Izvor: B92, 04.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o ratnim zločinima

Beograd -- Skupština završila raspravu o izmenama Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine.

Ministar pravde Srbije Dušan Petrović izjavio je danas da je nužno da parlament izglasa predložene izmene Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u postupku za ratne zločine kako bi se pravosuđu omogućilo da bude efiskasnije u tim postupcima.

On je na kraju načelne rasprave o predloženim izmenama zakona istakao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su krivična dela iz oblasti organizovanog kriminala i ratnih zločina dela koja predstavljaju najveću društvenu opasnost i istakao da je neophodno da ti postupci dobiju epilog pred sudom.

Petrović je rekao da postoji veliki broj pojedinačnih pitanja koja nisu dobila svoj odgovor na sudu i naglasio da je zbog toga Srbiji potrebno efikasnije pravosuđe od onog koje trenutno ima.

Postoje dve institucije koje se bave utvrđivanjem odgovornosti za ratne zločine na teritoriji bivše Jugoslavije - Haški tribunal i Veće za ratne zločine Srbije, koje izvanredno vrši svoj posao, rekao je ministar.

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević dobro radi i pomogao je da Srbija dobije legitimitet zemlje koja je sposobna da se izbori sa procesima za najteža krivična dela, rekao je Petrović.

Povodom polemike koja se vodila u parlamentu o tome da li je Ratko Mladić kriv ili ne, ministar pravde je naglasio da ni Haški tribunal ni sud u Beogradu nisu rekli da je kriv već da postoji sumnja da je izvršio krivično delo protiv čovečnosti.

Postoji obaveza Srbije da se on nađe u Hagu, a interes zemlje je da se utvrdi da li je on odgovoran za genocid ili ne, rekao je Petrović.

Poslanici parlamenta su veći deo rasprave posvetili polemici o haškom optuženiku Ratku Mladiću i ubistvu dvojice gardista u Topčideru 5. oktobra 2004.

Poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić za govornicom je pročitao izjavu drugooptuženog za pomaganje u skrivanju haškog optuženika Ratka Mladića navodeći da je on MUP-u Srbije prijavio da ga, po izlasku iz zatvora, određene osobe prate i da pretresaju njegov stan.

Poslanik LDP-a Vladan Batić kazao je da su dvojica gardista Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović prvo razoružani a zatim i "streljani" u Topčideru jer su tamo videli haškog optuženika Ratka Mladića.

Radikali i socijalisti su najavili da neće glasati za predložene izmene, navodeći da one predstavljaju pritisak Haškog tribunala na srpsko pravosuđe.

Mere nadzora i snimanja osumnjičenih za pomaganje optuženima za ratne zločine mogu trajati najduže šest meseci, a predviđeno je da ih sprovode organi unutrašnjih poslova, Bezbednosno-informativna agencija i Vojno-bezbednosna agencija.

Dragin: Postići veći standard u zaštiti životne sredine

Ministar ekologije Srbije Saša Dragin izjavio je da skupštinsko potvrđivanje pet međunarodnih konvencija iz oblasti ekologije ima veliki značaj za Srbiju kako bi se dostigao što veći standard u očuvanju životne sredine.

Obrazlažući u parlamentu predložene zakone o potvrđivanju konvencija, Dragin je istakao da životna sredina ne poznaje granice i pozvao poslanike da glasaju za njih kako bi se budućim generacijama obezbedilo zdravije okruženje.

U današnjoj raspravi, poslanici različitih stranka istakli su važnost očuvanja životne sredine i neophodnost zajedničkog delovanja u rešavanju ekoloških problema.

Poslanica Demokratske stranke Gordana Čomić rekla je da pitanje zaštite životne sredine ne treba da bude pitanje politike i institucija i da zajednički cilj svih treba da bude zaštita životne sredine i briga o njenom očuvanju u budućnosti.

Poslanica Demokratske stranke Srbije Milica Vojić-Marković rekla je da su konvencije u oblasti ekologije nastale kao rezultat saznanja da ekološki probemi ne poznaju granice.

Poslanici Socijalističke partije Srbije takođe su najavili da će podržati predložene zakone o potvrđivanju međunarodnih konvencija i istakli zančaj zajedničkog delovanja država i vlada u očuvanju životne sredine.

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Mašić naveo je da bi svaka država trebalo da ima dokumenta kojima je cilj sprečavanje degradacije zemljišta i zaštita biljnog i životinjskog sveta.

Podršku predloženim zakonima o potrđivanju konvencija iz oblasti ekologije najavili su i predsednik Romske partije Srđan Šajn i predsednik Unije Roma Srbije Rajko Đurić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.