Izvor: B92, 03.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština izglasala dva zakona

Beograd -- Skupština Srbije usvojila Zakon o predsedniku Republike i Zakon o izborima za predsednika Republike.

Prava za bivše predsednike

Skupština je prihvatila i dva amandmana poslanika SPS na Zakon o predsedniku Republike kojima se bivšim predsednicima retroaktivno priznaju određena, mahom počasna, prava.

Predsednik Zakonodavnog odbora Vlatko Ratković (DS) izjavio je da na ta prava mogu da računaju Vojislav Koštunica, Zoran Lilić i Milan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Milutinović.

Skupština Srbije počela je u 11.45 sednicu. Sednica je jutros odložena zbog nedostatka kvoruma jer je od 9 do 11.30 trajala sednica Odbora za odbranu i bezbednost. Skupština će na novoj sednici raspravljati i o predlogu zakona o spoljnim poslovima. Usvajanje ta četiri zakona, kao i dva o kojima se danas glasa neophodno je da bi se raspisali predsednički izbori.

Pre izjašnjavanja, poslanik Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić zatražio je da Skupština čestita predsedniku Rusije Vladimiru Putinu pobedu Jedinstvene Rusije na izborima za rusku dumu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Vučić je zatražio da parlament zamoli Rusiju da i dalje pomaže srpsku narodu i štiti međunarodno pravo.

Funkcioner SRS je, u nastavku izlaganja za koje se javio reklamirajući povredu poslovnika, dodao da je vreme da "srpski Putin Tomislav Nikolić pobedi na izborima" i da onda Srbiji krene kao Rusiji.

Dulić: Izbori realno u januaru

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da će nakon usvajanja svih neophodnih zakona i ozbiljne procene situacije u Srbiji, saopštiti kada će biti održani predsednički izbori, ali je naveo da je realno da se to dogodi u januaru sledeće godine.

"Dajte mi malo vremena da se naprave ozbiljne procene jer izbori su ozbiljan proces u društvu koji zahteva da imamo jednu normalnu političku atmosferu i da imamo stabilnu situaciju", rekao je Dulić novinarima u Skupštini Srbije.

"Deluje realno i da će i lokalni izbori biti održani početkom sledeće godine, u skladu sa zakonima koje ćemo donositi", dodao je predsednik Skupštine.

Na pitanje da li je možda Vlada Srbije budžet povukla da bi se prvo raspravljalo o zakonima neophodnim za raspisivanje predsedničkih izbora kazao, "da to ima smisla", i naveo da mu je "drago ukoliko svi vode računa o tajmingu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.