Skupština o Agenciji za privredne registre

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Okt.2021, 19:06

Skupština o Agenciji za privredne registre

Skupština Srbije nastavila je danas rad, a pred poslanicima su izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, kao i izmene i dopune Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika.

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja, a popodne će, kao i svakog poslednjeg četvrtka u mesecu članovi Vlade Srbije u parlamentu odgovarati na postavljena pitanja.

Ministri će u Skupštini Srbije biti od 16 do 19 časova.

>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Čomić: Zakoni pokazuju da je Srbija na putu transformacije

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, kaže da zakoni koji su danas pred poslanicima pokazuju da je Srbija na putu transformacije.

Čomić je u Skupštini Srbije obrazlagala izmene i dopune Zakona o postupku registracije u Agenciji za privredne registre, izmene i dopune Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika i Predlog zakona o potvrđivanju ugovora o garanciji (pametna brojila) između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj.

Ugovor o zameni uređaja, odnosno ugovor o pametnim sistemima merenja je vredan 80 miliona evra, od čega su 40 miliona evra garancije.

Prema njenim rečima, cilj zakona je da se poveća efikansost, upravljanje i kontrola distribucije, odnosno pametna brojila bi svima trebalo da omoguće sigurniju potrošnju, veći uvid u potrošnju i ušteda.

"Upotreba pametnih brojila omogućiće nam da štedimo svaki dan, jer je to nama na korist u svakom domaćinstvu, ali sa svešću da tako štedimo i za ukupan energetski bilans celog društva", rekla je Čomić.

Ona je navela da je cilj zakona i smanjenje gubitaka, kao i smanjenje operativnih troškova.

Kada je reč o izmenama i dopunama o postupku registracije u APR-u, Čomić kaže da se radi o proširenom krugu lica ovlašćenih za podnošenje prijave.

"To je još jedna od odredbi koja je proizašla iz eks-post analize, a jedan od ciljeva je i usklađivanje sa Zakonom o upravnom postupku", rekla je Čomic.

Izmene i dopune Zakona o Centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika je, ističe, "knjiški primer" šta to znači transformisati društvo uz pomoć evropskih integracija.

Čomić ističe da se radi delom o merama iz Akcionog plana "2020-2022" kada je reč o prekršajima u slučaju osnivanja i radi se sa ciljem da se spreči unošenje u registar bilo koje imovine stečene kriminalom.

Pitanja o poštovanju dokumenata, napadima na porodicu Vučić

Šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Đorđe Milićević pitao je danas Vladu Srbije da li se planiraju diplomatske ili druge aktivnosti kako bi se reafirmisalo poštovanje međunarodnih dokumenata, pre svega rezolucije 1244 SB UN i Briselskog sporazuma.

Milićević je u Skupštini Srbije čestitao Vladi Srbije godinu dana rada, navodeći da je reč o reformskoj vladi kontinuiteta koja je, kaže, pokazala da sistem može da funkcioniše i kada je najteže.

Milićević je ukazao na napade na Srbiju, pre svega od strane Prištine, podsetivši da je predsednica tzv.Kosovo Vjosa Osmani rekla da je Srbija "kancer Evrope" i da Prištini ne pada na pamet da menja svoj Ustav kako bi se osnovala Zajednica srpskih opština.

Takođe, ukazao je i da albanska, hrvatska i bošnjačka zajednica u Njujorku organizuje protest protiv Srbije.

"Nedopustivo je da prećutimo i novu provokaciju vlasti u Vukovaru koja srpskoj manjini ne dozvoljava upotrebu ćirilice, dok Dinamo iz Zagreba pušta pesmu 'Hrvatska mati, Srbe ćemo klati'. Sve je to nedopustivo", rekao je Milićević.

On je istakao da je Srbija za dijalog, a da drugi nisu i da što je Srbija jača, to su napadi brutalniji.

Poslanik SNS Nebojša Bakarec ukazao je danas na napade na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegovu porodicu i upitao ko štiti ugrožena prava porodice Vučić.

"Jedina njihova krivica je što postoje i što nisu po volji Đilasovskim medijima i opoziciji", rekao je Bakarec u Skupštini Srbije.

Bakarec je istakao da su napadi i klevete toliko upadljivije, s obzirom na to da je, kako kaže, predsednik "čist kao suza", a Srbija vidno ekonomski napreduje, vodi miroljubivu spoljnu i unutrašnju politiku, a napetost u društvu je "smanjena na najmanju moguću meru".

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.