Izvor: B92, 03.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skup o Srbiji i Crnoj Gori

Podgorica -- U Podgorici je danas otvoren četvorodnevni skup posvećen pitanjima državnog statusa Crne Gore i zajedničke države SCG.

Skup "Crna Gora na početku XXI veka, između stabilnosti i rizika" organizuje Pokret za zajedničku evropsku državu Srbije i Crne Gore.

Samardžić: Međunarodni faktori insistiraju na državnoj zajednici

Savetnik premijera Srbije Slobodan Samardžić izjavio je da je u ovom trenutku neracionalno voditi politiku izlaska >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Crne Gore iz zajednice sa Srbijom jer međunarodni faktori insistiraju na tome da je državna zajednica ta koja treba da vodi pregovore o približavanju EU. "Besmisleno je i iracionalno u ovom trenutku odupirati se tome i zahtevati referendum o nezavisnosti, iako, razume se, državljani i Srbije i Crne Gore imaju pravo na referendum", rekao je Samardžić.

Prema njegovim rečima, ako vlasti u Podgorici ipak nastave da insistiraju na referendumu o državno-pravnom statusu Crne Gore, onda on mora biti organizovan u skladu s međunarodnim standardima, što znači da kriterijum državljanstva mora biti presudan za ostvarivanje izbornog prava.

Poznati stavovi

Više učesnika današnjeg skupa ocenilo je da Crnoj Gori, ako bude ostvarila nezavisnost, njene nacionalne manjine prete secesionizmom. Bivši ambasador Kanade u Jugoslaviji Džejms Biset rekao je da Crnu Goru ne čeka baš svetla budućnost ako bi na referendumu bila izglasana nezavisnost te države i podsetio na raspad SFRJ i rekao da je do toga došlo jednostranim secesionističim potezima Slovenije i Hrvatske.

Panajotos Haritis je rekao da će Beograd izgubiti Kosovo ako se Crna Gora osamostali. "Na Crnogorcima je da spreče odvajanje Kosova", rekao je on.

Urednik američkog časopisa Kronikl Srđa Tripković nazvao je lažnim crnogorsku crkvu, jezik, pravnu državu i ekonomiju, a poznate stavove o posledicama ostvarenja pune državne suverenosti Crne Gore ponovili su čelnici podgoričkog Pokreta za evropsku državnu zajednicu SCG Zoran Žižić i Branko Kostić i predseednik opozicione Narodne stranke Predrag Popović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.