Simić: Kfor će biti na terenu, neće se mešati u političke teme

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Sep.2021, 17:54

Simić: Kfor će biti na terenu, neće se mešati u političke teme

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić preneo je danas da je komandant Kfora general-major Franko Federići rekao da se Kfor neće mešati u političke teme, ali da će biti prisutni na terenu kako bi mogli da spreče eventualne incidente.

Gradonačelnici sa severa KiM razgovarali su ranije danas sa komandatnom Kfora posle čega su došli na Jarinje i Brnjak >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da informišu građane o tom razgovoru.

"Ono što je najvažnije i što treba posebno podvući, jeste da je komandant Kfora jasno rekao da se Kfor neće mešati u ove političke teme, da će biti prisutni na terenu kako bi mogli da spreče eventualne incidente. Dobro znamo da ih je bilo 17, pre svega ovde na prelazu Brnjak, i da su sve izazvali pripadnici Rosu. Isto tako komandant Kfora je rekao da Kfor ne namerava nasilno da uklanja blokade, to je ono što mi pozdravljamo", rekao je Simić za TV Most na prelazu Jarinje, a posle sastanka.

On je naveo da su na sastanku insistirali na tome da Kfor bude prisutan, da u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, monitoriše i da kontroliše ovaj proces, jer smo, kako je rekao, u prethodnom periodu mogli da vidimo da se pripadnici Rosu "iživljavaju nad našim narodom tamo gde su usamljeni, kao što su bila trojica Srba koja su sakupljala drva".

"Ono što je važno je da mi moramo da sačuvamo prisebnost, moramo da budemo uzdržani, da ne nasedamo na provokacije, jer je očigledno da Priština želi da iskoristi trenutnu situaciju i izazove incidente. Sa druge strane Kfor će biti na terenu, kako bi mogao da kontroliše situaciju i spreči eventualne incidente, odnosno da monitoriše, kako se to albanski specijalci do zuba naoružani ponašaju prema srpskom narodu", izjavio je Simić.

Simić podseća da je ovo osmi dan protesta Srba na severu Kosova i Metohije protiv namera Prištine "da ovaj narod stavi u geto da se onemogući sloboda kretanja".

Gradonačelnici sa severa Kosova i Metohije ranije danas su sa komandantom Kfora general-majorom Frankom Federićijem razgovarali o situaciji na severu nakon jednostranih poteza Prištine i zatražili pojačano prisustvo Kfora na prelazima, posebno na Brnjaku.

Gradonačelnici su od komandanta Kfora zahtevali i da vojnici Kfora ostanu neutralni i deluju u skladu sa rezolucijim 1244 Saveta Bezbednosti Ujedinjenih nacija, navodi se u saopštenju gradonačelnika.

Oni su naveli da je potrebno da se zbog serije incidenata koje su u prethodnim danima izazivali specijalci ROSU posebno na prelazu Brnjak pojača prisustvo Kfora kako bi se takvi incidenti sprečili i sačuvao mir.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

"MERE ZA BRZU DEESKALACIJU TENZIJA" KFOR pojačao patrole duž Jarinja i Brnjka

Izvor: Blic, 27.Sep.2021

Komandant Kfora, general-major Franko Federiči saopštio je večeras povodom situacije na severu KiM da je Kfor preduzeo dodatne korake na terenu, pojačavši patrole duž glavnih saobraćajnica gde su blokade i razmestivši svoje jedinice na prelazima Jarinje i Brnjak, u skladu sa svojim mandatom koji...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.