Škorpionu potvrđena kazna

Izvor: B92, 09.Apr.2011, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škorpionu potvrđena kazna

Beograd -- Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina pripadnika jedinice Škorpioni Željka Đukića zbog zločina u Podujevu.

Tom odlukom sud je odbio Đukićevu žalbu i potvrdio prvostepenu presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu.

Pravosnažnom presudom utvrđeno je da je Đukić, kao komandir voda u ''Škorpionima'', bio među pripadnicima ove jedinice koja je pucala na grupu od 19 žena i dece, žitelja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Podujeva albanske nacionalnosti, i ubila njih 14.

Sa teškim ranama preživelo je petoro dece iz porodice Bogujevci, koja su svedočila na suđenju - Saranda koja je tada imala 14 godina, Fatos (13), Jehona (11), devetogodišnja Lirije i šestogodišnji Genc.

Sud je utvrdio da su pripadnici jedinice "Škorpioni", koja je bila u sastavu MUP-a Srbije, 28. marta 1999. upali u dvorištve porodice Gaši u Podujevu kada nisu vođene borbe u ovom gradu i da su streljali civile.

Pre toga pripadnici "Škorpiona'' su došli autobusom u Podujevo i naređeno im je da se smeste u albanske kuće, jer su srpske bile obeležene i u njih nisu ulazili.

Za Đukića je utvrđeno da je bio među onima koji su vikali da civile treba pobiti.

Neki civili su pokušali da se spasu tako što su davali novac i dragocenosti.

Zbog istog zločina Apelacioni sud je u junu 2010. pravosnažno osudio pripadnike "Škorpiona" Dragana Medića i Dragana Borojevića na po 20 godina, a Miodraga Šolaju na 15 godina zatvora.

Njima je suđeno kada i Đukiću, ali je Apelacioni sud tada odlučio da se postupak protiv njega ponovi jer je presuda bila zasnovana samo na iskazu zaštićenog svedoka.

Ponovljeno suđenje Đukiću počelo je 7. jula 2010. i on je ponovo u septembru bio osuđen na 20 godina, što je sada potvrdio Apelacioni sud.

Ova četvorica "Škorpiona” uhapšena su 19. oktobra 2007. u Sremskoj Mitrovici, a prvo suđenje im je počelo u septembru 2008.

Za zločin u Podujevu pripadnik "Škorpiona” Saša Cvjetan je 2005. pravnosnažno osuđen na 20 godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.