Skupština o poverenju Vladi

Izvor: B92, Beta, Tanjug, 18.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o poverenju Vladi

Beograd -- U Skupštini Srbije završena rasprava o poverenju vladi. Zbog nedostatka kvoruma predsednica parlamenta odložila glasanje.

Opozicija tokom rasprave tvrdila da nije urađeno ništa, premijer odbacio optužbe. Inicijativu o izglasavanju nepoverenja Vladi Srbije podnele su SRS, DSS i Nova Srbija. Prema dosadašnjoj računici, vladajuća koalicija ima neznatnu većinu u Skupštini Srbije, od svega nekoliko poslanika, u odnosu na opoziciju.

Međutim, ne očekuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se da će inicijativa za smenu Vlade proći glasanje u parlamentu jer deo opozicije neće za nju glasati, bez obzira što će oštro kritikovati Vladu.

Za izglasavanje nepoverenja Vladi potrebno je da se izjasni 126 poslanika, a ako opozicija to ne obezbedi, u narednih šest meseci neće moći da podnese zahtev za novu raspravu o nepoverenju Vladi.

Podršku toj inicijativi ranije je najavila Srpska napredna stranka, koja sa radikalima i narodnjacima ima ukupno 108 poslanika.

Liberalno-demokratska partija neće podržati tu inicijativu jer je, kako navode, neprihvatljivo da se Vlada obori na navodima koje su predložili radikali i narodnjaci, ali će poslanici te stranke učestvovati u raspravi.

Inače, Vlada Srbije juče je, povlačenjem iz procedure Zakona o udruženjima, omogućila ubrzavanje rada parlamenta kako bi se usvojio budžet za 2009. i zakoni o kojima se raspravljalo na prethodnoj sednici, među kojima i onaj o produženju važenja starih pasoša.

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović zakazala je za subotu 20. decembra, u 14 časova, Petu sednicu Drugog redovnog zasedanja Skupštine na kojoj će se razmatrati Predlog zakona o budžetu za 2009. godinu, koji je podnela Vlada.

Obrazloženje opozicije

Poslanik DSS-a Slobodan Samardžić, kao ovlašćeni predstavnik za inicijativu o nepoverenju Vladi, ocenio je da je i Vladina ekonomska politika dovoljan razlog za raspravu o poverenju, ali da je promena odnosa prema Kosovu i prihvatanje misije Euleks glavni razlog za tu raspravu jer se radi o najvažnijom državnom pitanju.

Samardžić je ocenio da Euleks nije statusno neutralan, kritikujući Vladu što je od te misije zahtevala statusnu neutralnost.

"Zalaganje Srbije za statusnu neutralnost te nove misije znači odricanje od garancija koje UN pružaju njenoj suverenosti i teritorijalnom integritetu, a za takvo zalaganje Vlada Srbije nema pravo i moraće jednom da za to odgovora", rekao je Samardžić.

Šef poslaničke grupe DSS Miloš Aligrudić optužio je Vladu Srbije da je najnesposobnija vlast ikada i da je prihvatanjem misije Euleks priznala nezavisnost Kosova i tako se odrekla 15 odsto svoje teritorije.

"Prihvatanje raspoređivanja Euleksa na teritoriji Srbije je deo trgovine sa pojedinima iz Evropske unije, a jedini razlog za prisustvo tih snaga na Kosovu i Metohiji je sprovođenje plana Martija Ahtisarija", rekao je Aligrudić u raspravi o inicijativi dela opozicije da se Vladi Srbije izglasa nepoverenje.

Šef poslaničke grupe "Napred, Srbijo" Tomislav Nikolić izjavio je da će poslanici te grupe glasati za nepoverenje Vladi "jer razloga za to dovoljno ima u situaciji u Srbiji, kao i u samoj vladi".

Nikolić je na sednici Skupštine Srbije, na kojoj se raspravlja o nepoverenju Vladi, rekao da poslanička grupa "Napred, Srbijo" nije pozvana da se pridruži inicijativi za izglasavanje nepoverenja, inače bi taj zahtev dopunili i proširili i na druga životna pitanja važna za Srbiju, a ne samo o Euleksu.

Šef poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić rekao je da Vlada Srbije ne zaslužuje poverenje jer nije ispunila nijedno obećanje koje je dala kada je formirana, već je nastavila da obmanjuje građane.

Ilić je ocenio da Vlada i predsednik Srbije krše Ustav i da ne poštuju odluke koje donosi Skupština Srbije, a posebno rezolucije o Kosovu i Metohiji. On je upitao premijera Mirka Cvetkovića da li je on zaista premijer ili je to u stvarnosti neko iz kabineta predsednika Borisa Tadića, ili neko drugi u Vladi Srbije.

Dosadašnje inicijative neuspešne

Od 2000. godine više puta opozicija je podnosila inicijativu za izglasavanje nepoverenja vladi, ali su sve te inicijative bile neuspešne.

