Skupština o SSP-u: evrofanatizam i evroskepticizam

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Sep.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština o SSP-u: "evrofanatizam" i "evroskepticizam"

BEOGRAD - U nastavku rasprave o predlogu zakona o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) poslanici vladajuće većine istakli su danas značaj tog sporazuma za Srbiju, dok su opozicioni poslanici ponovili kritike koje se odnose na nejasnoće oko statusa Kosova i Metohije u tom sporazumu.

Poslanik liste "Za evropsku Srbiju" Dragoljub Mićunović istakao je da SSP ima veliki značaj za Srbiju, jer se Srbija, kako je objasnio, posle dužeg kolebanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na izborima opredelila za evropske integracije.

Mićunović je naglasio da sada oko toga nema dileme i da su svi politički faktori shvatili da integracija Srbije u EU nema alternativu.

Prema njegovim rečima, svaka vlada mora da vodi dijalog sa opozicijom i da bi svi politički faktori trebalo da postignu konsenzus oko najvažnijih pitanja za zemlju. "Verujem da ćemo posle ratifikacije poći ubrzanim integracijama Srbije, ne samo u Evropu, nego i u ostali svet", kazao je Mićunović.

Ilić: Najskuplja ulaznica za Evropu

Poslanik G17 plus Željko Ivanji istakao je da SSP Srbiji omogućava bolji i normalan život "koji u Evropi neće biti ugrožavan ni od kletvi ni od nadrilekara".

Njegova konstatacija da Srbija nema kontrolu nad Kosovom i Metohijom "ni u pravnom ni u faktičkom smislu" izazvala je niz replika radikala, koji tvrde da, dok postoji Ustav Srbije, Kosovo je sastavni deo Srbije "mada je faktički okupirano".

Šef poslaničke grupe Nove Srbije Velimir Ilić reagovao je na Mićunovićevo izlaganje da je Evropa Srbiji oduzela 15 odsto teritorije i da "niko u Evropi nije platio takvu ulaznicu". To je, prema rečima Ilića, ponižavajuće za jedan narod.

On je istakao da i opozicija hoće da Srbija uđe u EU, ali da Evropa "siledžijski uzima deo teritorije suvernoj državi bez blagoslova UN". "Nemojte tako euforično da govorite o Evropi, budite ozbiljan političar. Mi dajemo 15 odsto naše teritorije, naše svetinje. Vi dajete, jer prihvatate EU bez ikakvog uslova. U EU treba da uđemo dostojanstveno kao ravnopravni partneri", kazao je Ilić.

Krasić: Kosovo za 15 tona pastrmke

Radikali su ponovili da zahtevaju da bude usvojen njihov amandman u kome se kaže da Srbija ulazi u EU kao celovita zemlja, sa Kosovom i Metohijom u njenom sastavu. "Evrofanatizam podrazumeva da postoje i evroskeptici. Evrofanatik kaže u svojim sabranim delima da ova dva sporazuma treba da se prihvate, jer ako se ne prihvate Srbija ne može da izveze 15 tona pastrmke godišnje. Znači Kosovo i Metohija za 15 tona pastrmke", rekao je poslanik SRS Zoran Krasić.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Slobodan Samardžić rekao je da SSP nije samo trgovinski sporazum, kako to tvrde predstavnici vladajuće većine, već je i politički sporazum.

On je objasnio da je član 135 tog sporazuma do priznavanja nezavisnosti Kosova i Metohije od 21 države članice EU imao jedno značenje, a od tada drugo.

Samardžić je kazao da nije tačno da EU ne priznaje nezavisnost Kosova i Metohije. EU, prema njegovim rečima, formalno ne može da prizna nezavisnost država, ali neformalno može, jer komunicira i zaključuje ugovore s nezavisnim državama.

Poslanik Liberalno-demokratske partije Žarko Korać istakao je da je SSP ogroman korak za Srbiju i da ga on podržava.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.