Shefer: Srbija bira put

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 15.Apr.2009, 10:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Shefer: Srbija bira put

BRISEL - Srbija sama bira da li će, osim u Evropsku uniju, ući i u NATO, ali je praksa proteklih godina pokazala da članstvo u obe organizacije idu ruku pod ruku, rekao je u intervjuu za generalni sekretar NATO Jap de Hop Shefer.

"NATO i EU su dve različite organizacije. One svoje odluke donose nezavisno, uključujući i one o tako važnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << pitanjima, kao što je proširenje", rekao je Shefer za Novosti.

On je naglasio da je tačno da članstvo u jednoj organizaciji nije uslov za članstvo u drugoj.

"U praksi, videli smo proteklih godina da članstvo u EU i NATO idu zajedno. Za mene je to prirodno, jer NATO i EU promovišu suštinski iste vrednosti i teže sličnim strateškim ciljevima. Na tim osnovama, najveći broj zemalja u centralnoj i istočnoj Evropi je istovremeno zatražio članstvo u obe organizacije", objasnio je Shefer.

Na pitanje da li podržava ideju Beograda da se revidira Kumanovski sporazum, Shefer je rekao da mu je predsednik Srbije Boris Tadić ukazao na interes Srbije da se prilagodi primena Vojno-tehničkog sporazuma potpisanog između Kfora i srpskih vojnih snaga 1999. godine.

"Bilo koja odluka NATO s tim u vezi je političko pitanje koje treba da se uputi savetu Severnoatlantske alijanse da o tome odluči. U skladu s tim, da bi se to pitanje uspešno rešilo, zatražili smo od Srbije da nam dostavi detalje o izmenama koje želi i iznese razloge zbog kojih to treba da se uradi. Shvatam da vaše vlasti planiraju da to urade u pogodnom trenutku", rekao je Shefer.

On je dodao da gotovo deceniju unazad KFOR izvršava svoje dužnosti da bi efikasno ostvario sigurnu i bezbednu sredinu na Kosovu, u saglasnosti sa svojim mandatom na osnovu Rezolucije 1244 SB UN.

"To će i dalje biti angažman KFOR i cele alijanse. Drago mi je što sve zajednice, uključujući i zajednicu Srba s Kosova, sistematski veoma visoko ocenjuju sposobnost KFOR i u njega imaju poverenja", rekao je Shefer koji će u avgustu dužnost generalnog sekretara Alijanse prepustiti Dancu Andersu Fogu Rasmusenu.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.