Izvor: B92, 03.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština:Sve samo ne danonoćni rad

Beograd -- Ni dve nedelje po završetku odmora, Skupština Srbije nije počela sa radom niti je dogovoreno kada će biti održana sednica.

Predsednik Skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je da će za početak sledeće nedelje zakazati sednicu parlamenta ako Odbor za finansije do tada utvrdi listu kandidata za članove Saveta Državne revizorske institucije.

"Ono što imam konkretno posle sastanka sa šefovima poslaničkih klubova vladajuće koalicije, jeste obećanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da će ove nedelje biti održana sednica Odbora za finansije koji će izabrati revizora", rekao je Dulić za B92.

Upitan da li sednica nije zakazana jer nema političkog dogovora Demokratske stranke, Demokratske stranke Srbije i G17 plus, on je odgovorio da je "činjenica da postoje određeni problemi".

On je podsetio da je Zakonom za sprovođenje Ustava Srbije predviđen izbor članova Drzavne revizorske institucije, usvajanje Zakona o Ustavnom sudu Srbije, izbor sudija tog suda, izbor guverenera Narodne banke Srbije, i pozvao sve poslaničke klubove i poslanike na "veliku odgovornost" kako bi sednica parlamenta što pre bila zakazana.

Nezvanično se može čuti da bi nove konsultacije mogle biti održane u utorak, ali i da pojedini šefovi poslaničkih klubova pojedine svoje poslanike ne mogu uopšte dozovu da dođu u Beograd jer se ne javljaju na mobilne telefone.

Prvog radnog dana u septembru, u Skupštini Srbije nije bilo nagoveštaja da su poslanički odmori završeni. Hodnici su bili prazni, a u poslaničkim klubovima bilo je poslanika koji su se mogli izbrojati na prste.

Poslanik Demokratske stranke Jelena Marković kaže za B92 da to što se poslanici ne vide u Skupštini ne znači i da ne rade.

"Onako kao što smo obećali, poslanici su završili svoje odmore krajem avgusta i sada se obavlja intenzivni zakonodavni rad unutar skupštine, odnosno, razmatraju se predlozi koji su stigli iz vlade", kaže ona.

"Želimo sednicu koja treba da počne ispunjavanjem obaveza iz ustavnog zakona kako bismo to završili do kraja godine, sa punom ozbiljnošću razmatramo te predloge", kaže Markovićeva.

Vlast je neodgovorna, ocena je Aleksandra Vučića iz Srpske radikalne stranke. "Imali smo obećanje kako ćemo da radimo vredno čitavo leto, kako neće biti mora i kupanja za narodne poslanike, a na kraju se ispostavili da mi, uopšte, i nemamo dnevni red i da i ne sanjamo kada će biti skupština", kaže on.

"Pa je bilo biće 27. avgusta, pa biće 3. septembra, pa su krenula i deca u školu a samo skupština nije krenula da radi. Očigledno je da oni između sebe nisu u stanju da se dogovore", kaže Vučić.

Kako izvori B92 tvrde, problem u vladajućoj koaliciji ne leži samo u neslaganjima DS-a i DSS-a, već i DSS ima problem s Novom Srbijom.

Zbog nedolaska poslanika stranke Velimira Ilića na sednicu Odbora za finansije, nije bilo kvoruma da se potvrdi kandidatura za mesta u državnoj revizorskoj komisiji.

Prioritet usvajanje zakona za evrointegraciju

Predsednik Narodne skupštine Srbije Oliver Dulić izjavio je danas da je prioritet parlamenta usvajanje zakona neophodnih za brže priključenje Srbije evropskim integracijama, saopštilo je Odeljenje za odnose sa javnošću.

Na sastanku sa izvestiocima Monitoring komiteta Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Čarlsom Gorensom i Andreasom Grosom, Dulić je izrazio očekivanje da će Vlada uskoro u skupštinsku proceduru uputiti i zakon o Ustavnom sudu Srbije, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da su se Gorens i Gros, koji u trodnevnoj poseti Srbiji prate ispunjavanje tih obaveza, interesovali za odnos Vlade i Skupštine, poboljšanje efikasnosti parlamentarne procedure u usvajanju zakona, kao i koliko su u to ukljičeni civilno društvo i nevladin sektor.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.