Skupština ponovo radi

Izvor: B92, Tanjug, 02.Apr.2009, 21:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština ponovo radi

Beograd -- Skupština Srbije počela je normalno da radi, a predsednica je poručila radikalima da će nastaviti da izriče kazne ako budu ometali rad.

Skupština Srbije je nešto posle 11 sati počela rad iako elektronski sistem za utvrđivanje kvoruma nije uspostavljen ni posle jednočasovnog odlaganja. Predsedavajuća Gordana Čomić je zbog kršenja reda u parlamentu udaljila sa sednice još četiri poslanika SRS-a koji su sedeli na mestima koja nisu za njih određena.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />Predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović rekla je za B92 da uprkos intenzivnim pokušajima da se postigne kompromisno rešenje, pregovori s tom poslaničkom grupom nisu bili uspešni.

Kazne za radikale

Administrativni odbor novčano je kaznio četvoro poslanika SRS koji su udaljeni sa sednice zbog nepoštovanja odluke o rasporedu sedenja u sali.

Ti poslanici neće moći da prisustvuju sednicama 20 radnih dana. Za dva dana je udaljeno 48 poslanika SRS-a.

Prethodna dva dana, zbog iste vrste povrede poslovnika, sa sednice je udaljeno još 48 poslanika SRS, a sednice su prekidane.

Na pitanje zašto poslanici koji su pravili nered nisu izneti iz sale, predsednica Skupštine kaže da bi to moralo biti uz primenu sile i da su radikali i računali na to.

"Očekujem da radikali neće menjati taktiku i da će nastaviti sa opstrukcijom", rekla je Slavica Đukić-Dejanović za B92.

Radikali su i danas na sednicu došli u majicama sa likom predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Završena načelna rasprava

Skupština Srbije završila je načelnu raspravu o Predlogu zakona o grbu, zastavi i himni.

Većina poslanika najavila je da će podržati predloženi zakon ukazujući na značaj državnih simbola za identitet i suverenitet zemlje.

Šefica poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija rekla je tokom rasprave da se simboli oslanjaju na tradiciju i da povezuju sadašnjost sa prošlošću i dodala da se nada da će u budućnosti biti građen odnos poštovanja prema državnim simbolima.

Državni simboli

Usvajanjem zakona o izgledu i upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije, biće ozakonjeni državni simboli utvrđeni u novom Ustavu iz novembra 2006. godine.

Ustavom Srbije utvrđeno je da se grb Srbije koristi kao Veliki grb i kao Mali grb, da se zastava koristi kao narodna zastava i kao državna zastava, kao i da je himna Republike Srbije svečana pesma "Bože pravde".

"Iako postoje oni koji smatraju da su ovi simboli mogli da budu i drugačiji, mi verujemo onima koji su utvrdili na osnovu istorije da ova simbolika na najbolji način predstavlja tradiciju srpske državnosti" rekla je ona.

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije-Jedinstvene Srbije Branko Ružić rekao je da će SPS glasati za predloženi zakon i dodao da je zadovoljan što posle 18 godina Srbija dobija taj zakon.

Poslanici Demokratske stranke Srbije ukazali su na značaj državnih simbola navodeći da će sa ponosom glasati za predloženi zakon.

Poslanica DSS-a Milica Radović rekla je da je dobro što srpski parlament raspravlja o državnim simbolima, ali da nije dobro što se to obavlja u lošoj atmosferi i što vladajuća koalicija ne može da obezbedi uslove za rad.

Poslanica Srpske radikalne stranke Marina Raguš, jedina od prisutnih radikala koja nije udaljena sa sednice, iskoristila je skoro sat i po da govori i detaljno je obrazlagala istoriju državnih simbola i pričala o državnom i nacionalnom interesu posebno podsećajući na Kosovo.

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić kritikovao je što nisu preuzeti pojedini simboli iz doba Nemanjića, ali je naveo da će naprednjaci ipak podržati predloženi zakon.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.