Situacija na KiM potencijalno krhka

Izvor: S media, 16.Jan.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Situacija na KiM potencijalno krhka

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun ocenio je da je ukupna bezbednosna situacija na Kosovu "relativno mirna ali potencijalno krhka".

U najnovijem izveštaju Savetu bezbednosti UN o radu UNMIK-a, generalni sekretar UN je naveo da je došlo do poboljšanja odnosa UNMIK-a i kosovskih vlasti, nakon što su prethodnih meseci imali veoma ograničene kontakte sa njegovim specijalnim predstavnikom Lambertom Zanijerom, navedeno je na sajtu UN.

Generalni sekretr UN je pozvao je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Srbiju i Kosovo da nadju načine da ostave po strani razmatranje statusa, u interesu ostvarenja regionalne saradnje.

On je pozvao Srbiju i Kosovo na fleksibilnost, kako bi definisali način učešća Kosova u regionalnim i medjunarodnim mehanizmima i forumima, što je neophodno za ekonomski i demokratski razvoj i dugoročnu stabilnost regiona.

"UNMIK ostaje privržen olakšavanju angažovanja svih strana kako bi se iznašla praktična rešenja za pitanja od zajedničkog interesa", navodi generalni sekretar u izveštaju.

"Uprkos saradnji strana, pokazalo se da je teško postići dogovor u oblastima kao što su pravosudje, carina i kulturna baština", ističe se u izveštaju.

UNMIK je nastavio napore da nadje trajna rešenja za zaštitu srpske kulturne baštine na Kosovu, ali bez uspeha, iako je to pitanje "u interesu svih strana i opširno je razmatrano tokom niza meseci", navodi Ban. Generalni sekretar izražava zadovoljstvo što su tenzije izmedju kosovskih Albanaca i Srba znatno smanjene u Brdjanima, na severu Kosova, ali dodaje da situacija na severu ostaje krhka.

"Medjuetnički incidenti posebno ostaju prisutni u severnom delu Kosovske Mitrovice, što predstavlja razlog za zabrinutost", konstatuje Ban Ki-mun u izveštaju.

"UNMIK je nastavio da podržava manjinske zajednice kako bi ohrabrio pomirenje, i olakšao dijalog i regionalnu saradnju", dodaje generalni sekretar UN, naglašavajući da strateški cilj UNMIK-a "ostaje jačanje staiblnosti, bezbednosti i poštovanja ljudskih prava na Kosovu, kao i u regionu, i to putem angažovanja svih zajednica na Kosovu, kao i Beograda i Prištine i regionalnih i medjunarodnih aktera".

Savet bezbednosti UN raspravljaće o situaciji na Kosovu na sednici 22. januara, saopštila je ranije NR Kina, koja je u januaru preuzela predsedavanje tim telom svetske organizacije.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.