Radnike zaštititi formiranjem radnih sudova

Izvor: Mondo, 10.Sep.2012, 15:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnike zaštititi formiranjem radnih sudova

Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima predložio je danas Ministarstvu pravde da razmotri mogućnost osnivanja radnih sudova.

Ti sudovi bi bili specijalizovani za vođenje sporova u vezi sa pravima, obavezama i odgovornostima iz radnog odnosa.

U saopštenju Sindikata navodi se da bi ti sudovi bili specijalizovani i za vođenje sporova u vezi sa zlostavljanjem na radu, diskriminacijom po osnovu rada i u vezi sa radom, ugovaranjem i isplatom minimalne zarade, zaključivanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i primenom kolektivnih ugovora, ostvarivanjem prava na sindikalno organizovanje i delovanje.

Sindikat je ocenio da je prethodno sprovedena reforma paralisala rad pravosuđa i narušila odnos između građana i pravde i da se "tumaranjem kroz tranziciju i koruptivnu privatizaciju, pojavilo moderno ropstvo u Srbiji jer radnici sve češće rade bez plate pod devizom 'čuvanje radnog mesta'".

Osnivanjem radnih sudova efikasnije bi se zaštitila prava zaposlenih i brže, jednostavnije i kvalitetnije rešavali radni sporovi, što bi sigurno bilo jeftinije i za radnike i za poslodavce, naveo je Sindikat i ocenio da bi to bilo jeftinije i za Srbiju koja bi imala manje pritužbi pred Evropskim sudom za ljudska prava.

(Beta, foto Guliver/Getty Images)

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.