Skupština Srbije smanjila troškove

Izvor: B92, Tanjug, 30.Apr.2010, 14:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skupština Srbije smanjila troškove

Beograd -- Građane Srbije je skupštinski dan zasedanja koštao upola manje nego 2008. godine. Parlament je svoj budžet uspeo da smanji za oko 15 procenata.

2008. godine poslanici su potrošili milijardu i 560 miliona dinara, a u 2009. godišnji troškovi su bili niži za 262 miliona dinara. Pored ostalog, ušteda je ostvarena zbog ukidanja dnevnica i manjih troškova za putovanja. Parlament je od predviđenih 1,5 milijardi dinara potrošio oko 1,3 milijarde dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Imamo na nekim pozicijama evidentne uštede. To su pozicije putnih troškova, dolaska na sednice i sve troškove koji su vezani uz to, što je posledica odluke Administrativnog odbora o određenim smanjenjima tih troškova, ukidanja dnevnica i tako dalje. Poređenja radi, ti troškovi vezani za dan zasedanja, na kojima je najveća ušteda, ti troškovi su iznosili 1.333.000 po danu zasedanja, da bi u 2009, posle odluka i mera administrativnog odbora 710.000 bio jedan dan", objašnjava sekretar Skupštine Veljko Odalović.

Sekretar Skupštine kaže da u izveštaju o rashodima parlamenta u 2009. godini nije bilo nepravilnosti i da su svi podaci tačni.

Povodom primedaba pojedinih poslaničkih grupa na troškove za reprezentaciju u tom izveštaju, Odalović je objasnio da su pojedini troškovi reprezentacije iz 2008. evidentirani tek u 2009. godini, pa se tako desilo da je nekima povećan utrošeni iznos za tu svrhu.

"Činjenica je da je nekoliko meseci poslednjih uprava zajedničkih poslova republičkih organa usluge koje se kod nas vode kao reprezentacija fakturisala tek u 2009. godini, tačno je da je polovina troškova napravljena u poslednjih nekoliko meseci 2008. godine, ali na plaćanje i fakturisanje stigla u 2009. godini", kaže on.

Predsednik Aministrativnog odbora Nenad Konstatinović je kazao da je i pored uštede prošle godine parlament bio mnogo efikasniji nego prethodnih godina.

"Mi smo imali u ovom mandatu 313 donetih zakona i negde oko 90 odluka. Dakle oko 400 različitih zakona i odluka, to je urađeno praktično za godinu i po dana. Od prvog januara 2001. do jula 2008., dakle za sedam i po godina doneto je svega 474 zakona", objašnjava Konstantinović.

U parlamentu navode da su troškovi smanjeni i na hrani i piću i da ne postoji ni jedan račun koji su poreski obveznici platili u nekom restoranu van skupštinskih.

Na pitanja novinara o pokušaju prostitutke Suzane P. da uđe u zgradu Skupštine Srbije, a u čemu ju je skupštinskog obezbeđenje sprečilo, jer je proverom utvrdilo da je za njom raspisana poternica, Odalović je rekao da su u zadnjih nekoliko meseci četiri osobe na isti način sprečene da uđu u parlament i da su one nakon toga predate organima koji protiv njih vode postupke.

"Služba obezbeđenja je profesionalno odradila svoj posao I time je posao za parlament završen. Kod koga je ona išla i zašto je pitanje za organe koji protiv nje vode postupak", kazao je Odalović.

Govoreći o aktuelnim radovima na zgradi Doma Narodne skupštine, Odalović je rekao da se trenutno postavlja dekorativno osvetljenje, u vrednosti od 69 miliona dinara, kao i sanira fasada.

Rok za završetak tih radova je 90 dana, rekao je Odalović i dodao da bi zgrada Doma Narodne skupštine u junu trebalo da dobije na sjaju i lepoti kakvu zaslužuje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Bez nepravilnosti u trošenju para

Izvor: RTS, 30.Apr.2010

U izveštaju o rashodima Skupštine Srbije u prošloj godini nema nepravilnosti, rekao sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović. Skupština uštedela 260 miliona dinara...Sekretar Skupštine Srbije Veljko Odalović izjavio je da izveštaj o rashodima parlamenta u 2009. godini nema nepravilnosti,...

Nastavak na RTS...

Skupština Srbije smanjila troškove

Izvor: S media, 30.Apr.2010

Građane Srbije je skupštinski dan zasedanja koštao upola manje nego 2008. godine. Parlament je svoj budžet uspeo da smanji za oko 15 procenata. ..2008. godine poslanici su potrošili milijardu i 560 miliona dinara, a u 2009. godišnji troškovi su bili niži za 262 miliona dinara. Pored ostalog,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.