Izvor: B92, 29.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati pozivaju da se odbaci Zakon

Beograd -- Samostalni sindikat metalaca Srbije poziva predsednika Srbije da se izjasni o Zakonu o Narodnoj skupštini i odbaci ga.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Radoje Ćirić kaže da privilegije, koje ovih dana, poslanici predlažu za sebe, izazivaju, najblaže rečeno, gađenje. "Verovali smo da je čast biti poslanik, što podrazumeva ugled i odgovornost, a ne licemerstvo", rekao je Ćirić i dodao da će sindikati pozvati Borisa Tadića da ne prihvati taj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakon ukoliko poslanici dozvole sebi takvu beskrupoloznost da Zakon uđe u skupštinsku proceduru.

Drugi reprezentativni sindikat koji se javno usprotivio usvajanju zakona po kojem bi poslanici imali privilegije sa odlazak u penziju je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije. U pismu predsedniku Srbije, premijeru, predsedniku parlamenta i ministru prosvete, sindikat je zatražio da spreče, kako su naveli, tu besramnu inicijativu.

U četvrtak je Sindikat zdravstva i socijalne zaštite Srbije zamolio Tadića da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, zaustavi usvajanje Zakona o Narodnoj skupštini.

Predlog zakona, inače, stigao je u skupštinsku proceduru, uz predlog da se razmatra po hitnom postupku. U delu koji sindikati ocenjuju kao sporan predviđa se da poslanik može da ode u penziju po prestanku mandata ako ima 20 godina staža i navršenih 50 godina.

Podršku zakonu najavile su sve poslaničke grupe osim Demokratske stranke, koja se protivi da to pravo važi rektroaktivno za sve poslanike od 1990. godine do danas. Predsednik Srpska radikalne stranke Tomislav Nikolić najvio je mogućnost da se pravo na penziju pomeri na 25 godina staža i 55 godina života.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.