šefovi poslaničkih grupa dogovorili da se završi započeta sednica, a da zatim usledi rasprava o (ne)poverenju vladi i budžetu.

Dogovoreno je da Sveti Nikola (19.decembar) i katolički Božić (25.decembar) budu neradni dani.

Todorović: Mediji su u vašim rukama

Šef poslanicke grupe SRS Dragan Todorović ponovo je zamerio vladajućoj većini što optužuje opoziciju za opstrukciju, a šefu poslanicke grupe ZES Nadi Kolundžiji je rekao da je trebalo da iznese podatke i o ostalim poslanickim grupama, a ne samo radikalima.

On je preneo da su mediji već objavili informaciju o tome koliko su radikali potrošili vremena na javljanje po poslovniku.

"Mi tu ne možemo ništa. U vašim rukama su i vlast i mediji," rekao je Todorović, najavljujući da će radikali i dalje da se javljaju po poslovniku, a ne kako to odgovara većini.

Ilić: Ne znamo ko je vlast a ko opozicija

Šef poslaničke grupe NS Velimir Ilić optužio je vladajuću većinu da ne zna šta hoće, niti šta se dešava u njenim redovima.

"Došli smo da radimo, ali vidite da ne ide. Vi iz vladajuće koalicije nemojte očekivati da opozicija sređuje vaše redove", rekao je Ilić.

On je podsetio da su juče ministri energetike Petar Škundrić i ekonomije Mlađan Dinkić o energetskom sporazumu sa Rusijom izneli oprečne stavove.

"Zbunjeni smo, ne znamo ko je vlast, a ko opozicija i ko čije interese štiti", kazao je Ilić.

On je ocenio da je predloženi budžet katastrofalan i da će na njega zato biti podneto hiljadu amadmana.

Parlament u ponedeljak treba da počne razmatranje amandmana na izmene Zakona o osiguranju depozita, a zatim i zakona o agenciji za osiguranje deopozita i stečaju i likvidaciji banaka i društava za osiguranje kojima se predviđa sprovođenje ekonomskih mera vlade.

Dejanović: Završetak prvih dana naredne nedelje

Predsednica Skupstine Srbije Slavica Đukić-Dejanović izjavila je da će parlament u prvim danima naredne sedmice završiti sednicu koja je u toku, zatim rasrpavljati o poverenju vladi, a do kraja nedelje početi pretres Predloga zakona o budžetu za narednu godinu.

"Realno, mislim da ćemo u prvim danima naredne nedelja završiti najpre ovu sednicu, zatim ćemo imati dan o poverenju vlade i onda bi do kraja sledeće nedelje trebalo da krenemo sa budžetom", rekla je ona novinarima u parlamentu.

Đukić Dejanović je izrazila uverenje da građani očekuju da skupština donese sve zakone koji su na dnevnom redi u da je u tom smilslu zakazala današnju sednicu, a da je plan bio da se radi do 16 casova.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.