Izuzetak se dogodio 2003. godine kada je pod pritiskom opozicije raspušten parlament i raspisani su vanredni parlamentarni izbori za vreme Vlade Zorana Živkovića.

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić izjavio je da ta stranka neće glasati za inicijativu dela opozicije o nepoverenju Vladi.

"Mi nećemo glasati za taj predlog, jer bi on značio vraćanje Srbije unazad. DHSS podržava Vladu Srbije, čiji je stožer DS, uprkos tome što se ne slažemo ni sa koalicionim sastavom Vlade i uprkos tome što je imala puno propusta i grešaka", rekao je Batić za skupštinskom govornicom.

Rušenje Vlade neće podržati ni LDP. Šef poslaničke grupe i lider te partije Čedomir Jovanović rekao je da bi to bilo samo guranje Srbije dalje u probleme.

Jovanović je za govornicom tokom rasprave kazao premijeru Mirku Cvetkoviću da Vlada danas nije ugrožena, ali je istakao da to ne znači da nije potrebna rasprava o njenom radu.

"Danas nije dan u kome ste ugroženi, ali vas podsećam na privid čiji ste talac, ova skupština je toliko daleko od života i rešavanja problema građana, da većina koju u njoj imate ne treba da vas čini sigurnim", kazao je Jovanović.

Raspravi prisustvuje premijer Mirko Cvetković sa ministrima, pa je zbog toga sednica Vlade, koja se obično održava četvrtkom, pomerena za sutra, saopštila je Vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Premijer odbacio kritike opozicije

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković odbacio je danas prigovore poslanika opozicije da Vlada ne radi ništa, dodajući da upravo argumentacija "ništa" znači da nema ozbiljne argumentacije za kritiku rada Vlade.

"Budžet do kraja godine"

Premijer Cvetković očekuje da se rasprava o budžetu za 2009. otvori u parlamentu u subotu nakon glasanja o setu pravosudnih zakona i produžetku važenja pasoša ili najkasnije u ponedeljak.

"Plan je da budžet bude usvojen, ali niko to sad ne može da garantuje. Mi radimo sa tim da bi budžet mogao da bude usvojen do kraja godine", rekao je Cvetković novinarima u Skupštini Srbije.

Cvetković da je Vlada Srbije izabrala da se bori svim diplomatskim, pravnim i miroljubivim sredstvima za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države.

Prema njegovim rečima, između dve alternative - baš nas briga za Kosovo i uzećemo pušku i boriti se, izabrana je miroljubiva politika prema Kosovu, koja je učinila da Srbija ostane aktivan učesnik u procesu.

Cvetković je ocenio da se i dolazak Euleksa na Kosovu, pod uslovima koje je postavila Srbija, može smatrati diplomatskim uspehom.

Govoreći o evropskim integracijama Srbije, Cvetković je rekao da su one uslovljene idejom da bi država trebalo da bude uređena zemlja na način kako su to države EU.

"Pitanje evropskih integracija je usko povezano sa pitanjem boljeg standarda. Pitanje je šta smo uradili za nekoliko meseci na tom planu, da li smo bliže ili dalje u odnosu na Evropu , nego u momentu formiranja vlade", dodao je on.

Cvetković je pomenuo da je Vlada, od formiranja do danas, utvrdila 64 predloga zakona, uradila tri strategije i jedan veliki nacionalni program evropskih integracija, a šta se sa tim događa u Skupštini - bolje znaju poslanici.

Rasprava Čanka i Ilića

Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić Dejanović prekinula je večeras na pet minuta zasedanje parlamenta posle rasprave lidera Lige socijademokrata Vojvodine Nenada Čanka i Nove Srbije Velimira Ilića.

Pre prekida sednice, Ilić je optužio Čanka da razbija državu zbog čega će završiti u zatvoru.

"Završićete u zatvoru, to vam ja garantujem", rekao je Ilić.

Čanak je rekao da razume Ilića, jer je nervozan i u problemu zbog raskidanja ugovora o koncesiji za izgradnju autoputa Horgoš-Požega. Prema oceni Čanka, ugovor o koncesiji je "sramotan".

Čanak je, govoreći o urbanističkoj mafiji, rekao da trenutno u Srbiji "imamo situaciji da je Goran Knežević u zatvoru, a Velimir Ilić na slobodi".

Ilić je naglasio da je koncesija najbolji ugovor, koji je potopisan u prethodnoj vladi.

Jeremić: Jedinstvom čuvamo Kosovo

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić pozvao je poslanike na državno jedinstvo i podršku platformi Vlade Srbije koja za cilj ima očuvanje teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka.

Bogdanović odbacio optužbe

Ministar za Kosovo Goran Bogdanović poručio je u republičkom parlamentu da Srbija ne odustaje od Kosova, da vlada nije izdajnička i da ne prodaje pokrajinu.

