Izvor: B92, 03.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština dobija budžet i imovinu

Beograd -- Skupština Srbije uskoro bi mogla da dobije sopstveni budžet i imovinu.

Radna grupa republičkog parlamenta završila je rad na Nacrtu zakona o Narodnoj skupštini. Prema tom predlogu, trošenje novca iz skupštinskog budžeta kontrolisaće budžetska inspekcija i državna revizorska institucija. Autori zakona tvrde da se njime ukidaju privilegije i poslanici u pravima izjednačavaju sa običnim građanima.

Zakon o Narodnoj skupštini trebalo bi pred poslanicima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se nađe po treći put. Najznačajnija novina u ovom nacrtu jeste da će parlament imati svoj budžet, a biće i definisane nadležnosti koje do sada Skupština nije imala, a koje proizlaze iz Ustava, objašnjava šef radne grupe Rade Obradović iz Demokratske stranke Srbije.

"Neće se desiti da ministar finansija kaže da neće plaćati troškove putovanja, odlaske na parlamentarne skupštine. Skupština će u okviru stavki koje budu usvojene i koje već postoje u budžetu, biti u mogućnosti da samostalno raspolaže tim sredstvima i, naravno, Zakon o budžetskom sistemu važi za sve budžetske korisnike, pa i za Narodnu skupštinu", kaže on.

Prethodna dva teksta zakona nisu prošla zbog neslaganja na pitanju poslaničkih privilegija. Jedan od tih predloga čak je predviđao da poslanici ostvaruju pravo na penzije od 1.000 evra. Sada ni vlast ni opozicija o takvim privilegijama ne govore.

"Postoje zemlje u kojima poslanici imaju određene pravne privilegije. Mi smatramo da u Srbiji poslanici ne treba da se po pravima razlikuju od bilo kog drugog građanina i ovaj zakon ne donosi ništa od toga", kaže Rade Obradović.

Podršku zakonu najavljuje i Liberalno-demokratska partija, ali, kako kaže šef njihovih poslanika Čedomir Jovanović, pod jednim uslovom:

"Poslanik mora biti vlasnik svog mandata. Bez toga on nije nezavisna politička ličnost, već praktično delegat partijskih vrhova koji na takav način zloupotrebljavaju parlamentarizam. Onda nam nije potrebno 250 stolica u ovom parlamentu, dovoljno je četiri ili pet, za Koštunicu, Tadića i nekoliko njegovih savetnika i neka oni donose odluke u ime svih drugih."

Nacrt zakona predat je predsedniku parlamenta i pred poslanicima bi mogao da se nađe pre kraja letnje pauze, koja počinje, kako se može čuti u Skupštini, u poslednjoj nedelji jula.

Skupština završila načelnu raspravu, nastavak u četvrtak

Skupština Srbije završila je danas načelnu raspravu o Vladinom Predlogu izmena i dopuna Zakona o državnim službenicima kojim se predviđa produženje roka za sprovođenje javnih konkursa za izbor državnih službenika.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković istakao je potrebu usvajanja tog zakona kako ne bi bio ugrožen rad državnih službi i države.

Rasprava o predloženim amandmanima na Vladin Predlog izmena i dopuna Zakona o državnim službenicima biće održana u četvrtak u 10 časova.

Dulić: Još se ne zna datum rasprave o nepoverenju Vladi

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je da još nije doneta odluka kada će biti održana rasprava o nepoverenju Vladi Srbije, jer se čeka Vladina inicijativa za zakazivanje sednice posvećene Kosovu.

Dulić je novinarima u Skupštini Srbije rekao da će nakon Vladinog predloga za sednicu o Kosovu, biti napravljen raspored rada parlamenta, jer to traže i predlagači rasprave o nepoverenju Vladi Srpska radikalna stranka i Socijalistička partija Srbije.

On je rekao da je sa radikalima i socijalistima obavio konsultacije o rasporedu rada za jul mesec, i da su "svi zainteresovani" za najavu premijera Srbije Vojislava Koštunice da će Vlada, u dogovoru sa parlamentarnim strankama, zatražiti da parlament tokom jula raspravlja o Kosovu i Metohiji.

Rasprava o nepoverenju Vladi trebalo bi da bude stavljena na dnevni red prve naredne sednice, ali ako opozicija proceni da postoje važnije teme, kao recimo rasprava o Kosovu, moglo bi se desiti da se ta tema odloži, rekao je Dulić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.