Izvor: B92, 11.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o izveštaju o pregovorima

Beograd -- Skupština Srbije sutra raspravlja o izveštaju Vlade o radu pregovaračkog tima za Kosovo i o predlogu zaključaka.

Izveštaj radu odnosi se na period od 24. februara do 10. septembra 2006. Kosovo i Metohija u budućem ustavu Srbije treba da ima "položaj suštinske autonomije" u okviru suverene države Srbije. U predlogu odluke navodi se da bi takav ustavni položaj KiM obavezao sve državne organe da, i saglasno novom ustavu, zastupaju i štite državne interese na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << KiM.

Vlada Srbije je, takođe, predložila Skupštini da usvoji izveštaj i zaključi da pregovarački tim u daljim razgovorima u potpunosti i dosledno zastupa stavove o budućem statusu KiM iz skupštinske rezolucije 17. novembra 2005.

Takođe, predloženo je da Skupština konstatuje da je izjava specijalnog izaslanika Ujedinjenih nacija za razgovore o budućem statusu KiM Martija Ahtisarija o tome da su "Srbi krivi kao narod", podjednako uvredljiva za Srbiju, srpski narod i celokupnu međunarodnu zajednicu.

U Skupštini su danas održane konsultacije predsednika parlamenta Predraga Markovića sa predstavnicima parlamentarnih stranaka o načinu na koji će biti održana sutrašnja sednica, posvećena razgovorima o KiM.

Beta saznaje da će se poslanicima najpre obratiti predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, a potom će sednica biti vođena po Poslovniku, odnosno vodiće se rasprava kao o bilo kom drugom predlogu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.