"Ova vlada nije ništa uradila što nije u interesu Srbije. Vaše (opozicije) optužbe da smo promenili politiku prema KiM, da ne razmišljamo o zaštiti Srba na Kosovu, da je vlada izdajnička i da je spremna da proda Kosovo apsolutno nisu istinite", kazao je Bogdanović.

On je ocenio da je normalno da opozicija kritikuje vlast, ali kada je reč o Kosovu mora postojati jedinstvo i podrška opozije Vladi.

"Mi smo dobili izbore, dobili smo većinu da kreiramo politiku, a od vas tražimo solidarnost i podršku samo po pitanju Kosova, za sve ostalo nas kritikujte, ali pomozite nam da kreiramo politiku", rekao je Jeremić.

Srbija ne može da sačuva Kosovo bez demokrata, radikala, socijalista, naprednjaka, DSS, G17 Plus, manjina, istakao je on.

Prema rečima Jeremića, 2008. godina je bila godina velikih izazova, ali Srbija je pokazala celom svetu da je zrelo i demokratsko društvo koje je spremno da odbranom demokratije, Ustava i zakona odbije i najteže udarce.

Đelić uveren u opstanak Vlade

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić uveren je da Skupština neće izglasati nepoverenje Vladi.

On je, gostujući u emisiji Kažiprst B92, rekao i da očekuje da će poslanici do kraja godine usvojiti budžet, a u subotu i Zakon o produženju važnosti pasoša.

"Vlada u strateškom smislu nije ugrožena", rekao je Đelić i naglasio da se uopšte ne razgovara o rekonstrukciji Vlade čiji je cilj očuvanje radnih mesta u sledećoj godini.

On je rekao da očekuje da će u subotu biti izglasan i zakon o produženju važnosti "plavog pasoša" i dodao da je Vlada, ako se to ne dogodi, spremila pravno rešenje tako da će pasoši važiti i do kraja sledeće godine.

Inače, Đelić je za skupštinskom govornicom izjavio da će aktuelna vlada mnogo brže obezbediti ukidanje viza za građane nego što to oni očekuju i da niko ne treba da bude "evroskeptik ili evroromantik zato što ne želi da gleda činjenice".

Đelić je rekao da svakog meseca ima sastanke s predstavnicima zemalja u "sistemu šengena" tokom kojih mu je rečeno da se vize građanima Srbije izdaju mnogo brže i na duži period.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

LDP neće glasati za predlog o nepoverenju vladi

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Dec.2008, 16:37

BEOGRAD - Liberalno demokratska partija će učestvovaće u raspravi o predlogu za izglasavanje nepoverenje vladi, ali neće glasati za tu inicijativu, jer smatra da je neprihvatljivo da vlada bude oborena na pitanju Euleksa, izjavio je danas poslanik te stranke Ivan Andrić..."Razloga za obaranje...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Imaće šta da čuju

Izvor: Glas javnosti, 18.Dec.2008

BEOGRAD - Rok za usvajanje važnih zakona od kojih zavise funkcionisanje države i život građana u 2009. godini bliži se kraju, a sva je prilika da ni danas o tome u Skupštini neće biti reči, pošto je za danas zakazana rasprava o nepoverenju vladi. Zbog tumbanja dnevnog reda iz procedure je povučeno...

Nastavak na Glas javnosti...

Danas rasprava o nepoverenju

Izvor: Kurir, 18.Dec.2008

BEOGRAD - Predsednica republičkog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović najavila da će danas početi rasprava o nepoverenju Vladi koju je tražio deo opozicije. Ona je navela da je Vlada iz skupštinske procedure povukla Predlog zakona o udruženjima, koji je na dnevnom redu sednice koja je u toku,...

Nastavak na Kurir...

Đelić: Srbija će 2009. aplicirati za kandidata za EU

Izvor: EMportal, 18.Dec.2008

Potpredsednik Vlade Božidar Đelić izjavio je u Skupštini Srbije da će Srbija tokom 2009. godine aplicirati za dobijanje statusa kandidata u Evropskoj uniji (EU) i da će taj korak preduzeti u saradnji s partnerima u EU.

Nastavak na EMportal...

Rasprava o nepoverenju Vladi trajaće 10 sati

Izvor: TV Avala, 18.Dec.2008

Skupština Srbije počela je danas sednicu na čijem je dnevnom redu inicijativa Srpske radikalne stranke, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije o izglasavanju nepoverenja Vladi Srbije.

Nastavak na TV Avala...

Skupština o smeni Vlade

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 18.Dec.2008

Skupština Srbije raspravljala je u četvrtak celi dan zahtevu za izglasavanje nepoverenja Vladi, na inicijativu Radikala, Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a uz podršku Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića. Po okončanju rasprave, pola sata iza ponoći sa četvrtka na petak, Skupština...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.