Izvor: B92, 02.Jul.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sider: Ustavna povelja mora da bude gotova u julu

Beograd -- Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope Peter Sider potvrdio je da bi Jugoslavija do kraja godine trebalo da postane punopravna clanica SE. On je precizirao da bi odluka o prijemu mogla biti doneta na sednici Parlamentarne skupstine 24. septembra. Sider je rekao da je u Beograd doneo i spisak obaveza koje Jugoslavija mora da ispuni u narednom periodu, i posebno naglasio ratifikovanje Evropske konvencije o ljudskim pravima, Dejtonskog mirovnog sporazuma za Bosnu i Hercegovinu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i saradnju na njegovoj primeni, izgradnju zakonodavnog i pravnog sistema zemlje, kao i saradnju na resavanju problema Kosova. "Ubedjen sam da ce Jugoslavija uskoro biti clan Saveta Evrope. Jedini koji moze da ugrozi prijem, jeste sama Jugoslavija i verujem da cete uraditi sve da se to ne dogodi. Jako nam je drago sto komesar Evropske unije Kris Paten dolazi u Beograd s porukom da Ustavna povelja treba da bude gotova najkasnije u julu, ali da ne sme da bude odlozena za septembar", rekao je Peter Sider.

Savezni ministar inostranih poslova Goran Svilanovic najavio je da ce u sredu s komesarom Evropske unije Krisom Patenom razgovarati o zavrsetku rada na Ustavnoj povelji. Svilanovic je rekao da je vec dobio preporuke Evropske unije o tome sta bi trebalo da bude u povelji i da Patenova poseta "ne moze da se shvati kao pritisak iz Brisela jer nam je Evropska unija partner u poslu definisanja i uredjenja drzave". "Mi donosimo odluku o tome kakvi ce biti odnosi Srbije i Crne Gore, i dobro je da je donesemo sto pre da bismo mogli da idemo napred. Do tada sve stvari stoje - ako se ne donese Ustavna povelja, naravno da nista od ovoga nece biti. Ako ne nastavimo saradnju sa Hagom - pa naravno da nista od ovoga nece biti, i ukoliko svaki put u periodu od dva ili tri meseca imamo jednu veliku aferu, pa naravno da nas niko nece primiti kao ozbiljnog prtnera, jer svako zeli da ima stabilnu vladu i drzavu za bilo koji ozbiljniji posao", rekao je Svilanovic.

Peter Sider i Goran Svilanovic razgovarali su i o reformi Vojske Jugoslavije. Predsednik Parlamentarne skupstine Saveta Evrope rekao je da vojska mora da bude pod civilnom kontrolom i da u naredne tri godine mora da bude definisana jasna koncepcija o vojnim snagama, ukljucujuci i alternativne nacine sluzenja vojske.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.