Skupština Vojvodine danas o izmenama statuta

Izvor: Politika, 06.Nov.2009, 23:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Vojvodine danas o izmenama statuta

Zakon o nadležnostima i statut mogli bi dobiti podršku 140 poslanika u parlamentu Srbije

Više od godinu dana dugo čekanje na statut Vojvodine moglo bi biti okončano već naredne nedelje, ukoliko pokrajinski parlament danas usvoji zaključak o pravnotehničkim izmenama teksta statuta. Vlada Srbije prekjuče je usvojila Predlog zakona o utvrđivanju nadležnosti Vojvodine i ova dva akta će najverovatnije u Skupštini Srbije biti već u ponedeljak.

Predsednica Narodne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović najavila je da bi parlament mogao prekinuti tekuću sednicu, kako bi počeo novu, na kojoj bi se raspravljalo o zakonu o prenosu nadležnosti i statutu Vojvodine, a prema očekivanjima Nenada Čanka, lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine, čitav posao trebalo bi da bude završen u naredne dve nedelje.

Konačna verzija Predloga zakona o nadležnostima još nije poznata javnosti, ali sudeći po predlogu pravnotehničkih izmena koje je utvrdilo pokrajinsko Izvršno veće, a koje su zasnovane na zakonu, on se veoma malo razlikuje od radne verzije nacrta koji je vlada objavila pre nekoliko dana. Ta verzija, takođe, u samo nekoliko detalja razlikuje se od prve, javnosti poznate iz marta ove godine, tako da su se i izmene prvobitnog predloga statuta svele na korekcije formulacija u samo nekoliko članova.

Prema rečima Dragoslava Petrovića, šefa poslaničke grupe Za evropsku Vojvodinu, poslednjim izmenama zakona, precizirano je da je „Novi Sad glavni, sedište i kulturni centar Vojvodine”, a u okviru nadležnosti sekretarijata za nauku navodi se da sekretarijat može da finansira VANU.

„Međutim, ključna izmena odnosi se na finansiranje nadležnosti. U članu 88. decidno se navodi da je republika dužna da za nove nadležnosti obezbedi uslove i finansijska sredstva pre stupanja na snagu zakona, odnosno pre 1. januara 2010. godine. Za ovu najvažniju stvar za nas u pokrajini izuzetno su zaslužni Bojan Pajtić i Dušan Elezović, koji su ostali istrajni u zahtevima da se finansiranje do kraja ispoštuje”, kaže Dragoslav Petrović.

Petrović objašnjava i da će Vojvodina ovim zakonom, uz postojećih 216 dobiti i 153 nove nadležnosti.

Da bi zakon o prenosu nadležnosti i Statut Vojvodine bili usvojeni u Narodnoj skupštini Srbije potrebno je, po Ustavu, najmanje 126 glasova. Sudeći po najavama predstavnika stranaka, oba dokumenta parlament bi mogao da usvoji sa najmanje 138 glasova vladajuće koalicije i opozicionog LDP-a. Protiv će biti 107 opozicionara i tri poslanika Jedinstvene Srbije. Dragan Marković Palma od početka se čvrsto drži stava da tri poslanika JS-a neće glasati ni za zakon, ni za statut, ukoliko se od „Vojvodine pravi država u državi”. Ostale vladine stranke, uglavnom, bile su vrlo oprezne u izjavama oko ovih dokumenata. PUPS je, na primer, jasan da će dokumente podržati, ali će imati nekoliko svojih amandmana. LDP će zakon podržati, ali će, takođe, predložiti nekoliko izmena. Svi opozicionari: SRS, DSS, NS i SNS tvrde da je statut protivustavan, da je zbog toga sporan, baš kao i zakon o prenosu nadležnosti koji predstavlja operacionalizaciju statuta.

Dva samostalna poslanika, Vladan Batić (DHSS) i Jovan Damjanović, nisu se izjašnjavali, ali njihovi glasovi će pre biti na strani vladajuće koalicije, pa bi oba dokumenta mogla biti usvojena sa 140 glasova.

Zanimljivo je da je Predsedništvo Socijalističke partije Srbije najavilo da će razmatrati nacrt zakona o utvrđivanju nadležnosti i predlog statuta Vojvodine danas u Novom Sadu i to u isto vreme kada zaseda i Skupština Vojvodine.

P. R.

[objavljeno: 07/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.