Izvor: B92, 11.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škero: Kaznena politika je blaga

Beograd -- Predsednica Vrhovnog suda Srbije Vida Petrović Škero ocenila da je kaznena politika u Srbiji blaga.

Da bi se došlo do adekvatnijih kazni i njihove prave mere, prvi korak treba da napravi izvršna vlast, predlaganjem izmena zakonskih odredaba, a potom zakonodavna vlast, njihovim usvajanjem, a pravosuđe će nova zakonska rešenja primenjivati, rekla je Vida Petrović-Škero.

Ona je naglasila da država mora da prati tendencije rasta broja pojedinih vrsta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << krivičnih dela i da na osnovu toga propisuje zakonske minimume i maksimume kazni jer sud vrši individualizaciju, i to u okviru kaznene politke, koju kreiraju druge dve grane vlasti.

"Niko ne može biti zadovoljan kada sud, na primer, izrekne kaznu od godinu dana za bludne radnje, za koje je kao najmanja kazna previđena novčana, a najviša tri godine zatvora. Za nedozvoljene polne radnje zakonski minimum mora biti drastičniji od novčane kazne, ako se želi da takva kazna ima sve efekte, odnosno da bude preventiva i sankcija", kaže ona.

"U celoj Evropi, kao i u Srbiji, u porastu su pedofilija, bludne radnje i silovanja, a to znači da država mora posebno hitno da reaguje i da promeni zakon tako što će pomeriti granice zakonskog minimuma i maksimuma za ta dela, da bi svaka izrečena kazna ostvarila svrhu njenog izricanja", zaključila je Vida Petrović-Škero.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.