Izvor: B92, 17.Mar.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o ekonomskim zakonima

Beograd -- U Skupštini Srbije u toku je rasprava o izmenama ekonomskih zakona o privatizaciji, Akcijskom fondu i hartijama od vrednosti.

Dok se vlada hvali da se izmenama poboljšava privatizacija i smanjuje učešće države u tom postupku, DS kaže da izmene upravo vode suprotnom. Prema rečima ministra za privredu Predraga Bubala, najznačajnija izmena Zakona o privatizaciji je otpust dugova velikih društvenih i državnih preduzeća koje imaju prema državi.

Time >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << se ubrzava njihova privatizacija i restrukturiranje, privlače strani investitori i strateški partneri, a sve to ukupno utiče na pospešivanje privrednog rasta, kaže Bubalo: "Treba da ubrzamo proces privatizacije, treba da pokažemo još jednu solidarnost sa tim velikim sistemima, koji su nekad bili nosioci privrednog razvoja u ovom kraju, izvoznici i najviše ljudi zapošljavali i koji su danas u velikim teškoćama i kao takvi nisu uopšte atraktivni nekom strateškom partneru, jer strateški partner bi pored ogromnih dugova, trebalo da ulaže i osavremenjuje tehnologiju, a to je zaista teško očekivati. U tom smislu, išli bi na relaksaciju dugova, a da stratški partner donese novu opremu i da nas poveže sa izgubljenim svetskim tržištem".

Objašnjavajući predložene novine u Zakonu o Akcijskom fondu Bubalo je rekao da akcije preduzeća, koje su u vlasništvu države, dobijaju upravljačka prava. Te akcije, kako je predvidjeno, moći će da se prodaju i na tenderu, a do sada se njima moglo trgovati samo na berzi i preuzimanjem. Berzanska trgovina akcijama iz portfelja Acijskog fonda, prema predloženim zakonskim izmenama, biće moguća i u slučaju da menadžment preduzeća odbije da potpiše berzanski prospekt na zahtev akcionara ili Akcijskog fonda.

Bivši ministar privrede Aleksandar Vlahović kaže da se na taj način država direktno meša, jer vlada dobija diskreciono pravo da odluči koje akcije mogu idu na berzu a koje ne: "Zadatak države je da se povlači iz privrede, a ne da se u nju vraća, što ovim izmenama Zakona o akcijskom fondu se zapravo dešava. Povećava se uticaj države u ekonomskoj sferi. Bojim se da ćemo imati čitav niz slučajeva, kakve smo imali sa lošim rukovođenjem Jata, Srbijašuma i većinom drugih javnih preduzeća".

On je najavio da će DS glasati za predložene izmene zakona o Akcijskom fondu i tržistu hartija od vrednosti ukoliko se usvoje amandmani koje je ta stranka predložila, a kojim se onemogućuje da izvršna vlast preuzme zakonodavnu funkciju, jer je predloženo da Vlada odlučuje kako će se trgovati državnim akcijama.

Vlahović je naglasio da se DS ne slaže ni sa predlogom da se retrokativno primenjuju predloženi propisi o trgovanju akcijama na finansijskom tržištu.

Na dnevnom redu i predlozi drugih zakona

Skupština bi trebalo da razmotri i vladine predloge zakona o semenu i o turizmu. Skupština treba i da izabere članove Upravnog odbora Republičke agencije za telekomunikacije, kao i predsednika i članove Saveta za Agencije za energetiku.

Za dnevni red je predložena i odluka o obrazovanju Službe poverenika za informacije od javnog značaja, kao i odluka o platama u toj službi i Pravilnik o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji u Službi poverenika.

Planirano je i razmatranje primene imuniteta prema pojedinim poslanicima, a Skupština će se izjasniti i o izboru članova Nacionalnog prosvetnog saveta, kao i o formiranju Anketnog odbora za utvrđivanje istine o novorođenoj deci nestaloj iz porodilišta u više gradova u Srbiji, koji su inicirali poslanici Socijalističke partije Srbije.

Poslanici bi trebalo da razmotre i vladin predlog odluke o utvrđivanju Strategije razvoja energetike do 2015. godine, izveštaj o poslovanju Komisije za hartije od vrednosti za 2003. godinu, kao i finansijske planove te komisije za 2004. i 2005. godinu i Statut Narodne banke Srbije.

Poslanici će se izjasniti i o Predlogu za davanje koncesije za izgradnju, korišćenje i održavanje autoputnog pravca od Horgoša do Požege, kao i davanje koncesije za izgradnju, održavanje i korišćenje autoputa E-80 od Niša (petlja Trupale) do Dimitrovgrada, koje je podnela vlada.

Poslanici će razmotriti i mere zdravstvene zaštite životinja od 2005. do 2007. godine.

Predloženo je da se poslanici izjasne i o proglašavanju arhivske građe koja se čuva u Muzeju Nikole Tesle kao i Ličnog fonda Nikole Tesle, za kulturno dobro od izuzetnog značaja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.