Skriveni zmaj, pritajeni tigar

Izvor: Danas, 20.Apr.2016, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Skriveni zmaj, pritajeni tigar

Vučić nije rehabilitirao Miloševića, nego je rekao da je napravio "neoprostive greške", uveo zemlju u ratove i sve ih izgubio, a ako i nije bio jedini krivac za njihovo pokretanje - i nije, bili su tu involvirani interesi svih Titovih suverenih satrapija - nesumnjivo je bio povezan s ubojstvima s političkom pozadinom. Na fin način definirao ga je kao zločinca. Jedino mu je priznao da je "sačuvao supstancu srpskih kompanija", makar i na silu.

Možda nije trebao - bez svih >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << tih kompanija koje su sačuvane, samo što nisu žive, nego su poput zombija, bilo bi sad lakše restrukturirati srpsku privredu. Da, kineska kompanija kupila je Željezaru Smederevo pa postoje teoretski izgledi da je sačuva od neposredne propasti, ali to će koštati, makar i kroz socijalne programe, a da je na vrijeme zatvorena, možda bi bilo lakše. Ovako, mora se obnavljati iz pepela, kao Feniks, umjesto da se rađaju neki mali tigrovi, da se poslužimo jednom kineskom metaforom. No, uvijek moraš sastaviti i neku političku računicu, jer osim ekonomske, nužna je politička održivost, za vlast i za cijele regija u kojima moraš raspolagati organizacijom koja će te podupirati...

Ako je o Miloševiću Vučić govorio rezervirano, nije o njegovom nasljedniku na čelu Socijalističke partije, Ivici Dačiću, koji je upravo pustio promotivni spot pun animiranih crvenih zvijezda što se kotrljaju po ekranu... Muzika je neka gotika, kao da je hrvatski dokumentarni spektakl o hrvatskim kraljevima ili Dubrovačkoj republici, ali, realno, kakva bi se suvisla forma mogla odabrati za propagandnu poruku stranke bez jasne političke tendencije, koja tek pokazuje spremnost da participira u vlasti, uz provizo da valja voditi računa o strateškim interesima Rusije? No, Rusija nije preuzela željezaru, nego Kina, a novac, kako kaže Vučić, dolazi iz zemalja Europske unije.

Razvlaštenje miloševićevskih struktura i njihov gubitak ekonomskih i ideoloških pozicija, utjecaja u politici, aparatu, vojsci, policiji i Akademiji nauka, traje već petnaest godina. Rekao bih da se prešlo dvije trećine puta. No, da ga je i pogodila ona krstareća raketa naciljana na rezidenciju u Užičkoj 11/15, ne bi se taj proces bio nimalo ubrzao.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.